Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Entso-e: λεπτομέρειες για το παρ' ολίγον Πανευρωπαϊκό μπλακ άουτ της ηπειρωτικής Ευρώπης στις 8 Ιανουαρίου 2021

 


Στις 14/1 είδαμε το παρ' ολίγον Πανευρωπαϊκό μπλακ άουτ της ηπειρωτικής Ευρώπης στις 8/1/2021, τότε που η ΒΔ Ρουμανία έμεινε χωρίς ρεύμα, καταναλωτές σε Γαλλία και Ιταλία τέθηκαν κατεπειγόντως σε καθεστώς διακοψιμότητας φορτίου και οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρισμού έτρεχαν να βρουν υδροηλεκτρικά στις Άλπεις για να συμμαζέψουν την κατάσταση. Στις 26/1 ο Entso-e, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, έδωσε..

στη δημοσιότητα κάποιες προκαταρκτικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για το συμβάν, ενώ η διερεύνηση συνεχίζεται.





 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δημοσίευσε ο Entso-e, το αρχικό συμβάν ήταν η έξοδος ενός ζυγού (busbar) 400kV στον υποσταθμό Ernestinovo (Κροατία) με προστασία από υπερένταση/υπερφόρτωση στις 14:04:25.9. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση των δύο ζυγών στον υποσταθμό Ernestinovo, και το διαχωρισμό των ροών ηλεκτρισμού ΒΔ και ΝΑ σε αυτόν τον υποσταθμό. Όπως φαίνεται στο πιο πάνω σχήμα, οι ΒΔ γραμμές μεταφοράς, που παρέμειναν συνδεδεμένες σε ένα ζυγό, συνδέουν το Ernestinovo με το Zerjavinec (Κροατία) και το Pecs (Ουγγαρία), ενώ οι ΝΑ γραμμές, που παρέμειναν συνδεδεμένες σε άλλο ζυγό, συνδέουν το Ernestinovo με το Ugljevik (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και Sremska Mitrovica (Σερβία).

 



Ο διαχωρισμός των ροών ηλεκτρισμού στον υποσταθμό Ernestinovo, οδήγησε στη μετατόπιση ροών σε γειτονικές γραμμές μεταφοράς, που με τη σειρά τους υπερφορτώθηκαν. Στις 14:04:48.9, η γραμμή Subotica - Novi Sad (Σερβία) σταμάτησε λόγω προστασίας από υπερφόρτωση. Ακολούθησε περαιτέρω διακοπή γραμμών λόγω προστασίας απόστασης, όπως φαίνεται στο πιο πάνω σχήμα, οδηγώντας τελικά στο διαχωρισμό του συστήματος σε δύο μέρη στις 14:05:08.6, όπως φαίνεται στο σχήμα της αρχής.





Ο διαχωρισμός του συστήματος είχε ως αποτέλεσμα έλλειμμα ισχύος (περίπου -6,3GW) στη ΒΔ Ευρωπαϊκή Περιοχή και πλεόνασμα ισχύος (περίπου +6,3 GW) στη ΝΑ Περιοχή, με αποτέλεσμα τη μείωση της συχνότητας στη ΒΔ Περιοχή και αύξηση συχνότητας στη ΝΑ Περιοχή. Περίπου στις 14:05 CET (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), η συχνότητα στη ΒΔ Περιοχή μειώθηκε αρχικά σε τιμή 49,74Hz μέσα σε μια περίοδο περίπου 15 δευτερολέπτων, πριν φτάσει γρήγορα σε μια τιμή σταθερής κατάστασης περίπου 49,84Hz. Ταυτόχρονα, η συχνότητα στη ΝΑ Περιοχή αρχικά αυξήθηκε στα 50,6Hz, πριν μειωθεί στα επίπεδα  μεταξύ 50,2Hz και 50,3Hz, όπως φαίνεται στο πιο πάνω σχήμα. (Θυμίζω πως οι προδιαγραφές λειτουργίας των δικτύων είναι στα 50±0,2Hz, δηλαδή 49,8-50,2. Επίσης, όπως είδαμε στις 14/1, τα αιολικά στη Γερμανία ήταν περίπου εξαφανισμένα, οπότε έψαχναν αλλού ενέργεια και ισχύ).

Λόγω της χαμηλής συχνότητας στη ΒΔ Περιοχή, ενεργοποιήθηκαν συμβολαιοποιημένες υπηρεσίες διακοψιμότητας σε μεγάλους πελάτες στη Γαλλία και την Ιταλία και συνολικά περίπου 1,7GW φορτίων αποσυνδέθηκαν, προκειμένου να μειωθεί η απόκλιση συχνότητας. Επιπλέον, 420MW και 60MW υποστηρικτικής ισχύος ενεργοποιήθηκαν αυτόματα από τις σύγχρονες περιοχές της Σκανδιναβίας και της Μεγάλης Βρετανίας αντίστοιχα. Αυτά τα αντίμετρα εξασφάλισαν ότι ήδη στις 14:09 CET, η απόκλιση συχνότητας από την ονομαστική τιμή των 50Hz μειώθηκε σε περίπου 0,1Hz στη ΒΔ περιοχή, όπως φαίνεται στο πιο πάνω σχήμα. Προκειμένου να μειωθεί η υψηλή συχνότητα στη ΝΑ Περιοχή, ενεργοποιήθηκαν αυτόματα και χειροκίνητα αντίμετρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής (π.χ. αυτόματη αποσύνδεση ενός εργοστασίου 975MW στην Τουρκία στις 14:04:57).





Η συχνότητα στη ΝΑ Περιοχή επέστρεψε στα 50,2Hz στις 14:29 CET και παρέμεινε εντός των ορίων ελέγχου (49,8 - 50,2Hz) έως ότου ο επανασυγχρονισμός των δύο διαχωρισμένων περιοχών πραγματοποιήθηκε στις 15:07:31,6 CET, (βλ. το πιο πάνω σχήμα). Μεταξύ 14:30 CET και 15:06 CET, η συχνότητα στη ΝΑ Περιοχή κυμαινόταν μεταξύ 49,9Hz και 50,2Hz λόγω του μάλλον μικρού μεγέθους της ΝΑ Περιοχής, όπου επίσης αποσυνδέθηκαν πολλές μονάδες παραγωγής. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η συχνότητα στη ΒΔ Περιοχή κυμάνθηκε πολύ λιγότερο και παρέμεινε κοντά στην ονομαστική τιμή, λόγω του μάλλον μεγάλου μεγέθους της ΒΔ Περιοχής. Αυτή η συμπεριφορά της συχνότητας αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω λεπτομερούς έρευνας.

Η αυτόματη απόκριση και οι συντονισμένες ενέργειες που ανέλαβαν οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς στην ηπειρωτική Ευρώπη εξασφάλισαν ότι η κατάσταση αποκαταστάθηκε γρήγορα κοντά στην κανονική λειτουργία. Οι συμβολαιοποιημένες υπηρεσίες διακοψιμότητας στην Ιταλία και στη Γαλλία επανασυνδέθηκαν στις 14:47 CET και 14:48 CET αντίστοιχα, πριν από τον επανασυγχρονισμό των ΒΔ και ΝΑ περιοχών στις 15:08 CET.

Η έρευνα του Entso-e συνεχίζεται και αναμένεται να υποβληθεί στην ΕΕ μια ολοκληρωμένη έκθεση. Πάντως τα πιο πάνω δεν μας κάνουν σοφότερους στο τι προκάλεσε το "τριπάρισμα" του ζυγού στην Κροατία. Μήπως τελικά μας πουν πως κάποια γάτα κυνηγούσε ένα ποντίκι μέσα στον υποσταθμό; Όταν ξέρουμε ήδη πως τα αιολικά ήταν για ακόμα μια φορά περίπου εξαφανισμένα, με αποτέλεσμα έλλειψη ενέργειας και ισχύος στη ΒΔ περιοχή;


Από το greeklignite.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου