Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Θάλασσα από ...Πλαστικά Κινδυνεύει να Γίνει η Μεσόγειος (infographics)

 


Το γράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτυπώνει στοιχεία σοκ από την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) όπου διαπιστώνεται ότι περίπου 229.000 τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με την έκθεση περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι πλαστικών έχουν ήδη συσσωρευτεί μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο. Όπως τονίζει η Ένωση, εάν..

δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης αποβλήτων, που αποτελεί και τη βασική αιτία της θαλάσσιας μόλυνσης, η ποσότητα αυτή αναμένεται κατ’ ελάχιστον να διπλασιαστεί έως το 2040.

Με βάση τη συλλογή δεδομένων από μελέτες στο πεδίο η έκθεση με τίτλο «Mare Plasticum: The Mediterranean», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Environmental Action, διαπιστώνει ότι οι ροές προέρχονται από 33 χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα μακρο-πλαστικά που προκύπτουν από την κακή διαχείριση αποβλήτων αποτελούν το 94% της συνολικής διαρροής πλαστικών. Αφού βυθιστεί στη θάλασσα, το πλαστικό διασπάται κυρίως σε ιζήματα με τη μορφή μικροπλαστικών, δηλαδή σε σωματίδια μικρότερα από 5 mm











Από το energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου