Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Οι 5 πιο σημαντικοί άνθρωποι στη νέα ενέργεια

 


Ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε μια σεισμική αλλαγή. Η μετάβαση από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη καθώς η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής συνεχίζει να κερδίζει σοβαρή δυναμική. Η προοπτική του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας 2020 (IEA) επισημαίνει το υψηλότερο μερίδιο της νέας κατασκευαστικής ικανότητας για ανανεώσιμες πηγές. 

Σύμφωνα με τον ενεργειακό παρατηρητή, 200 gigawatts ανανεώσιμης ενέργειας προστέθηκαν..

κατά το τρέχον έτος, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αναλογούν στο 95% της καθαρής αύξησης της παγκόσμιας ισχύος έως το 2025. Ο οργανισμός έχει προβλέψει ότι η εγκατεστημένη αιολική και ηλιακή χωρητικότητα θα ξεπεράσει φυσικό αέριο και άνθρακας το 2023 και το 2024, αντίστοιχα.

Τούτου λεχθέντος, κάθε επανάσταση απαιτεί ηγέτες στο τιμόνι της, καθορίζοντας τον τόνο και καθοδηγώντας τον δρόμο - και η ανανεώσιμη επανάσταση δεν διαφέρει.

Ο τομέας είναι ευλογημένος με μερικούς από τους καλύτερους εγκεφάλους στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων, καινοτόμων, ακόμη και πολιτικών.

Εδώ είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς και επιδραστικούς ανθρώπους που οδηγούν την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. 










Πηγή: Onalytica

1. Elon Musk Το Elon Musk δεν είναι μόνο ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά είναι επίσης ο κορυφαίος ηγέτης της σκέψης και ο καινοτόμος πρωτοπόρος . Είναι ο εγκέφαλος πίσω Tesla Inc. (NASDAQ: TSLA), μακράν η πιο αναγνωρίσιμη μάρκα στον τομέα των EV. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι το μέλλον της κινητικότητας, με το Ηνωμένο Βασίλειο να ορίζει προθεσμία 2030 για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων ICE από τους δρόμους του. Το μοντέλο 3 της Tesla είναι πολύ δημοφιλές, με την εταιρεία να παραδίδει 500.000 οχήματα το 2020 και πιθανώς 1 εκατομμύριο το 2021.

Ο Tesla έγινε μέλος του S&P 500 τον Δεκέμβριο. 21, με την εταιρεία να διαθέτει ένα ανώτατο όριο αγοράς 658 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από ένα υψηλό κέρδος 730% YTD από τις μετοχές.

Η Tesla κατέχει τη SolarCity , έναν από τους ηγέτες στον ηλιακό τομέα. Σύμφωνα με την UBS Research, πέρυσι, η Tesla ήταν ο ηγέτης του οικιακού ηλιακού χώρου, αντιπροσωπεύοντας το 14% όλων των οικιακών ηλιακών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ, χάρη στην εξαγορά της SolarCity το 2016 . Ωστόσο, η συγχώνευση της Sunrun-Vivint Solar νωρίτερα φέτος θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της οικιακής ηλιακής ενέργειας με το ντουέτο να διαθέτει 16% κομμάτι της αγοράς.

2. Urs Hölzle, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Τεχνικής Υποδομής, Google

Το 2017, Google πέτυχε ένα σημαντικό ορόσημο με το να γίνει το πρώτο βαρέων βαρών τεχνολογίας Silicon Valley που τροφοδοτεί τις παγκόσμιες λειτουργίες της, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων και γραφείων με 100% ανανεώσιμη ενέργεια. Ο άνθρωπος πίσω από το αυτοκίνητο δεν είναι άλλος από τον Urs Hölzle, Ανώτερο Αντιπρόεδρο Τεχνικής Υποδομής της Google.

Η Google συγκαταλέγεται ανάμεσα σε λίγες εταιρείες που έχουν δεσμευτεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεγάλης κλίμακας για απευθείας αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα, ο διαφημιστικός γίγαντας είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, με δεσμεύσεις να φτάνουν τα 2,6 gigawatts (2.600 μεγαβάτ). Αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που διαχειρίζονται πολλά μεγάλα βοηθητικά προγράμματα. Πέρυσι, η Google υπέγραψε συμβόλαια για την αγορά πάνω από 2,7GW καθαρής ενέργειας παγκοσμίως, τη μεγαλύτερη δέσμευση καθαρής ενέργειας από οποιαδήποτε εταιρεία στον πλανήτη. Αυτό περιελάμβανε συμβάσεις αγοράς 1,9GW καθαρής ενέργειας σε έξι χώρες. Η Google εφαρμόζει μια μοναδική διαδικασία αντίστροφης δημοπρασίας κατά την υπογραφή συμβάσεων ανανεώσιμης ενέργειας, με προγραμματιστές που συμμετέχουν σε μια ζωντανή, δημόσια διαδικασία υποβολής προσφορών.

Οι μηχανικοί της Google έχουν περάσει χρόνια τελειοποιώντας τα κέντρα δεδομένων της, καθιστώντας τα 50% πιο ενεργειακά αποδοτικά από τον μέσο όρο της βιομηχανίας. Προφανώς, η επεξεργασία τρισεκατομμυρίων αναζητήσεων Google κάθε χρόνο και η αναπαραγωγή περισσότερων από 400 ωρών βίντεο YouTube κάθε λεπτό απαιτεί μεγάλη ισχύ και η Google αγοράζει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

3. Ρίτσαρντ Μπράνσον

Ο Sir Richard Charles Nicholas Branson είναι κυρίως γνωστός ως ιδρυτής του Virgin Group , ενός παγκόσμιου ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει περισσότερες από 400 εταιρείες σε διάφορους κλάδους. Ο κ. Branson ήταν πολύ φωνητικός για την κλιματική κρίση και έχει καταστήσει την καθαρή ενέργεια μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των εταιρειών του μέσω πολλών επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών προσπαθειών.

Μετά την καταστροφή των τυφώνων Irma και Maria το 2017, ο Branson χρησιμοποίησε το καθεστώς διασημοτήτων και τις συνδέσεις του για να ξεκινήσει το Caribbean Climate-Smart Accelerator, ένα ταμείο καθαρής ενέργειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τον Αύγουστο του 2018, η BMR Energy, θυγατρική της Virgin Group, αγόρασε ένα ηλιακό αγρόκτημα στο St. Croix και το αποκατέστησε σε πλήρη χωρητικότητα, τροφοδοτώντας σχεδόν 1.600 σπίτια στο νησί.

Πέρυσι, ο κ. Μπράνσον πρότεινε ένα «μέρισμα καθαρής ενέργειας» για να αντικαταστήσει το μοντέλο φόρου άνθρακα. Το μοντέλο φόρου άνθρακα χρησιμοποιείται ευρέως από πολλές κυβερνήσεις για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, αλλά συχνά καταστρατηγείται από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με το μέρισμα καθαρής ενέργειας, οι εταιρείες θα επιβάλουν μέρισμα καθαρής ενέργειας στα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν με τα μερίσματα που επενδύονται στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Με την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν τις επενδύσεις τους και μερίσματα με την πάροδο του χρόνου.

4. Andrew Garrad, πρώην πρόεδρος του Garrad Hassan Ο Andrew Garrad είναι οραματιστής καθαρής ενέργειας, ο οποίος δημιούργησε από την αρχή μια από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρείες καθαρής ενέργειας στον κόσμο, τον GL Garrad Hassan.

Ο Garrad ενδιαφέρθηκε έντονα για βιώσιμες ενεργειακές λύσεις ως νεαρός, κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη του ανεμογεννήτρια σε ηλικία 18 ετών. Ο Garrad ασχολείται με την αιολική ενέργεια για περισσότερα από 30 χρόνια, υπηρετώντας ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας από το 2013 έως το 2014. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας. Ο Garrad ίδρυσε τον Garrad Hassan το 1984 και έγινε πρόεδρος της GL Garrad Hassan μετά τη συγχώνευση μεταξύ του Garrad Hassan και του Germanischer Lloyd (GL) το 2009. 

Ο Garrad θεωρείται ευρέως ως παγκόσμια αρχή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από βιομηχανικές ενώσεις, ακαδημαϊκούς, ρυθμιστικούς φορείς και λάτρεις της βιώσιμης ενέργειας. Το 2006, έλαβε το βραβείο Poul la Cour της Ευρωπαϊκής Αιολικής Ενέργειας για εξαιρετικό επίτευγμα στον τομέα της αιολικής ενέργειας. το αντίστοιχο βραβείο Eolus από την Ελληνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας και έχει κερδίσει δύο φορές το Queen's Award for International Enterprise. 

 5. Τζένιφερ Γκράνχολμ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να διορίσει τον πρώην διετή θητεία του Μίτσιγκαν, κυβερνήτη Τζένιφερ Γκράνχολμ, ως γραμματέα Ενέργειας στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Η Granholm αγκάλιασε πλήρως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως κυβερνήτης μιας πολιτείας Rust Belt και έχει επανειλημμένα προτείνει λύσεις για την κλιματική αλλαγή. Περνάει με απαράμιλλη πράσινα γκρουπ, τα οποία πιέζουν τον Μπάιντεν να απορρίψει τους υποψηφίους με κάθε είδους δεσμούς με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Η Granholm υπερασπίστηκε την πράσινη ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την ενέργεια ορυκτών καυσίμων στο έδαφος και να αναπτύξουμε την ανανεώσιμη πλευρά. "

Τα νέα για την πιθανή υποψηφιότητά της έχουν χειροκροτήσει από περιβαλλοντολόγους που έχουν επισημάνει πώς οδήγησε τον Μίτσιγκαν από την τελευταία ύφεση επενδύοντας σε καθαρή ενέργεια και μεταφορές.


Από τον Alex Kimani για το Oilprice.com


Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου