Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη δημοσιότητα για το υδρογόνο

 


Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έχουν περιορισμούς όσον αφορά άλλους τομείς. Ο αιολικός και ο ηλιακός, για παράδειγμα, δεν μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην αποκανονισμό των βιομηχανιών έντασης ενέργειας όπως η χάλυβα, τα καύσιμα πλοίων ή οι βαριές μεταφορές.   Έτσι, οι βιομηχανίες και οι κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα που θα μπορούσαν να καταστήσουν..

αυτούς τους δύσκολους σε άνθρακα τομείς λιγότερο ρυπογόνους, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα τελευταία χρόνια, το υδρογόνο έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική. Τώρα εμφανίζεται σε σχεδόν κάθε στρατηγική του Big Oil και μπορεί να φανεί σε πολλά κυβερνητικά σχέδια για τη βιομηχανία του άνθρακα.  

Οι κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και οι υπερθεματιστές πετρελαίου και φυσικού αερίου λένε ότι το μπλε υδρογόνο (υδρογόνο συν δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα) και το πράσινο υδρογόνο (υδρογόνο από ηλεκτρόλυση νερού που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακό ή αιολικό) θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για να βοηθήσουν στην αποκανονισμό των εκπομπών υψηλής έντασης εκπομπών βιομηχανίες στην ενεργειακή μετάβαση. 

«Το πράσινο υδρογόνο θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την επιτυχία της μετάβασης ενέργειας»

Το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από βιομηχανίες έντασης ενέργειας, σύμφωνα με τον γερμανικό γίγαντα κοινής ωφέλειας RWE, ο οποίος έχει δεσμευτεί να γίνει ουδέτερος ως προς τον άνθρακα έως το 2040. 

«Αυτό που μας κάνει τόσο αισιόδοξους είναι ότι, επί του παρόντος, το υδρογόνο είναι η μόνη τεχνική λύση για την αποξήρανση ανθρακικών μέσων … βιομηχανίας εντατικής ενέργειας, αεροπορίας, θαλάσσιων, αλλά και βαρέων μεταφορών», δήλωσε ο επικείμενος διευθύνων σύμβουλος της RWE Markus Krebber στην Joumanna Bercetche του CNBC . νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Η RWE συζητά ένα κανονιστικό πλαίσιο με τη γερμανική κυβέρνηση για να «ξεκινήσει» μια οικονομία υδρογόνου, δήλωσε ο Krebber στο CNBC. 

Η γερμανική εταιρεία ενισχύει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία - κάποια μέρα - θα βοηθήσει στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου. 

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, η RWE στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των αιολικών και ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε περισσότερα από 13 gigawatts (GW) από πάνω από 9 GW τώρα, δήλωσε η εταιρεία στην ανακοίνωση κερδών του 2020 αυτό το μήνα. 

«Η RWE είναι πεπεισμένη ότι, εκτός από την περαιτέρω επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο θα είναι ουσιαστικός παράγοντας για την επιτυχία της μετάβασης ενέργειας. Η εταιρεία συμμετέχει σε περίπου 30 έργα υδρογόνου », ανέφερε. 

«Το υδρογόνο θα αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα σε πολλές βιομηχανικές διαδικασίες και θα χρησιμοποιηθεί στη μεταφορά σε περιπτώσεις όπου οι μπαταρίες είναι ακατάλληλες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναπτύσσουμε προορατικά μια οικονομία υδρογόνου, τόσο στη Γερμανία όσο και πέραν αυτής », λέει ο RWE. Ωστόσο, η RWE αναγνωρίζει ότι θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για να καταστεί το πράσινο υδρογόνο και οι συναφείς υποδομές μια βιώσιμη από οικονομική άποψη λύση σε βιομηχανική κλίμακα. 


Πράσινο εναντίον μπλε υδρογόνο

Παρά τις υποσχέσεις του πράσινου υδρογόνου, το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής παραγωγής υδρογόνου προέρχεται από αναμόρφωση φυσικού αερίου και αεριοποίηση άνθρακα, με σημαντικές σχετικές εκπομπές CO2, λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) .

Το πράσινο υδρογόνο εξακολουθεί να είναι απαγορευτικά ακριβό για βιομηχανικές εργασίες Ως εκ τούτου, πολλές μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τελικά στοχεύουν να γίνουν πράσινοι παραγωγοί υδρογόνου, στοιχηματίζουν τώρα το λεγόμενο μπλε υδρογόνο, το οποίο παράγεται ακόμη από φυσικό αέριο, αλλά με δέσμευση και χρήση ή αποθήκευση άνθρακα (CCUS) για να αφαιρέσει εκπομπές από την παραγωγή υδρογόνου.  

«Η σύζευξη συμβατικών τεχνολογιών με CCUS εξακολουθεί να είναι η κύρια οδός παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πιθανότατα θα παραμείνει τόσο βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, επειδή το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από ό, τι για άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως η ηλεκτρόλυση», δήλωσε ο IEA σε έκθεση πέρυσι. 

Πράσινο ή μπλε, το Big Oil έχει στοιχηματίσει πρόσφατα στο υδρογόνο ως μέρος της προσφοράς ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να περιορίσει τις εκπομπές και να απελευθερώσει ανθρακονήματα βιομηχανίες έντασης ενέργειας όπου οι εκπομπές είναι δύσκολο να μειωθούν.


Τα μεγάλα στοιχήματα πετρελαίου είναι μεγάλα στο υδρογόνο

Ο Γάλλος supermajor  Total φαίνεται να γίνει  μεγάλος παραγωγός καθαρού υδρογόνου μια μέρα, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanné σε εκδήλωση τον περασμένο μήνα. Η Total και ο πάροχος ενέργειας Engie έχουν υποβάλει αίτηση για επιδοτήσεις οι οποίες, εάν ληφθούν, θα τους επέτρεπαν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη   εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου στη Γαλλία που θα χρησιμοποιεί μόνο ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή υδρογόνου.

Η Engie συνεργάζεται επίσης με τον γίγαντα της Νορβηγίας Equinor για να διερευνήσει τις δυνατότητες παραγωγής μπλε υδρογόνου στο Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία.

Η Ισπανική Repsol, η οποία όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχει δεσμευτεί καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα βασιστεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες στη μετατροπή της: ενεργειακή απόδοση, κυκλική οικονομία, ανανεώσιμο υδρογόνο και δέσμευση και χρήση CO2. 

Η BP, η Shell και η Eni αναπτύσσουν επίσης έργα πράσινου υδρογόνου.  

Η BP δήλωσε αυτό το μήνα ότι είχε αρχίσει να αναπτύσσει σχέδια για το μεγαλύτερο έργο υδρογόνου στο Ηνωμένο Βασίλειο , με στόχο την παραγωγή 1 GW μπλε υδρογόνου έως το 2030. 

Η Shell ηγείται πολλών έργων υδρογόνου παγκοσμίως , συμπεριλαμβανομένου του έργου NortH2 στις Κάτω Χώρες, που αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό έργο πράσινου υδρογόνου έως το 2040. Τον Δεκέμβριο του 2020, η RWE και η Equinor εντάχθηκαν στην κοινοπραξία εταίρων NortH2. 

Η Shell στοιχηματίζει επίσης το υδρογόνο ως ένα από τα καύσιμα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των εκπομπών στη ναυτιλιακή βιομηχανία. 

«Πιστεύουμε ότι το υγρό υδρογόνο για να ευνοούνται έναντι των άλλων καυσίμων δυναμικό μηδενικών εκπομπών ρύπων για τη ναυτιλία, ως εκ τούτου, δίνοντας μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας,» η supermajor ανέφερε στην έκθεσή της για το 2020 «ανθρακούχων εκπομπών Ναυτιλία:. Ρύθμιση του μαθήματος της Shell»  

Δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές μεγάλες εταιρείες που στοχεύουν στην ενίσχυση της θέσης τους στην αναδυόμενη οικονομία υδρογόνου.  

Η ExxonMobil  δήλωσε  την Ημέρα των Επενδυτών αυτού του μήνα ότι ήταν σε θέση να πετύχει το υδρογόνο, σημειώνοντας ότι το υδρογόνο χαμηλού άνθρακα από φυσικό αέριο με CCS έχει πλεονεκτήματα κόστους και κλίμακας έναντι εναλλακτικών λύσεων. 

Η Chevron επιδιώκει τώρα να επενδύσει σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως δέσμευση, χρήση και αποθήκευση υδρογόνου και άνθρακα στο « Σχέδιο για την παροχή υψηλότερων αποδόσεων, χαμηλότερου άνθρακα». 

Έως ότου οι τεχνολογίες και η κλίμακα επιτρέψουν στο πράσινο υδρογόνο να ανταγωνιστεί με άλλες μορφές υδρογόνου όσον αφορά το κόστος, οι κορυφαίες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο στοιχηματίζουν στο μπλε υδρογόνο για να αναπτύξουν δυνητικά μια λύση για την απαλλαγή από ανθρακονήματα βιομηχανιών έντασης ενέργειας.


Από την Tsvetana Paraskova

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου