Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Φωτογραφική "απεργοσπασία"



 Παρότι η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια πραγματοποιήθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις -πλην προσωπικού ασφαλείας- και στις διοικητικές υπηρεσίες του ομίλου, σήμερα αναμένεται απόφαση του δικαστηρίου επί της αγωγής που κατέθεσε η επιχείρηση για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΕΠ) βρίσκονταν μαζί με τους δικηγόρους τους στα..

δικαστήρια στην Ευελπίδων, όπου η προσφυγή του Ομίλου ΕΛΠΕ κατά της απεργίας ήταν μάλλον η μοναδική που εκδικαζόταν.

Κι αυτό γιατί, ενώ στα δικαστήρια όλων των «κόκκινων» περιοχών έχει ανασταλεί ουσιαστικά κάθε διαδικασία πλην ελαχίστων συγκεκριμένων εξαιρέσεων, στην κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (13/3) -και πάντως μετά την κήρυξη της απεργίας από το Σωματείο των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ (12/3)- παρεισέφρησε φωτογραφική εξαίρεση για την εκδίκαση αγωγών κατά απεργιών. «Εξαιρούνται της αναστολής και εκδικάζονται κανονικά οι αγωγές του άρθρου 22 του ν. 1264/1982 (Α’ 79)», ανέφερε η ΚΥΑ. Τι ορίζει το άρθρο 22 του 1264, του συνδικαλιστικού νόμου που θέλει να «μεταρρυθμίσει» η κυβέρνηση;

Οτι «για διάφορες που προκύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 19-22 (για το δικαίωμα της απεργίας) αποφασίζει το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει κηρύξει την απεργία κατά τη διαδικασία των άρθρων 663 έως 676 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Σε επείγουσες περιπτώσεις οι πρόεδροι των αρμόδιων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δικαστηρίων προσδιορίζουν σύντομη δικάσιμο και συντέμνουν τις προθεσμίες επίδοσης των δικόγραφων».

Αυτό το βολικό «παράθυρο», που προφανώς ήταν «παραγγελιά» κατά της μοναδικής άλλωστε απεργίας που είχε προκηρυχθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αξιοποίησε η διοίκηση των ΕΛΠΕ, που απέστειλε εξώδικο στο ΠΣΕΕΠ μόλις μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της 24ωρης απεργίας.

Ο όλος χειρισμός δικαιώνει απολύτως όσα είχαν καταγγείλει οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην απεργιακή ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής για την προσπάθεια της εταιρείας να εμπλακεί στις συνδικαλιστικές διεργασίες και να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Με τη διαφορά ότι αποδεικνύεται πως συνεργός στον απεργοσπαστικό μηχανισμό ήταν και η κυβέρνηση, με την κατά παραγγελία «εξαίρεση» εκδίκασης των αγωγών κατά απεργιών, στην ΚΥΑ για τα μέτρα κατά της πανδημίας που ισχύει μέχρι και τις 22/3.

Υπενθυμίζεται ότι κεντρικά αιτήματα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ στη χθεσινή απεργία τους ήταν οι προσλήψεις, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και η ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας, καθώς η συνεχής λειτουργία των ΕΛΠΕ για την κάλυψη των αναγκών και μάλιστα με υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων έχει αυξήσει την έκθεσή τους και στην πανδημία και τα κρούσματα Covid-19 στα διυλιστήρια, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις της επιβαρυμένης Δυτικής Αττικής


Από το efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου