Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Ο ΟΠΕΚ, οι εξορύξεις και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου



 Οικονομικοί αναλυτές ,ειδικοί σε ενεργειακά θέματα, δεν αποκλείουν η τιμή του πετρελαίου να φτάσει 100 δολάρια/ βαρέλι. ‘Ήδη οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 20% , από τις αρχές του 2021. Η αυξητική τάση εντάθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η εξόρυξη στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,5 εκατομμύρια. βαρέλια ημερησίως, λόγω του μεγάλου ψύχους. Θα περίμενε κανείς, ότι οι  τιμές..

αυτές θα μειωθούν μετά την παρέλευση των εκτάκτων συνθηκών. Δύο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, η JP Morgan Chase και η Goldman Sachs προβλέπουν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά, όπως συνέβη το 2014. Επίσης θεωρούν, ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα ακολουθήσει ένας μεγάλος κύκλος ακριβού πετρελαίου .Η αύξηση αυτή των τιμών, για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα προκύψει επειδή η προσφορά δεν θα μπορεί να καλύπτει την υπερβάλλουσα ζήτηση. Η Goldman Sachs υπολογίζει, ότι η τιμή του αργού πετρελαίου θα φτάσει τα 80 δολάρια/βαρέλι ήδη μέσα στο 2021. 

Η αύξηση της προσφοράς δολαρίων  από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν , θα οδηγήσει σε αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών των αγροτικών προϊόντων, των μετάλλων και του πετρελαίου. Οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού αυξάνονται και λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού.

Υγειονομική κρίση και πετρέλαιο

Λόγω της κρίσης του 2020, οι πετρελαϊκές εταιρείες μείωσαν δραστικά τις επενδύσεις για νέα πρότζεκτ εξόρυξης , που δεν θα μπορέσουν να ξεπαγώσουν στο επόμενο διάστημα. Επομένως δε θα μπορέσει να καλυφτεί η ζήτηση και θα υπάρχει αύξηση των τιμών. Ρώσοι αναλυτές πιστεύουν, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύκλο αύξησης των τιμών του πετρελαίου, όπως έγινε το 2000-2001, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν μετά από προηγούμενη συμπίεση. Στη συνέχεια, και εφόσον θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές, σε πρώτη φάση θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την προσφορά η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και οι ΗΠΑ με το ξεπάγωμα της σχιστολιθικής εξόρυξης.

Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+ εξέπληξε τους πάντες διατηρώντας τους περιορισμούς στις εξορύξεις πετρελαίου για το μήνα Απρίλιο. Οι τιμές στις 5 Μαρτίου διαμορφώθηκαν στα 69 δολάρια/βαρέλι. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020. Η Σαουδική Αραβία επέμενε να μην αυξήσει την εξόρυξη, όσο η τιμή είναι κάτω από 70 δολάρια/βαρέλι. Η Ρωσία από την άλλη επιθυμούσε να αυξήσει την εξόρυξη. Οι δύο χώρες συνέχισαν τις διμερείς επαφές για τη στάση που θα κρατήσουν τους επόμενους μήνες. Πολλοί ανέμεναν, ότι το πετρελαϊκό καρτέλ θα εξωθούσε την Σαουδική Αραβία σε αύξηση της εξόρυξης, επειδή είχε μειώσει εθελοντικά την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως. Ο ΟΠΕΚ+ όμως τελικά επέτρεψε στη Ρωσία να αυξήσει την εξόρυξη κατά 130 και το Καζακστάν κατά 20 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως. Η Ρωσία επέμενε, ότι θα επιθυμούσε να αυξήσει την παραγωγή τον Απρίλιο με άλλες 65 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, αλλά δε συμφώνησαν οι άλλες χώρες του ΟΠΕΚ+. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις οδήγησαν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πόσο θα κρατήσουν οι περιορισμοί στις εξορύξεις .Αυτό θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και οι αποφάσεις θα αναθεωρούνται σε μηνιαία βάση.

  

του Μιχάλη Ρένεση

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου