Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η πλήρωση της Σαχάρας με ηλιακά πάνελ είναι μια κακή ιδέα

 


Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα Φινλανδών επιστημόνων υπολόγισε ότι ο κόσμος πρέπει να πάρει το 69% της πρωτογενούς ενέργειας από ηλιακές εκμεταλλεύσεις προκειμένου να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο του καθαρού μηδενικού. Αυτό, ανέφεραν οι επιστήμονες, θα απαιτούσαν την κατασκευή πολλών περισσότερων ηλιακών αγροκτημάτων από ό, τι έχουν προγραμματιστεί. Και έχει συναίνεση ότι..

η Σαχάρα θα ήταν το ιδανικό μέρος για λίγες γιγαντιαίες φωτοβολταϊκές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο, η συναίνεση φαίνεται να είναι λανθασμένη, σύμφωνα με δύο ερευνητές.

Ο Τζένγκιαο Λου από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας και ο Μπέντζαμιν Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϋ προειδοποίησαν σε πρόσφατο άρθρο ότι η μετατροπή της Σαχάρας σε ένα γιγαντιαίο ηλιακό αγρόκτημα θα έχει αρνητικές συνέπειες για το παγκόσμιο κλίμα λόγω του τρόπου λειτουργίας των ηλιακών συλλεκτών.

Όλοι γνωρίζουν τα βασικά: τα φωτοβολταϊκά πάνελ απορροφούν την ενέργεια του ήλιου. Αλλά ένα βήμα πέρα ​​από αυτά τα βασικά, μας υπενθυμίζουν τον παράγοντα απόδοσης των ηλιακών συλλεκτών ή τον ρυθμό με τον οποίο μετατρέπει την ενέργεια που απορροφά σε ηλεκτρική ενέργεια. Ο μέσος όρος μέχρι σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 τοις εκατό. Έτσι, το 15-20% των ελαφρών ηλιακών συλλεκτών απορροφούν, μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα υπόλοιπα φαίνεται να είναι το πρόβλημα, σύμφωνα με τους Lu και Smith.

Η ενέργεια που τα ηλιακά πάνελ δεν μπορούν να μετατρέψουν σε ηλεκτρισμό απελευθερώνεται ξανά στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας, εξηγούν οι ερευνητές του κλίματος. Και επειδή τα ηλιακά πάνελ είναι πιο σκούρα από την άμμο, απορροφούν - και επομένως απελευθερώνουν - πολύ περισσότερη θερμότητα από την άμμο στη Σαχάρα, επειδή η άμμος είναι πολύ πιο ανακλαστική από τα ηλιακά πάνελ.

Αυτή η θερμότητα που επέστρεψε θα δημιουργούσε μια πολύ πιο έντονη διαφορά μεταξύ της Σαχάρας και των ωκεανών γύρω της. Αυτή η διαφορά, εξηγούν οι Λου και Σμιθ, θα φέρουν περισσότερη βροχή στη Σαχάρα καθώς μειώνει την επιφανειακή πίεση του αέρα και αυξάνει το ρυθμό αύξησης και συμπύκνωσης υγρού αέρα. Περισσότερη βροχή θα μετατρέψει τελικά τη Σαχάρα σε μια καταπράσινη περιοχή για άλλη μια φορά. Αλλά αυτό δεν είναι το όφελος που μπορεί να ακούγεται.

Οποιαδήποτε παραβίαση του κλίματος της Γης, όσο καλές είναι οι προθέσεις, τείνει να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η μετατροπή της Σαχάρας σε ηλιακό κόμβο, ακόμη και με μόλις 20 τοις εκατό της επιφάνειάς της καλυμμένη με ηλιακούς συλλέκτες, θα καταλήξει επίσης να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι όλα στη φύση είναι αλληλένδετα και αυτό ισχύει τόσο για τα οικοσυστήματα όσο και για τα κλιματικά πρότυπα. Η άμμος της Σαχάρας, που μεταφέρεται σε ρεύματα ανέμου, για παράδειγμα, φέρνει θρεπτικά συστατικά στον Αμαζόνιο και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Ακόμη πιο σημαντικό, η υπερβολική θερμότητα που παράγεται στην έρημο από ηλιακούς συλλέκτες θα αλλάξει τη ροή του αέρα και την κυκλοφορία των ωκεανών, σύμφωνα με τους Lu και Smith, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα επηρεάσουν τα πρότυπα βροχής.

Τελικά, η έρευνα δείχνει ότι η κάλυψη ακόμη και του ενός πέμπτου της Σαχάρας με ηλιακούς συλλέκτες θα οδηγήσει σε υψηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες, αν και η αύξηση θα είναι κάτω από το 1 τοις εκατό, αν αυτό είναι παρηγοριά. Ωστόσο, θα κατανεμηθεί άνισα, σημειώνουν οι Λου και Σμιθ, με πολικές περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από τις τροπικές περιοχές, εκθέτοντας περισσότερη θάλασσα καθώς ο πάγος λιώνει και προσελκύει περισσότερη θερμότητα καθώς το νερό είναι πιο σκούρο από τον πάγο και απορροφά περισσότερο νερό. Στο τέλος, τα εφέ αρχίζουν να ακούγονται σαν ένας φαύλος κύκλος.

Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε τη μοντελοποίηση υπολογιστών για τα συμπεράσματά της, θα πρέπει να είναι μια έκκληση αφύπνισης για το πιο ριζοσπαστικό τμήμα του λόμπι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η κάλυψη της γης με ηλιακούς συλλέκτες θα την σώσει. Η αλήθεια είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα, όποια κι αν είναι, επηρεάζει πάντοτε τις φυσικές διαδικασίες και τα πρότυπα, και αυτό το αποτέλεσμα είναι σπάνια θετικό.

Το να μετατρέψεις τη Σαχάρα σε ένα τεράστιο ηλιακό αγρόκτημα μοιάζει να έχει τέλειο νόημα μόνο στο πρόσωπό του. Θα μπορούσαμε να είμαστε πολύ καλύτεροι με τα αγροβολταϊκά : συνδυάζοντας τη γεωργία και την ηλιακή ενέργεια προς όφελος όλων των εμπλεκομένων, με την ηλιακή να έχει πολύ χαμηλότερο, εάν υπάρχει, περιβαλλοντικό αποτύπωμα από ό, τι στη Σαχάρα.


Από την Irina Slav για το Oilprice.com


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου