Φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη η συζήτηση για την έκταση των 12 ναυτικών μιλίων στην αιγιαλίτιδα ζώνη. Όταν, πρόσφατα, έγραψα αυτό το άρθρο ανακάλυψα ότι την θέση μου αμφισβητούσαν αρκετοί, ειδικοί και μη, χωρίς όμως να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους. Στη συνέχεια..
επικοινώνησα με τρεις κορυφαίους διεθνολόγους, ειδικούς στο Δίκαιο της Θάλασσας από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τον Καναδά και η απάντηση που έλαβα συνοψίζεται ως εξής:«Oι γραμμές βάσης είναι αυτές από τις οποίες εκκινεί η μέτρηση των θαλασσίων ζωνών. Η ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα μετράται από τις γραμμές βάσης. Σαφώς μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μετά την οριοθέτηση. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνον σε περιοχές που το δικαστήριο ορίσει ότι είναι δική της η ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα. Εάν πρόκειται για τουρκική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της σε αυτές τις περιοχές.»
ΧΑΡΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ. Πηγή: Global Marine Boundaries, General Dynamics, Herndon, Virginia, USA.
Όπως φαίνεται από τον παραπάνω χάρτη, η έκταση της ΑΟΖ παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει, εάν επεκταθεί η αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 ναυτικά μίλια στα 12. Εάν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δώσει πλήρη επήρεια σε όλα τα νησιά μας, οι γεωγραφικές συντεταγμένες θα είναι παρόμοιες με αυτές του ανωτέρω αμερικανικού χάρτη, που συντάχθηκε βάσει της μέσης γραμμής. Τέλος, υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έχει οριοθετήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη κρατών, μόνο εάν του το ζητήσουν τα κράτη που έχουν προσφύγει στην Χάγη (περίπτωση Κατάρ-Μπαχρέιν).
Προτεραιότητα η οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο
Είναι σε όλους γνωστό, και σε αυτούς που συμπαθούν και σε αυτούς που αντιπαθούν την Χάγη, ότι το Διεθνές Δικαστήριο μπορεί να μη δώσει πλήρη επήρεια στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου. Αλλά αυτοί που δεν επιθυμούν αυτή την λύση, δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία θα είναι η χαμένη από μια τέτοια απόφαση, διότι θα υποστεί απώλειες στον υπόλοιπο θαλάσσιο χώρο. Για αυτό, η Άγκυρα παριστάνοντας την Κίνα, δεν θα αποδεχτεί αυτή την απόφαση της Χάγης.
Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι θα κλαίνε και Έλληνες, διότι δεν δόθηκε πλήρη επήρεια (full effect) στην Στρογγύλη και έτσι δεν θα διαθέτουμε θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο. Αλλά, εάν θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά την πατρίδα μας, θα πρέπει να καλέσουν την ελληνική κυβέρνηση να οριοθετήσει την ΑΟΖ μας με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Μιχάλης Ιγνατίου μας είχε ενημερώσει ότι ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε στείλει τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα στη Αθήνα για να συζητήσει την οροθέτηση των ΑΟΖ των δυο κρατών, αλλά η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή απέρριψε αυτή την πρόταση απαντώντας στον Λιλλήκα: «Θέλεις να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία;»
Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από τότε μέχρι σήμερα συνεχίζουν, για 15 ολόκληρα χρόνια, την ίδια τακτική, αρνούμενες να οριοθετήσουν την ΑΟΖ με το τραγικό νησί. Η τελευταία άρνηση ήρθε από την σημερινή κυβέρνηση, στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.
Επομένως, όλοι οι Έλληνες πατριώτες που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης μας, καλόν θα ήταν να απαιτήσουν την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στα δύο κράτη, που θα αποτελεί ταυτόχρονα και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα, από το 1974, διακήρυττε ότι το Κυπριακό είναι το ύψιστο εθνικό θέμα, αλλά όπως περνούσαν τα χρόνια το αποσύνδεσε από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση είναι να προχωρήσει η Αθήνα, εδώ και τώρα, στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο.
Καρυώτης Θεόδωρος
Από το slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου