Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Η Αίγυπτος και η Schlumberger προσπαθούν να ψηφιοποιήσουν την παραγωγή πετρελαίου

 


Η ψηφιοποίηση πληροφοριών κάτω από την επιφάνεια για τη συλλογή δεδομένων και τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής θα μπορούσε να ενισχύσει τις διεργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης παγκοσμίως, με επικεφαλής την Αίγυπτο.  Ένα νέο έργο από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου και την εταιρεία υπηρεσιών πετρελαιοπηγών Schlumberger που εδρεύει στις ΗΠΑ, το Egypt Upstream Gateway (EUG), θα ψηφιοποιήσει τις πληροφορίες υπεδάφους και θα καταστήσει..

τα δεδομένα διαθέσιμα παγκοσμίως μέσω αυτού του σημείου πρόσβασης. Στοχεύει στην παροχή γεωλογικών δεδομένων για την ενίσχυση της γεώτρησης και της παραγωγής στα ύδατα της χώρας. 

Χρειάζεται μόλις ένα έτος για την κατασκευή, το EUG αναμένεται να συλλέξει συσσωρευμένα εθνικά χερσαία και υπεράκτια σεισμικά, μη σεισμικά, καλά log, παραγωγή και πρόσθετα δεδομένα υπεδάφους σε μια πλατφόρμα, σύμφωνα με τον Τύπο Schlumberger ελευθέρωση. 

Η πρώτη του είδους τεχνολογία στην Αίγυπτο θα χρησιμοποιήσει αυτά τα δεδομένα για την ανακούφιση του κινδύνου στην εξερεύνηση πετρελαίου σε πολλές λεκάνες. Η Αίγυπτος ελπίζει να ηγηθεί της ψηφιοποίησης δεδομένων για να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες και να ενθαρρύνει μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στον τομέα.  

"Το Egypt Upstream Gateway θα προωθήσει ψηφιακά τους γύρους προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αιγύπτου μέσω της απρόσκοπτης διαδικτυακής πρόσβασης στα δεδομένα του κλάδου, καθώς και την υποστήριξη των δυνατοτήτων εξερεύνησης παγκοσμίως." Ο Tarek El-Molla, υπουργός πετρελαίου και ορυκτών πόρων της Αιγύπτου , εξήγησε .

«Πιστεύουμε ότι η EUG θα δημιουργήσει επιπτώσεις που αλλάζουν τα παιχνίδια προωθώντας το δυναμικό E&P της Αιγύπτου σε πραγματικά παγκόσμια κλίμακα», πρόσθεσε ο Khaled Al Mogharbel, EVP of Geographies στο Schlumberger

Οι επικεφαλής δέκα ενεργειακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλικών Eni, American Apache και German Wintershall Dea, υπέγραψαν συμφωνίες συμμετοχής στην πύλη μετά την κυκλοφορία της τον Φεβρουάριο. 

Τον τελευταίο χρόνο, υπήρξε σημαντική ώθηση προς μεγαλύτερη ψηφιοποίηση στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τους δημόσιους φορείς σε όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεργάζονται τώρα με εταιρείες τεχνολογίας , από γίγαντες έως νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν καινοτόμες λύσεις εξοικονόμησης κόστους και χρόνου για εξερεύνηση, παρακολούθηση, εξαγωγή και παράδοση ενέργειας.

Το 2020, από όλες τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που ρωτήθηκαν για την έκθεση προοπτικών της DNV-GL, το 92% αναμένεται να αυξήσει ή να διατηρήσει τα επίπεδα δαπανών για την ψηφιοποίηση. Ο κύριος λόγος που αναφέρθηκε ήταν η προστιθέμενη αξία στον κλάδο. 

Προηγούμενες εξελίξεις στην ψηφιοποίηση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο. Το 2018, το φόρουμ Open Suburface Data Universe (OSDU) δημιουργήθηκε ως μέσο δημιουργίας μιας τυποποιημένης πλατφόρμας δεδομένων όπου τα μέλη θα μπορούσαν να εργαστούν σε συνεργασία για να εξασφαλίσουν ασφαλή, αξιόπιστη, παγκόσμια πρόσβαση σε υποστρώματα και πληροφορίες πηγαδιών. 

Πάνω από 35 εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου συμμετέχουν επί του παρόντος στο OSDU, συμπεριλαμβανομένων των ιδρυτικών εταιρειών Equinor και Shell. Τα μέλη συμβάλλουν στη γνώση και την τεχνογνωσία τους για την ενίσχυση του συστήματος, την ανάπτυξη της ποσότητας και της ποιότητας των κοινόχρηστων δεδομένων υπεδάφους σε ολόκληρο τον τομέα. 

Η Emerson εντάχθηκε το 2020 με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μοντέλων δεξαμενών και των μηχανικών δεξαμενών και την επιτάχυνση της ψηφιακής καινοτομίας σε όλες τις ροές εργασίας των ταμιευτήρων. Η τυποποίηση των δεδομένων μέσω του συστήματος θα βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα μέσω μιας πιο εξορθολογισμένης και ακριβούς διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών. 

Σύντομα θα δούμε τι προσθέτει το νέο EUG της Αιγύπτου στην ανάπτυξη δεδομένων υπεδάφους καθώς ξεκινά η υποβολή προσφορών για την εξερεύνηση πετρελαίου σε 24 περιοχές του Κόλπου του Σουέζ, της Δυτικής Σαχάρας και της ανατολικής και δυτικής Μεσογείου.


Από τον Felicity Bradstock για το Oilprice.com 

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου