Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Έργα 8 εκατ. ευρώ από τα ΕΛΠΕ για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας

 


Έργα 8 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021 στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία θα εκπονήσει μελέτη για την παρακολούθηση και διαχείριση πιθανών πηγών οσμών, θα προχωρήσει σε κάλυψη των δεξαμενών ελαιοδιαχωριστή και εγκατάσταση συστημάτων τεχνολογικής αιχμής, όπως βιόφιλτρα και ειδικούς απορροφητές.

«Παρά τις δυσκολίες που συνεχίζει..

να ορθώνει η πανδημία, η ολοκλήρωση των έργων μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι διασφαλισμένη» επισημαίνει, διευθυντής των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης Θανάσης Πασπαλιάρης.

«Η δυσοσμία είναι ένα ζήτημα που δεν μας προβληματίζει απλώς. Θέλουμε να βρεθεί λύση. Μην ξεχνάτε πως εργαζόμαστε εδώ, πολλοί εργαζόμενοι μένουν τις οικογένειές τους στην περιοχή. Ο Εύοσμος είναι μεταφορικά και κυριολεκτικά το σπίτι μας. Από την πρώτη στιγμή, που ξεκίνησε ο διάλογος με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετείχαμε σε αυτόν. Υποστηρίξαμε με κάθε διαθέσιμο μέσο το πρόγραμμα προσδιορισμού της δυσοσμίας του ΑΠΘ. Συνεργαστήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους ερευνητές/τεχνικούς του ΑΠΘ, διευκολύνοντας τη λήψη δειγμάτων από διάφορα σημεία του διυλιστηρίου» υπογραμμίζει ο ίδιος και υπενθυμίζει ότι η ΕΛΠΕ ΑΕ χρηματοδότησε την αγορά ειδικού μηχανήματος για την πραγματοποίηση των μετρήσεων. «Βάλαμε στόχο να εξαλείψουμε πιθανές πηγές οσμών εντός των εγκαταστάσεών μας. Αναφέρομαι σε ‘πιθανές’ πηγές, γιατί ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν διαπιστωμένες πηγές στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης» λέει.

Κάτω από τα όρια οι σημειακές αέριες εκπομπές

Το πρόβλημα με τη δυσοσμία στην περιοχή υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως την τελευταία πενταετία έγινε εντονότερο. Στο ερώτημα γιατί συνέβη αυτό, ο κ. Πασπαλιάρης σημειώνει ότι προκειμένου να κατανοήσουμε το φαινόμενο, θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε το σύνολο των πηγών και των παραγόντων που το προκαλούν, γιατί τα ζητήματα δυσοσμίας είναι συνήθως σύνθετα και πολυπαραγοντικά. «Ακόμη και οι κλιματολογικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση και την ένταση της δυσοσμίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν και για ποιο λόγο το πρόβλημα έγινε εντονότερο τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι ότι είμαστε μία από τις ελάχιστες εταιρείες σε ολόκληρη την περιοχή που έχει δεσμευθεί και αποδεικνύει καθημερινά ότι επιδιώκει να γίνει μέρος της λύσης. Αυτός είναι ο λόγος που επενδύουμε διαρκώς σε τεχνολογίες και εξοπλισμό αιχμής, υιοθετώντας, παράλληλα, τις βέλτιστες και πλέον καινοτόμες διεθνώς πρακτικές και διαδικασίες. Είναι μία προσπάθεια που φέρνει αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον κ. Πασπαλιάρη, από το 2013 έως το 2019, οι δείκτες αέριων εκπομπών διοξειδίου του θείου SO2, οξειδίων του αζώτου NΟx και σωματιδίων PM10 μειώθηκαν κατά 36%, 32% και 53% αντίστοιχα. «Σήμερα, όλες οι σημειακές αέριες εκπομπές του διυλιστηρίου είναι σημαντικά χαμηλότερες των οριακών τιμών εκπομπής που ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Ταυτόχρονα, έχοντας επενδύσει και δώσει έμφαση στη χρήση φυσικού αερίου στην παραγωγική διαδικασία, έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό: Οι εκπομπές αιρούμενων σωματιδίων από το διυλιστήριο είναι σχεδόν μηδενικές» λέει.

«Έχετε εντοπίσει ποια από τις παραγωγικές σας δραστηριότητες σχετίζεται με την αύξηση των μερκαπτανών και την εντονότερη αίσθηση της δυσοσμίας;» ρωτάμε τον διευθυντή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

«Η συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μας βοήθησε να επιλέξουμε τα επιπλέον έργα, στα οποία τελικά στοχεύσαμε. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έπαιξαν οι ευρωπαϊκές βέλτιστες τεχνικές περιορισμού τυχόν εκπομπών προς την ατμόσφαιρα, που αφορούν στον κλάδο διύλισης. Τις μελετήσαμε διεξοδικά, τις επεξεργαστήκαμε και τις αναλύσαμε προσεκτικά, προτού καταλήξουμε στα έργα που είτε έχουμε ολοκληρώσει, είτε ολοκληρώνουμε σύντομα» απαντά.

«Μετά την υλοποίηση των νέων περιβαλλοντικών έργων που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα θα επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα της δυσοσμίας;» τον ρωτάμε. «Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα έργα θα φέρουν λύση στο ζήτημα των οσμών. Ο λόγος είναι απλός. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει με επιστημονικά δεδομένα πως οι πηγές των οσμών βρίσκονται ή βρίσκονται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεών μας. Μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά πως κάναμε, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι τεχνικά δυνατό, προκειμένου να εξαλείψουμε πιθανές πηγές οσμών εντός των εγκαταστάσεών μας».

Περιβαλλοντικά έργα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις

Η εταιρεία υλοποίησε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα ολιστικής περιβαλλοντικής αναβάθμισης του διυλιστηρίου μας. Μέχρι σήμερα, το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων επεμβάσεων ξεπερνά τα 11 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

- Ανάκτηση απαερίων Πυρσού

- Αναβάθμιση κατεργασίας υγρών αποβλήτων

- Μελέτη για τη μετεγκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας Ελαιώδους Λάσπης,

- Αποκατάσταση παλαιών σκαμμάτων ελαιωδών αποβλήτων,

- Μελέτη για τη βελτίωση των υφιστάμενων συστημάτων απόσμησης στη Μονάδα Κατεργασίας Υγρών Αποβλήτων και στη Μονάδα Επεξεργασίας Ελαιώδους Λάσπης,

- Ενίσχυση των μετρήσεων αερίων στα όρια της εγκατάστασης.

«Πρόκειται για σύγχρονα, απαιτητικά τεχνικά έργα, τα οποία παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της πανδημίας έχουν ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Καταβάλλουμε μια αδιάκοπη προσπάθεια, υιοθετώντας άμεσα τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές και διαδικασίες, πέρα από όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία. Εκτός από τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, εξετάζουμε τη σκοπιμότητα να υλοποιήσουμε μια σειρά νέων έργων, ύψους 8.000.000 ευρώ. Ο στόχος μας είναι διττός. Επιδιώκουμε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και αφετέρου να εξαλείψουμε πιθανές πηγές οσμών εντός των εγκαταστάσεών μας» αναφέρει ο κ. Πασπαλιάρης.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

- Μελέτη ολιστικής προσέγγισης για παρακολούθηση και διαχείριση πιθανών πηγών οσμών.

- Κάλυψη δεξαμενών ελαιοδιαχωριστή με πλωτά, υπερσύγχρονα καλύμματα.

- Κάλυψη μονάδας προεπεξεργασίας ελαιοδιαχωριστή με σταθερά καλύμματα νέας γενιάς.

- Επεξεργασία αέριας φάσης με συστήματα τεχνολογικής αιχμής, όπως Βιόφιλτρα, ειδικοί απορροφητές, μονάδα ανάκτησης μας.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Φεβρουαρίου 2021

Από το makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου