Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Μπορούν τα βιομηχανικά φυτά να λύσουν το πρόβλημα του άνθρακα;

 

Η τεχνολογία δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευση άνθρακα (CCUS) χαιρετίζεται ως απαραίτητο μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές "θα είναι σχεδόν αδύνατες χωρίς CCUS", λέει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ενώ οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και το Big Oil προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αγορά δέσμευσης άνθρακα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.  

Ενώ η ενεργειακή βιομηχανία εργάζεται για τη δέσμευση και αποθήκευση..

διοξειδίου του άνθρακα σε καταβόθρες άνθρακα στη Βόρεια Θάλασσα, για παράδειγμα, οι βιομηχανικοί εργάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εκπομπές CO2 και την αλλαγή του κλίματος από τη σκοπιά της φύσης. Εργάζονται για να κάνουν τα φυτά να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και να το κρατούν σε μεγαλύτερες ρίζες στο έδαφος για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Τα ερευνητικά εργαστήρια, τα πανεπιστήμια, τα ινστιτούτα και οι συνασπισμοί αγροτών και επιστημόνων προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του άνθρακα στον κόσμο ενισχύοντας τη φυσική ικανότητα των φυτών να απορροφούν και να αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα από βιολογικά έργα και καλλιέργειες γονιδιακής επεξεργασίας.

Έχουν προταθεί διάφορες βιομηχανικές λύσεις, αλλά καμία από αυτές δεν είναι τεχνικά έτοιμη για υιοθέτηση μεγάλης κλίμακας με τέτοιο τρόπο ώστε να επηρεάσει σημαντικά την πορεία του κόσμου για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε 2 βαθμούς Κελσίου, Thunder Said Energy, μια ερευνητική συμβουλευτική για την ενέργεια τεχνολογίες, σχόλια σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα .

«Βρίσκουμε συναρπαστικές φιλοδοξίες και πολλά υποσχόμενους πιλότους, αλλά ο χώρος δεν είναι ακόμη επενδυτικός», σημείωσε ο Thunder Said Energy. 

Τα φυτά είναι νεροχύτες φυσικού διοξειδίου του άνθρακα

Ακόμα, οι επιστήμονες και οι βιομηχανικοί προτείνουν μεθόδους για την επεξεργασία των γονιδίων των καλλιεργειών για να τα καταστήσουν πιο αποτελεσματικά μηχανήματα δέσμευσης άνθρακα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών, βοηθώντας τους αγρότες χωρίς την ανάγκη περισσότερης χρήσης γης για τη γεωργία, κάτι που αποτελεί πρόβλημα σήμερα ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός που χρειάζεται όλο και περισσότερα τρόφιμα.

Κάποιοι θα υποστήριζαν την ηθική και τις κανονιστικές επιπτώσεις μιας τέτοιας γονιδιακής επεξεργασίας. Ωστόσο, οι ερευνητές που εργάζονται στη βιομηχανική που θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εξάλειψη του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύσουν στο έδαφος λένε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη και συν-οφέλη για το περιβάλλον και τις καλλιέργειες.

Τα φυτά απορροφούν περισσότερο CO2 από ό, τι απελευθερώνουν μέσω της αναπνοής του εδάφους και της βλάστησης κάθε χρόνο, σύμφωνα με ερευνητικό έγγραφο νωρίτερα αυτό το έτος επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία, το οποίο έχει 14 βραβευμένους με Νόμπελ ερευνητές και καθηγητές του. Τα φυτά απορροφούν περίπου 123 gigatons CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης, ενώ απελευθερώνουν 120 gigatons CO2 ετησίως. Ωστόσο, η ανθρώπινη δραστηριότητα απελευθερώνει άλλα 10 gigatons CO2, κυρίως με την καύση ορυκτών καυσίμων, και αυτό είναι το πρόβλημα του άνθρακα που πρέπει να αντισταθμίσει ο κόσμος σε αυτό ήταν η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών.

Οι επιστήμονες εργάζονται για την ενίσχυση της δέσμευσης CO2 των φυτών Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Würzburg εργάζονται για να κάνουν τη φωτοσύνθεση στις καλλιέργειες πιο αποτελεσματική τροποποιώντας τον μεταβολισμό των φυτικών κυττάρων.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ εργάζονται επίσης σκληρά για να κάνουν τις καλλιέργειες πιο αποτελεσματικές μηχανές δέσμευσης άνθρακα ικανές να αντισταθμίσουν περισσότερες εκπομπές CO2.

«Εάν μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη φυσική ικανότητα των φυτών να συλλάβουν και να αποθηκεύσουν άνθρακα, μπορούμε να αναπτύξουμε φυτά που όχι μόνο έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό των εδαφών και στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών», λέει ο Joanne Chory, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Σπουδών του Salk και Συν-Διευθυντής της Πρωτοβουλίας Harnessing Plants (HPI) του Salk Institute.

Τα φυτά είναι καθαριστές φυσικού άνθρακα, αλλά μπορούν να διατηρήσουν το CO2 μόνο προσωρινά. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες στην πρωτοβουλία αναπτύσσουν μια νέα γενιά φυτών και υγροτόπων που μπορούν να αποθηκεύουν άνθρακα στο έδαφος σε ρίζες μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερης διάρκειας.

Το έργο αφαίρεσης του CO2 από το Salk Institute on a Planetary Scale (CRoPS) αναπτύσσει μια προσέγγιση για την αύξηση της υποερίνης του φυτικού ιστού, που αγαπά τον άνθρακα.

«Αυξάνοντας τη μάζα ρίζας, το βάθος και την περιεκτικότητα σε σερίνη, οι ερευνητές του Salk θα μετατρέψουν το σιτάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και άλλες καλλιέργειες σε μηχανήματα αποθήκευσης άνθρακα. Επιπλέον, περισσότερος άνθρακας εδάφους σημαίνει ότι οι αγρότες επωφελούνται από τη βελτιωμένη υγεία του εδάφους », λέει το Ινστιτούτο Salk.

Το Land Institute of Salina, Κάνσας, ανέπτυξε το σιτάρι Kernza, μια παραλλαγή σιταριού αλλά ένα πολυετές φυτό. Επί του παρόντος, οι επιστήμονες άνθρακα του εδάφους ερευνούν πόση ποσότητα παραγωγής σπόρων άνθρακα Kernza μπορεί να παγώσει.

Το Land Institute ήταν ένας από τους οργανισμούς που ζήτησαν πέρυσι να υποβάλουν μια λευκή βίβλο στο Διμερές Πολιτικό Κέντρο για να βοηθήσουν στην ενημέρωση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής για την Κλιματική Κρίση σχετικά με την επιστήμη της απομόνωσης του άνθρακα στα δάση και τα εδάφη. Στη Λευκή Βίβλο που υποβλήθηκε φέτος, το Land Institute δήλωσε ότι «Η δέσμευση άνθρακα εδάφους είναι η πιο ευεργετική πηγή αρνητικών εκπομπών για το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και η τρέχουσα έκταση παραγωγής σιτηρών είναι ο πρωταρχικός υποψήφιος για μεγάλες ευκαιρίες απομόνωσης».  

Περιβαλλοντικά και γεωργικά οφέλη της βιοτεχνολογίας

«Εκτός από την παροχή μιας μεγάλης ευκαιρίας δέσμευσης άνθρακα, τα πολυετή συστήματα καλλιέργειας σιτηρών έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν ουσιαστικά τις εκπομπές του ισχυρού οξειδίου του αζώτου του θερμοκηπίου (GHG) από τα γεωργικά εδάφη και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις λειτουργίες του αγροτικού εξοπλισμού και τη σύνθεση εισροών, ιδίως λιπασμάτων αζώτου », δήλωσε το Land Institute.

Μια έκθεση Energy Futures Initiative αυτό το μήνα υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στη βιοτεχνολογία που συμβάλλουν στην αύξηση της πρόσληψης CO2 στα εδάφη και στα οικοσυστήματα της γης μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν την ενίσχυση της υγείας και της γονιμότητας του εδάφους, υψηλότερες αποδόσεις, μειωμένη ζήτηση νερού και λιπασμάτων και βελτιωμένη θρεπτική ποιότητα. 

Αυτές οι μέθοδοι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουν προληπτικά τις ηθικές, νομικές και κοινωνικές ανησυχίες που δημιουργούνται από την καινοτομία στη βιοτεχνολογία», αναφέρει η έκθεση, αλλά σημειώνει επίσης ότι «η έρευνα θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη βελτιωμένων μεθοδολογιών για τη μέτρηση των επιπτώσεων στη μείωση του άνθρακα για τη στήριξη νέων ροών εσόδων καθώς και να προωθήσει τους στόχους της πολιτικής για τον άνθρακα. "

Η βιοτεχνολογία απέχει ακόμη πολλά χρόνια από τη σημαντική συμβολή στη δέσμευση άνθρακα. Ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης του παγκόσμιου κλίματος και των προβλημάτων επισιτιστικής ασφάλειας.  

Από την Tsvetana Paraskova για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου