Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Πόσα δισ. θα κοστίσει στη Σ. Αραβία η απόφαση-έκπληξη για το πετρέλαιο





Το "ασφάλιστρο" της Σαουδικής Αραβίας ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προστασία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου θα καταλήξει να είναι πολύ μικρότερο απ’ ό,τι φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Αυτό ισχύει ακόμη και αν η ζήτηση αποδειχθεί ισχυρότερη από ό, τι φαίνεται..

να φοβάται το βασίλειο.

Η σύνοδος του καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ αυτής της εβδομάδας έληξε άδοξα τη Δευτέρα το βράδυ, με τη Ρωσία να πιέζει να αυξηθούν οι στόχοι παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο. Τα περισσότερα εκ των υπόλοιπων μελών ήθελαν να τους αφήσουν αμετάβλητους, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να "ρημάζει" τις οικονομίες σε παγκόσμια κλίμακα και η ανάκαμψη της ζήτησης παραμένει εύθραυστη.

Η έκπληξη

Η Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχη. Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας προειδοποίησε επανειλημμένα ενάντια στην "εξαέρωση" όσων επιτεύχθηκαν με σκληρές θυσίες του OPEC+ το 2020 στο όνομα "άμεσων, αλλά απατηλών, οφελών". Έφτασε στο σημείο να σημειώσει ότι είναι απαραίτητη ακόμη και η αντιστροφή της αύξησης της παραγωγής η οποία μόλις τέθηκε σε ισχύ.

Κι όμως, στο τέλος, η συλλογική ευθύνη που προηγουμένως απαιτούσαν οι Σαουδάραβες απομακρύνθηκε από το "κάδρο" και όλοι πήραν εκείνο που ζητούσαν. Οι στόχοι παραγωγής για τις περισσότερες χώρες θα παραμείνουν αμετάβλητοι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Η Ρωσία και το Καζακστάν μπορούν να προχωρήσουν στις αυξήσεις που επιθυμούσαν, αν και αυτές "απλώθηκαν" σε εύρος δύο μηνών. Και η Σαουδική Αραβία θα προχωρήσει στην περικοπή της - και ίσως στη συνέχεια να προχωρήσει και σε δεύτερη.








Η παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας δεν υπήρξε τόσο χαμηλή όσο προβλέπεται να είναι τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο από το 2009...

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής πρίγκιπας Abdulaziz Bin Salman ήταν εμφανώς χαρούμενος, καθώς αποκάλυπτε ότι το βασίλειο θα μειώσει την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ή κατά 12%, σε 8,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τόσο για τον Φεβρουάριο, όσο και για τον Μάρτιο. Φαινόταν όμως εξίσου ενθουσιασμένος από το γεγονός ότι κατάφερε να κρατήσει την απόφαση μυστική, όχι μόνο από τον Τύπο, αλλά, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει αυτό, και από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους υπουργούς των κρατών-μελών.

Η ανησυχία της Ρωσίας για τη "χείρα βοηθείας" στο σχιστολιθικό των ΗΠΑ

Φαίνεται ότι ο Alexander Novak της Ρωσίας ήταν ο μόνος στον οποίο υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να ενημερωθεί για την απόφαση εκ των προτέρων, με τον Ρώσο υπουργό να προειδοποιεί τον πρίγκιπα ενάντια σε μια τέτοια κίνηση.

Σε τελική ανάλυση, ένα τέτοιο βήμα από το Ριάντ θα ανέβαζε τις τιμές και θα έριχνε "σανίδα σωτηρίας" στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες - ανταγωνιστές του OPEC+. Η Ρωσία είναι επιφυλακτική έναντι της απώλειας μεριδίων αγοράς υπέρ άλλων χωρών εκτός του καρτέλ, όπως π.χ. υπέρ του κλάδου σχιστολιθικού πετρελαίου  των ΗΠΑ, οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη γενική μείωση της παραγωγής, ωστόσο αναγκάστηκαν τελικώς κι εκείνες να την μειώσουν ως απάντηση στην κατάρρευση των τιμών.

Οι Σαουδάραβες σαφώς ανησυχούν πολύ για τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου από μια νέα κατάρρευση της ζήτησης, ως απάντηση στο τρέχον "κύμα" των εθνικών lockdown στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Έτσι, αντί να προσπαθεί να υποτάξει τον καθένα στη δική του βούλησή, όπως έκανε στο παρελθόν, το βασίλειο γύρισε την πλάτη του στην ομάδα του OPEC+ και αποφάσισε να κινηθεί αυτόνομα, απόφαση η οποία ελήφθη από τον πρίγκιπα διάδοχο Mohammed Bin Salman, τον ντε φάκτο ηγέτη της χώρας και αδελφό του υπουργού Ενέργειας.


Τα 3 δισ. δολ. που είναι... 1,3

Ποιο είναι το κόστος αυτής της περικοπής στην παραγωγή; Η περικοπή ενός εκατομμυρίου βαρελιών παραγωγής την ημέρα για τις 59 ημέρες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου θα κόστιζε 3 δισεκατομμύρια δολάρια με το αργό στα 51 δολάρια το βαρέλι, όπου κινείτο πριν από τη μεγάλη "αποκάλυψη" του πρίγκιπα. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες θα μειώσουν τελικώς τον λογαριασμό για το Ριάντ.

Πρώτον, υπάρχει η εξοικονόμηση κόστους παραγωγής. Η Saudi Aramco το υπολόγιζε στα 2,80 δολ. το βαρέλι στο ενημερωτικό δελτίο του 2019 για την αρχική δημόσια προσφορά της. Αν το επεκτείνουμε στα 3 δολ., συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό, η χώρα θα εξοικονομήσει 177 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των δύο μηνών αντλώντας λιγότερο πετρέλαιο.

Στη συνέχεια, υπάρχει η επίδραση της εγχώριας κατανάλωσης. Υποβοηθητικά, το πρώτο τρίμηνο είναι το χαμηλότερο σημείο του έτους, με τη χρήση συνήθως μειωμένη κατά περίπου 140.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, ενώ η παραγωγή μπορεί να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, οι εξαγωγές πιθανόν να μειωθούν μόνο κατά 860.000 βαρέλια ή και λιγότερο, εάν χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο από τις δεξαμενές αποθήκευσης.








Η τιμή του Brent σημείωσε άλμα 3 δολ. το βαρέλι μετά τις ανακοινώσεις του Ριάντ

Κι έπειτα, υπάρχει η μεγαλύτερη εξοικονόμηση - ο αντίκτυπος της μείωσης της παραγωγής στις ίδιες τις τιμές του πετρελαίου. Μόλις ανακοινώθηκε η περικοπή, το αργό τύπου Brent έλαβε μια ώθηση που το οδήγησε στα 54 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές των futures έχουν επίσης αυξηθεί, με εκείνα των προσεχών μηνών να έχουν "τσιμπήσει" περί τα 3 δολάρια το βαρέλι από τη Δευτέρα.

Τα παραπάνω δεν αρκούν ακόμη για να αντισταθμιστεί πλήρως η επίδραση στα έσοδα των χαμηλότερων όγκων, ωστόσο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Δείτε τους αριθμούς: από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο, τον πιο πρόσφατο μήνα για τον οποίο διατίθενται επίσημα δεδομένα μέσω της Πρωτοβουλίας Κοινών  Δεδομένων Οργανισμών, η Σαουδική Αραβία εξήγαγε 7,17 εκατομμύρια βαρέλια αργού και εξευγενισμένου προϊόντος την ημέρα. Αυτός ο όγκος θα άξιζε 21,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 59 ημέρες στα 51 δολ. το βαρέλι.

Η μείωση της παραγωγής θα μείωνε αυτήν την εξαγωγική ροή στα 6,29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αξίας 18,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 51 δολάρια το βαρέλι ή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 54 δολάρια το βαρέλι.





Αυτό μειώνει το κόστος του ασφαλίστρου της Σαουδικής Αραβίας από το ονομαστικό ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια. Προσθέστε την εξοικονόμηση κόστους παραγωγής και φτάνουμε στα 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάθε επιπλέον δολάριο στη μέση τιμή του πετρελαίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα σώζει για το βασίλειο άλλα 372 εκατομμύρια δολάρια.

Η προστασία της Σαουδικής Αραβίας από μια νέα πτώση της ζήτησης μπορεί να μην είναι δωρεάν, ωστόσο θα είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι υποδηλώνει η ονομαστική τιμή της και σίγουρα αποτελεί ένα μικρό τίμημα για λίγη ηρεμία

 Του Julian Lee

Από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου