Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Ανάληψη δράσης για τον καρκίνο που σχετίζεται με την εργασία

 




Ο καρκίνος εκτιμάται ότι είναι η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στην ΕΕ. Είναι σαφές ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για τη μείωση του αριθμού των περιπτώσεων καρκίνου του επαγγέλματος και γι 'αυτό, στις 25 Μαΐου 2016, έξι ευρωπαϊκοί οργανισμοί υπέγραψαν μια σύμβαση που τους δεσμεύει σε ένα πρόγραμμα εθελοντικής δράσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από την έκθεση σε καρκινογόνοι στο χώρο εργασίας και ανταλλάσσουν..

καλές πρακτικές.

Οι συνεργάτες ήταν:

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας των Καταναλωτών της Αυστρίας  

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ   (Ευρωπαίοι εργοδότες)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων  

Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης των Κάτω Χωρών  

Το συμβόλαιο ανανεώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019 και υπογράφηκε από το φινλανδικό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας   και το  Γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων  , οι οποίοι ευχαρίστησαν την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες για τη δέσμευσή τους, εκτός από τους τέσσερις Ευρωπαίους εταίρους (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EU-OSHA, ETUC και Business Europe).

Στη διάσκεψη της Γερμανικής Προεδρίας «STOP Καρκίνος στο χώρο εργασίας» στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2020, που διοργανώθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας (BMAS) και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (BAuA) , οι εταίροι του οδικού χάρτη παρουσίασαν μια νέα στρατηγική 2020-2024 .

Στρατηγική 2020-2024

Για την περίοδο 2020-2024 καθορίζονται οι ακόλουθοι τέσσερις στόχοι:

Ευαισθητοποίηση επιχειρήσεων και εργαζομένων σχετικά με τους κινδύνους έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες και την ανάγκη προληπτικών ενεργειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην πρόληψη της έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες στο πάτωμα εργασίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους στο εργατικό δυναμικό.

Κινητοποίηση των ενδιαφερομένων και αύξηση της συμμετοχής των σχετικών μερών στον πολλαπλασιασμό των προσπαθειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στόχευση της καινοτομίας για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ερευνητικών ευρημάτων και των αναγκών των επιχειρήσεων.

Συμμετοχή στον χάρτη πορείας

Από το 2021, οι εταίροι του χάρτη πορείας θα αναλάβουν διάφορες δραστηριότητες για να αποκτήσουν περαιτέρω αντίκτυπο, όλα για να αποτρέψουν την έκθεση των εργαζομένων σε καρκινογόνες ουσίες. Αυτές οι αποκαλούμενες «προκλήσεις» θα συμβάλουν όλοι στην επίτευξη των τεσσάρων κύριων στόχων. Οι προκλήσεις είναι επικεφαλής και υλοποιούνται από μικρές ομάδες συνεργατών οδικού χάρτη. Ωστόσο, χρειάζονται συμβολή από άλλους για να πετύχουν. Εκτός από τους οκτώ εταίρους που αναφέρονται παραπάνω, πολλές χώρες θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες. Οργανισμοί από όλη την Ευρώπη καλούνται επίσης να συμμετάσχουν σε μία ή περισσότερες από αυτές τις προκλήσεις και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωσή τους.

Για να υποβάλετε την πρωτοβουλία σας, επισκεφθείτε τη  διεύθυνση http://www.roadmaponcarcinogens.eu  

Ο δρόμος μπροστά

Το EU-OSHA βοηθά στην προώθηση του προγράμματος και θα υποστηρίξει τους εταίρους στη διοργάνωση εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση και την αξιολόγηση της προόδου. Το πρόγραμμα καθορίζει ένα πρόγραμμα δράσεων που θα περιλαμβάνει διάφορες Προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ. Το EU-OSHA θα βοηθήσει στην οργάνωση και προώθηση αυτών των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων του χάρτη πορείας.

Περαιτέρω πληροφορίες

Συμβουλευτείτε τον χάρτη πορείας  για πλήρεις λεπτομέρειες σχετικά με τις σχεδιαζόμενες κοινές προσπάθειες για τη μείωση του επαγγελματικού καρκίνου.

OSHwiki   διαθέτει σχετικά άρθρα σχετικά με:

Καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και επανατοξικές ουσίες 

Το βάρος των επαγγελματικών ασθενειών 

Οριακές τιμές επαγγελματικής έκθεσης 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας στην έρευνα εργαζομένων της EU-OSHA σχετικά με παράγοντες κινδύνου καρκίνου

Πρακτικά της διάσκεψης της Γερμανικής Προεδρίας, 9-10 Νοεμβρίου 2020 και περίληψη της διάσκεψης

Πρακτικά της Διάσκεψης της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, 27-28 Νοεμβρίου 2019 


Εκδήλωση οδικού χάρτη EU-OSHA -  A + A 18 Οκτωβρίου 2017 - Σε απευθείας σύνδεση περίληψη σεμιναρίου

Πρακτικά του Συνεδρίου του Άμστερνταμ για τον καρκίνο που σχετίζεται με την εργασία, 23-25 ​​Μαΐου 2016 

Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη 


Το OSHwiki παρουσίασε άρθρα

Καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες, ρετροτοξικές ουσίες (CMR)

Raluca Aurora Stepa, Ellen Schmitz-Felten and Steffen Brenzel , The Cooperation Center (Kooperationsstelle), Αμβούργο

Οι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και ρετροτοξικές ουσίες αναφέρονται συχνά ως ομάδα, λόγω του γεγονότος ότι μια ουσία μπορεί να παρουσιάζει και τους τρεις τύπους κινδύνων, αλλά και λόγω ομοιότητας στην ταξινόμηση και στη νομική προσέγγιση. Η συντομογραφία «CMR» χρησιμοποιείται επίσης συνήθως.

Τα CMR είναι χρόνια τοξικά και έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Πάνω από 30 εκατομμύρια τόνοι CMR παράγονται ετησίως στην Ευρώπη. Ο αριθμός των εργαζομένων που εκτίθενται σε CMR και η σοβαρότητα των επιπτώσεων απαιτούν συντονισμένες επιστημονικές, τεχνικές και κανονιστικές ενέργειες για την προστασία της υγείας και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο OSHwiki 

Εξάλειψη του επαγγελματικού καρκίνου στην Ευρώπη και παγκοσμίως

Κατηγορία: Επαγγελματικές ασθένειες 

Jukka Takala , Υπουργείο Εργασίας, Σιγκαπούρη

Συνεισφορές από τους Eunice Yong, Ken Takahashi, Kurt Straif, Lesley Rushton, Sugio Furuya, John Cherrie, Rob Aitken, Midori Courtice, Laurent Vogel, Michel Héry και πολλούς άλλους.

Η επιδημία του καρκίνου είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση του ρόλου των συνθηκών εργασίας ως κεντρικού καθοριστικού παράγοντα των κοινωνικών ανισοτήτων όσον αφορά τον καρκίνο. Πριν από είκοσι πέντε χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την πρώτη παγκόσμια οδηγία για τη βελτίωση της πρόληψης του καρκίνου που σχετίζεται με την εργασία. Εκείνη την εποχή, ήταν μια σημαντική συμβολή στη σύγχρονη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων. Για πολλούς ενδιαφερόμενους, είναι καιρός να προσαρμόσετε τη νομοθεσία και την πολιτική στις νέες γνώσεις και τους αναδυόμενους κινδύνους. Αυτό το έγγραφο εργασίας παρουσιάζει επιχειρήματα για μια ισχυρότερη πολιτική με φιλόδοξο στόχο: την εξάλειψη του επαγγελματικού καρκίνου στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Παρουσιάζει μια συνεπή εκτίμηση της επιβάρυνσης που υπολογίζεται με βάση τα καθορισμένα ανοίγματα. Συνοψίζει τις βασικές αρχές της αποτελεσματικής πρόληψης και απαιτεί συστηματική δράση εκ μέρους των διαφόρων ενδιαφερομένων. Υποθέτει ότι οι επαγγελματικοί καρκίνοι μπορούν να εξαλειφθούν και ότι η πρόληψη θα μπορούσε να σώσει πολλές ζωές εργαζομένων και να συμβάλει σημαντικά στη δημόσια υγεία των ευρωπαίων πολιτών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο OSHwiki 


Από το osha.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου