Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Μπορεί η Λατινική Αμερική να γίνει η Μέση Ανατολή του υδρογόνου;

 


Καθώς οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο σταθεροποιούν τις θέσεις τους στη βιομηχανία υδρογόνου, ο IEA έχει επισημάνει τη Λατινική Αμερική ως μια σαφή περιοχή ευκαιρίας για την παραγωγή όσων πολλοί αναμένουν να είναι η πηγή ενέργειας του μέλλοντος.  «Η Λατινική Αμερική θα μπορούσε να γίνει βασικός συντελεστής στην παγκόσμια ώθηση προς τα χαμηλά ; υδρογόνο άνθρακα », δήλωσε ο IEA σε έκθεση του 2020 .

Το καύσιμο υδρογόνου αποτελεί μέρος της μακροπρόθεσμης..

παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης καθώς το Big Oil προσπαθεί να απελευθερώσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες. Το υδρογόνο παρέχει μια βάση άνθρακα για συνθετικά καύσιμα για μεταφορά ενέργειας και κατασκευή, καθιστώντας την ιδανική πηγή ενέργειας. 

Προς το παρόν, η παραγωγή υδρογόνου σε όλη τη Λατινική Αμερική έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, ωστόσο, πιλοτικά προγράμματα αναπτύσσονται σταθερά για τη δοκιμή χρήσης υδρογόνου ως φορέα ενέργειας.

Η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή και η Κολομβία έχουν κυκλοφορήσει όλες στρατηγικές για την ανάπτυξη των βιομηχανιών υδρογόνου τους, όλες αναμένοντας να γίνουν εξαγωγείς υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα τα επόμενα χρόνια. Το Μεξικό, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη επιδιώκουν επίσης να χρησιμοποιήσουν ενέργεια υδρογόνου για να απελευθερώσουν τον άνθρακα από τη βιομηχανία και τις μεταφορές, αλλά δεν έχουν ακόμη θεσπίσει πολιτικές στρατηγικές για την ανάπτυξη του τομέα.

Δεδομένου ότι περίπου 120 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει σχέδια για επίτευξη καθαρών μηδέν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, η Λατινική Αμερική θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως ηγέτης στην αγορά υδρογόνου, με τη Χιλή να αναλαμβάνει το περιφερειακό προβάδισμα, εάν επενδύει στη βιομηχανία τώρα. 

Η Χιλή ήταν στις πρώτες δωδεκάδες χώρες παγκοσμίως για να προωθήσει μια εθνική στρατηγική υδρογόνου το 2020, με τη χώρα που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια υδρογόνου για να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050 . H 2 Χιλή, η Χιλή Ένωση Υδρογόνου , είναι ένας δημόσιος-ιδιωτικός οργανισμός που επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη και χρήση υδρογόνου για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τις μεταφορές. 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, η Χιλή θα μπορούσε να παράγει 25 εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, κερδίζοντας περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε υγροποιημένες εξαγωγές. Επιπλέον, η χώρα θα μπορούσε να συλλάβει το 50% των αγορών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και το 20% της κινεζικής αγοράς.

Η αναμενόμενη παραγωγή της Χιλής για το 2030 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παγκόσμιας αγοράς πράσινου υδρογόνου εάν επιτευχθεί η κυβερνητική στρατηγική. Ενώ το κόστος μεταφοράς αναμένεται να είναι υψηλό, λόγω της γεωγραφικής του κατάστασης, αυτό θα εξισορροπηθεί χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής. Το 2020, λειτουργούσαν ήδη περίπου 20 πιλοτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία σχετικά με τις επενδύσεις σε υδρογόνο στη Χιλή. 

Όχι πολύ πίσω, στην Αργεντινή, η H2Ar Consortium κυκλοφόρησε για την ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου της χώρας. Το H2Ar είναι ένας χώρος για εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εταιρείες μεταφορών να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν το δυναμικό υδρογόνου της Αργεντινής. Το κρατικό Integración Energética Argentina (Ieasa) αναμένεται επίσης να συμμετάσχει στην παραγωγή υδρογόνου της χώρας. 

Μόλις πρόσφατα, το Μεξικό εμφανίστηκε επίσης στην περιφερειακή σκηνή υδρογόνου . Παρόλο που δεν υπάρχει σαφής πολιτική σε επίπεδο κράτους για την ανάπτυξη υδρογόνου, σε τοπικό επίπεδο υπάρχει σημαντική ώθηση για συμμετοχή στον κλάδο. 

Ο μεξικανικός όμιλος υδρογόνου Asociación Mexicana de Hidrógeno (AMH) ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 30 εταιρείες ενέργειας σε διάφορα κράτη του Μεξικού για να αναπτύξουν ένα εθνικό σχέδιο υδρογόνου σε συνεργασία με τις αρχές. Νωρίτερα φέτος, το Μεξικανικό Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε επίσης το υδρογόνο ως πιθανή αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων στο μέλλον, στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. 

Οι υπεραγορές πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Total, Equinor, ExxonMobil, BP, Shell και Chevron, έχουν ανακοινώσει την ανάπτυξη σχεδίων υδρογόνου καθώς η βιομηχανία επιδιώκει να αποδεσμεύσει τις πρακτικές της. Καθώς το υδρογόνο γίνεται πιο δημοφιλές, φαίνεται αναπόφευκτο ότι η Λατινική Αμερική θα καθιερώσει τον ρόλο της στη βιομηχανία μέσα στα επόμενα χρόνια για να εξασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια ενέργεια. 


Από τον Felicity Bradstock

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου