Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εγκαταλελειμμένα πετρελαιοπηγές για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας;



 «Η δεκαετία της γεωθερμικής» είναι μια φράση που γίνεται όλο και πιο συχνή στις συγκεντρώσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της βιομηχανίας ενέργειας καθώς η διεθνής ώθηση μηδενικών εκπομπών περιλαμβάνει έναν από τους πιο συναρπαστικούς και καθαρούς τρόπους εξαγωγής ενέργειας από τη γη: τη γεωθερμική ενέργεια.

Για να φτάσουν στη θερμότητα που εκπέμπει ο μανδύας της Γης στον..

πυρήνα, οι γεωθερμικές εταιρείες πρέπει να τρυπήσουν - και πρέπει να τρυπήσουν βαθιά. Στην πραγματικότητα, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για αυτήν την αναδυόμενη βιομηχανία είναι η γεώτρηση αρκετά βαθιά για να φτάσει στις πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες: η τόσο βαθιά διάτρηση είναι επικίνδυνη και δαπανηρή.

Ωστόσο, η γεωθερμική μπορεί να κάνει αρκετά καλά ακόμη και σε μικρότερα βάθη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη ανάλυση της Rystad Energy, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το ατμοποιημένο νερό που θερμαίνεται στα γεωθερμικά πηγάδια, μια εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας χρειάζεται θερμοκρασίες από 240 έως 300 βαθμούς Κελσίου. Η ανάλυση προσθέτει ότι έως και το 70 τοις εκατό της γεωθερμικής παραγωγής χρησιμοποιείται τώρα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πράγματι, με την επιθυμία να ηλεκτροδοτήσουμε τα πάντα - είτε αυτό είναι σοφό είτε όχι - όλα αφορούν τον ηλεκτρισμό και, πιο συγκεκριμένα, τον ηλεκτρισμό χωρίς εκπομπές. Το γεωθερμικό είναι ιδανικό για αυτό: ενώ η γεώτρηση ενός γεωθερμικού πηγαδιού περιλαμβάνει εξοπλισμό που χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, από προοπτική ζωής, η γεωθερμική είναι πλήρως συγκρίσιμη με τον άνεμο και τον ηλιακό, οι οποίοι επίσης δεν είναι εντελώς απαλλαγμένοι από εκπομπές, δεδομένου ότι τα υλικά που χρειάζονται για να λειτουργήσουν .

Ωστόσο, η γεωθερμία ήταν αργή στην απογείωση λόγω του υψηλού αρχικού κόστους και του γενικού αβέβαιου για το αποτέλεσμα της γεώτρησης. Οι ειδικοί της βιομηχανίας σημειώνουν πάντοτε ότι η θερμότητα είναι παντού κάτω από εμάς, αλλά επισημαίνουν επίσης ότι δεν είναι τόσο εύκολη - ή οικονομική - η πρόσβαση σε όλη αυτή τη θερμότητα. Η Ισλανδία είναι πάντα η περίπτωση με τους εύκολα προσβάσιμους γεωθερμικούς πόρους της, καθώς και την Ιταλία και την Τουρκία.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλή προσπάθεια στη γεωθερμία έχει επικεντρωθεί στην τεχνολογία για να καταστήσει οικονομικότερη τη γεώτρηση. Ήταν ευλογία για τη βιομηχανία που η Big Oil έχει προσχωρήσει στο πάρτι. Σε τελική ανάλυση, αυτές είναι οι εταιρείες των οποίων η είσοδος στη γεωθερμία έχει τη μεγαλύτερη σημασία, δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα τις γεωτρήσεις.

Μιλώντας για το πετρέλαιο, ορισμένες εταιρείες έχουν ερευνήσει και δοκιμάσει κάτι που θα μπορούσε να επεκτείνει τη γεωθερμική εμβέλεια και να ωφελήσει τις εταιρείες πετρελαίου: μετατρέποντας τα εγκαταλελειμμένα πετρελαιοπηγές σε γεωθερμικά πηγάδια.

Υπάρχουν μερικές εταιρείες που εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, είτε μετατρέποντας τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια σε γεωθερμικά είτε κάνοντάς τα πηγάδια διπλής χρήσης που παράγουν τόσο θερμότητα όσο και πετρέλαιο. Θεωρητικά, ο μετασχηματισμός πετρελαιοπηγών σε γεωθερμικά πηγάδια μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της δημοτικότητας της γεωθερμικής. Πρακτικά, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό.

Για αρχάριους, οι ρυθμοί ροής από τέτοια πηγάδια είναι πολύ χαμηλότεροι από ό, τι από τα πρόσφατα γεώτρηση γεωθερμικών πηγαδιών, δήλωσε ο Jamie Beard από τον Οργανισμό Γεωθερμικής Επιχειρηματικότητας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin στο Oilprice. Τότε υπάρχει το ζήτημα της θερμότητας: τα περισσότερα πετρελαιοπηγές απλά δεν είναι αρκετά ζεστά για να έχουν οικονομικό νόημα εάν μιλάμε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τρίτον, ο Beard λέει, «τα υπάρχοντα πηγάδια συχνά υποφέρουν από προβλήματα ακεραιότητας των πηγών που θα τα καταστήσουν ακατάλληλα για μια περίοδο 20-40 ετών ως παραγωγικό γεωθερμικό πλεονέκτημα».

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η μετατροπή εγκαταλελειμμένων πηγαδιών σε δεξαμενές παραγωγής θερμότητας είναι εντελώς εκτός συνομιλίας. Θυμηθείτε, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο κύριος σκοπός της γεωθερμικής γεώτρησης, αλλά η θέρμανση δεν πρέπει να υποτιμάται ούτε ως πεδίο εφαρμογής.

Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν εγκαταλελειμμένα πηγάδια για να εγχύσουν νερό σε αυτά, να το θερμάνουν και να το χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι επίσης αμφιλεγόμενη εάν το πηγάδι είναι σωστό. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια ταιριάζουν καλύτερα για θέρμανση.

Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις, λέει ο Paul Stockley, επικεφαλής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νομική εταιρεία Fieldfisher με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένα από αυτά είναι πόσο καιρό χρειάζεται να παραμείνει το νερό στο πηγάδι για να ζεσταθεί αρκετά για να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση. Όσο περισσότερο χρόνο, τόσο χαμηλότερη είναι η βιωσιμότητα του συστήματος. Το κόστος πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, σημειώνει ο Stockley. Ακόμα κι αν το κόστος διάτρησης αφαιρεθεί από την εξίσωση, υπάρχει εξοπλισμός έγχυσης και εξοπλισμός μεταφοράς θερμότητας.

Φαίνεται ότι τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια είναι πιο βιώσιμα ως πηγή θέρμανσης για κοντινά κτίρια και εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, το Fieldfisher's Stockley σημειώνει γεωργικές εργασίες που μπορούν να θερμανθούν. Δεδομένου ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο τα περισσότερα χερσαία φρεάτια πετρελαίου βρίσκονται κοντά σε χωράφια, ο αγώνας είναι σχεδόν τέλειος.

Δεν είναι λοιπόν όλα τα εγκαταλελειμμένα πηγάδια πετρελαίου κατάλληλα για μετατροπή σε γεωθερμικές δεξαμενές. Κάποιοι μπορεί, ωστόσο, να πάρουν μια δεύτερη ζωή για να ζεσταθεί νερό που θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση μιας κοντινής εγκατάστασης. Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα γεώτρηση φαίνεται να είναι η καλύτερη επιλογή προς το παρόν, συνολικά. Και, όπως με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, το κόστος αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, ειδικά με τη βοήθεια των επενδύσεων Big Oil. Υπάρχουν ακόμη και νέοι τομείς έρευνας για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πόρων του πλανήτη: πλημμύρα εγκαταλειμμένων ανθρακωρυχείων και χρήση του νερού που θερμαίνεται με αυτόν τον τρόπο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη χρήση του για θέρμανση και ψύξη.


Από την Irina Slav για το Oilprice.com


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου