Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΕΛΠΕ: απολύσεις μηχανικών και απειλή μαζικών εκκαθαρίσεων

 


Οι απολύσεις τεσσάρων μηχανικών από τη διεύθυνση μελετών και κατασκευών εκλαμβάνονται ως προπομπός για μαζικές εκκαθαρίσεις συνολικά 1500 εργαζομένων μέσω τρίτων εταιριών στον Όμιλο ΕΛΠΕ και εν μέσω καραντίνας βάζουν σε δοκιμασία το αναπτυξιακό πρόγραμμα και εν εξελίξει έργα του Ομίλου, θρυμματίζοντας το προφίλ κοινωνικής ευθύνης, που έχει φιλοτεχνήσει.

Το θέμα φέρνει στην επιφάνεια η παράταξη Μηχανικών «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ», υπογραμμίζοντας..

ότι «προκαλεί αλγεινή εντύπωση η κίνηση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στην απόλυση 4 μηχανικών το Γενάρη. Η απόλυση των 4 μηχανικών σε αυτές τις δύσκολες υγειονομικές και οικονομικές συνθήκες από έναν Όμιλο εταιρειών που την τελευταία πενταετία είχε ιστορικά υψηλά κέρδη, με το Δημόσιο να κατέχει μάλιστα το 35% των μετοχών, είναι μνημείο εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ακυρώνει την εικόνα της κοινωνικής ευαισθησίας που επιμελώς επιχειρεί να χτίσει ο Όμιλος».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις αποτελούν κεντρικές διοικητικές επιλογές  με την έγκριση του Ανδρέα Σιάμισιη διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, προδίδοντας ότι ο «κραταιός» Όμιλος έχει μπει σε περιδίνηση, διολισθαίνοντας σε  «τυφλές»  και αναποτελεσματικές επιλογές, υψηλού ουσιαστικού και συμβολικού ρίσκου..

Η παράταξη Μηχανικών «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» σημειώνει στην ανακοίνωση της ότι  «οι συνάδελφοι μηχανικοί εργάζονταν στη διεύθυνση μελετών και κατασκευών του ομίλου με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε εξωτερικό εργολάβο, υπογράφοντας επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αιφνιδιαστικά, η Διοίκηση προχώρησε στη μη ανανέωση της σύμβασής τους λίγο πριν την εκπνοή του 2020, αφήνοντας τους συναδέλφους χωρίς εργασία σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την εταιρεία χωρίς το απαραίτητο προσωπικό για την εκτέλεση έργων. Ταυτόχρονα η διοίκηση διαδίδει ψευδώς ότι πρόκειται για πλεονάζον προσωπικό.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι κρατιούνται σε ομηρεία με διαδοχικές τρίμηνες ή εξάμηνες ατομικές συμβάσεις, χωρίς να έχουν βέβαια τις παροχές των Συλλογικών Συμβάσεων του Ομίλου. Οι μηχανικοί βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη θέση καθώς παρέχουν τις υπηρεσίες τους σαν «Συνεργάτες» με το γνωστό μπλοκάκι. Η πρόσληψη εργαζομένων μέσω εργολάβου αποτελεί πάγια πρακτική του Ομίλου με αποτέλεσμα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα ΕΛΠΕ μέσω τρίτου περισσότεροι από 1500 εργολαβικοί εργαζόμενοι»

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι: «καλούμε τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ να ανακαλέσει τις απολύσεις και να ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των συναδέλφων»


Από το ecopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου