Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Το λόμπι πετρελαίου της Νορβηγίας επικρίνει το κυβερνητικό σχέδιο για τριπλασιασμό του φόρου άνθρακα

 





Η νορβηγική ένωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, το ισχυρό λόμπι πετρελαίου στον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, επέκρινε την Παρασκευή το σχέδιο της κυβέρνησης να υπερδιπλασιάσει τους φόρους άνθρακα, λέγοντας ότι μια τέτοια απότομη αύξηση θα αυξήσει το κόστος της παραγωγής πετρελαίου και θα μειώσει..

την ανταγωνιστικότητα της Νορβηγίας.

Η νορβηγική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το κλίμα για τη μείωση των εκπομπών έως το 2030.  

«Για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση προτείνει ένα επιτακτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών σε κάθε τομέα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πληρώνει για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου », δήλωσε σε δήλωση ο υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, Sveinung Rotevatn.

Η Νορβηγία σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές της κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό - με στόχο τη μείωση 55 τοις εκατό - έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο της κυβέρνησης για το σχέδιο δράσης για το κλίμα, ο συντελεστής φόρου άνθρακα θα αυξηθεί από το τρέχον μέσο όρο της, περίπου 70 δολάρια ΗΠΑ (590 νορβηγικές κορώνες) ανά τόνο ισοδύναμου CO2 σε 237 δολάρια ΗΠΑ (2.000 νορβηγικές κορώνες) ανά τόνο ισοδυνάμου CO2 το 2030 .

Οι μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη Νορβηγία, που περιλαμβάνουν παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πληρώνουν επί του παρόντος φόρο άνθρακα περίπου 95 $ ΗΠΑ (800 νορβηγικές κορώνες) ανά τόνο ισοδυνάμου CO2.  

«Αυτό θα αυξήσει σταδιακά το κόστος εκπομπής CO2 και θα δώσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μείωση των εκπομπών. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι να αυξήσει το συνολικό επίπεδο της φορολογίας. Επομένως, οποιαδήποτε αύξηση του φόρου θα αντισταθμιστεί με τη μείωση αντίστοιχων άλλων φόρων », δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση θα δείξει πώς η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειώσει, έως το 2030, τις εκπομπές της κατά 50 τοις εκατό», δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, όπως έφερε το Reuters .

Η αύξηση του φόρου άνθρακα θα αποτελούσε σημαντική αύξηση κόστους για τη βιομηχανία και θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανταγωνιστικότητα της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας, δήλωσε ο Anniken Hauglie, γενικός διευθυντής της νορβηγικής ένωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, NOG, σε δήλωση , σχολιάζοντας το σχέδιο.

Η βιομηχανία πετρελαίου στη Νορβηγία συγκαταλέγεται μεταξύ των βιομηχανιών που πληρώνουν την υψηλότερη συνολική τιμή CO2 παγκοσμίως μέσω του φόρου άνθρακα και των ποσοστώσεων, δήλωσε ο Hauglie, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να εργαστούν για να αποφύγουν να καταστήσουν τη Νορβηγία μη ανταγωνιστική, φορτώνοντας τη βιομηχανία με υψηλό κόστος. Η κυβέρνηση και η βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν για ένα πλαίσιο που θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της Νορβηγίας χωρίς να χάσει την αξία, τις θέσεις εργασίας και τα κυβερνητικά έσοδα από έναν από τους σημαντικότερους κλάδους, σημείωσε ο Hauglie.   


Από το oilprice.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου