Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Η πράσινη αλλαγή του Καναδά θα μπορούσε να εκτοπίσει τα τρία τέταρτα των εργαζομένων σε πετρέλαιο

 



Η κλιματική στρατηγική του Καναδά για να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές και να γίνει οικονομία μηδενικών εκπομπών έως το 2050 θα δημιουργήσει μια σεισμική μετατόπιση στον μεγάλο τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου έως τα τρία τέταρτα των εργαζομένων, ή έως και 450.000 άτομα, κινδυνεύουν, δήλωσε η TD Bank σε νέα έκθεση την Τρίτη.

Ο Καναδάς στοχεύει να γίνει μια οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών εντός..

τριών δεκαετιών και να μειώσει τις εκπομπές μεταξύ 32% και 40% έως το 2030.

Ενώ αυτές οι δεσμεύσεις θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο Καναδάς πρέπει να αναλάβει σημαντική δράση, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης των επιπτώσεων των κλιματικών πολιτικών στους εργαζόμενους πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανέφερε η τράπεζα.

«Σύμφωνα με τους Natural Resources Canada, περίπου 600.000 Καναδοί, που βρίσκονται κυρίως στην Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν, και το Νιουφάουντλαντ και το Λαμπραντόρ απασχολούνται είτε άμεσα είτε έμμεσα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Υπολογίζουμε ότι μεταξύ 50-75% αυτών των εργαζομένων κινδυνεύουν από εκτόπιση κατά τη μετάβαση έως το 2050, που ισοδυναμεί με 312.000 - 450.000 εργαζόμενους », δήλωσε η TD Bank στην έκθεση.

«Η πεποίθηση είναι ότι πολλοί από αυτούς που έχουν εκτοπιστεί θα βρουν σπίτι στον τομέα της καθαρής ενέργειας, αλλά δεν πρέπει να υποθέσουμε ότι η μετάβαση θα απορροφήσει όλους τους εκτοπισμένους εργαζόμενους», δήλωσε η τράπεζα, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο ο Καναδάς να μην επαναλαμβάνει τα προηγούμενα λάθη και να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας.

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα δημιουργήσει πολλές νέες ευκαιρίες απασχόλησης, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ή αυτόματος μηχανισμός αγοράς για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα οφέλη θα συγκεντρωθούν εκεί όπου θα επιβαρυνθούν τα έξοδα με τον εκτοπισμό», σύμφωνα με την τράπεζα.

Στα νότια των συνόρων, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χιλιάδες θέσεις εργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της συντριβής της τιμής και της ζήτησης πετρελαίου πέρυσι, και όλο και περισσότεροι πρώην εργάτες πετρελαίου μετακόμισαν σε θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, έχουν επίσης μειώσει τις αμοιβές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η βιομηχανία εξακολουθεί να πληρώνει χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.


Από τον Charles Kennedy 


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου