Την εβδομάδα που πέρασε συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τη σύναψη της Συμφωνίας των Παρισίων (Paris Agreement) που στόχο έχει τη λήψη μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο, για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Η εν λόγω Συμφωνία που διαδέχεται αυτές του Κιότο και της Ντόχα και υπογράφηκε από 189 κράτη, περιλαμβάνει σχέδιο..
δράσης με στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη "αρκετά κάτω" των 2 βαθμών Κελσίου. Παρά τις παλινωδίες ορισμένων κρατών, και κυρίως των ΗΠΑ, οι οποίες επί προεδρίας Ντόναλντ Τράμπ, απεχώρησαν θορυβωδώς, την εν λόγω Συμφωνία έχουν κυρώσει περισσότερα από 55 κράτη που αντιπροσωπεύουν το 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.Επ' ευκαιρία της επετείου της Συμφωνίας και με πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασίλειου και της Γαλλίας, το περασμένο Σάββατο ( 12/12) διοργανώθηκε μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση - Virtual Climate Ambitious Summit 2020- με τη συμμετοχή 70 κρατών σε επίπεδο προέδρου ή πρωθυπουργού, με στόχο να εξετασθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και παράλληλα να γίνει μια ανασκόπηση του όλου θέματος. Μιλώντας στην ανωτέρω εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Αντόνιο Γκουτέρρες, δήλωσε απογοητευμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί, λέγοντας πως "κρίνονται ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα δεσμεύσεις των περισσότερων κρατών στους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών, και άρα οδεύουμε προς μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, μέχρι το τέλος του αιώνα, στους 3 βαθμούς Κελσίου". Με δεδομένο ότι ο στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων είναι η αύξηση αυτή να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς, ο ΓΓ των ΗΕ εισηγήθηκε την κήρυξη του πλανήτη σε κατάσταση "έκτακτου κλιματικής ανάγκης" (climate emergency) ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τα αιτήματα των ακτιβιστών οικολόγων, αλλά ταυτόχρονα ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών από εκπροσώπους της βιομηχανίας.
Στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου εντύπωση προκάλεσε η συμμετοχή του ίδιου του προέδρου της Κίνας, Xi Zinping, και η παρέμβαση του μέσω της οποίας επιβεβαίωσε την δέσμευση του Πεκίνου για μηδενικούς ρύπους (net zero emissions) μέχρι το 2060. Εξειδικεύοντας την πολιτική της Κίνας ως προς το περιβάλλον και την ενέργεια ο πρόεδρος της αχανούς αυτής χώρας δήλωσε ότι ήδη για το 2030 θα επιδιωχθεί μείωση των ρύπων κατά 65%, σε συνάρτηση με το ΑΕΠ, το οποίο αντιπροσωπεύει πρόοδο της τάξης του 62-65% σε σχέση με προηγούμενους στόχους. "Εφεξής η οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη θα έχει ως γνώμονα τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών ενέργειας. Ήδη πρόκειται να αυξήσουμε σημαντικά την εγκατεστημένη ισχύ της ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τα 419 GW το 2019 στα 1200 GW το 2030." "Να είσθε βέβαιοι", συμπλήρωσε ο μεγάλος τιμονιέρης, ότι "η Κίνα τιμά πάντοτε τις υποσχέσεις της και ανταποκρίνεται πλήρως στις δεσμεύσεις της".
Σε αντίθεση με τον ακραίο πεσιμισμό και τις καταστροφολογικές θέσεις του γ.γ των ΗΕ η τοποθέτηση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) ως προς την πορεία των εκπομπών και τις δυνατότητες ριζικής μείωσης τους εμφανίζονται πλέον εποικοδομητικές. Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ στο τελευταίο World Energy Outlook 2020, τη μεγάλη ετήσια έκθεση που δημοσιεύει ο εν λόγω οργανισμός στα τέλη του έτους και η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο 12th SEE Energy Dialogue του ΙΕΝΕ, έχει σημειωθεί πολυ σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη και εφαρμογή των ΑΠΕ, ιδίως της ηλιακής ενέργειας, όπου το 80% της αύξησης στην κατανάλωση της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, θα καλύπτεται από ΑΠΕ. Με τις ετήσιες επενδύσεις σε ΑΠΕ την τελευταία τριετία να έχουν ξεπεράσει αυτές των ορυκτών καισιμων στην ηλεκτροπαραγωγή.
Σε ότι αφορά δε τις εκπομπές, ο ΙΕΑ προβλέπει ότι στο σενάριο των σημερινών ακολουθούμενων πολιτικών ( STEPS) αυτές αυξάνονται στα 36 Gt μέχρι το 2030, από το σημερινό επίπεδο των 34,2 Gt,πλην όμως μειώνεται σημαντικά ο ρυθμός αύξησης των έτσι που στις επόμενες δεκαετίες μετά το 2030, όχι μόνο αναμένεται να επέλθει ισσοροπία αλλά ακόμα και να υπάρξει μείωση, ιδίως στο σενάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης ( SDS). Μάλιστα μετά τις τελευταίες δεσμεύσεις απο κράτη που αντιπροσωπεύουν το 63% των παγκόσμιων ρύπων για net zero emissions μέχρι το 2050, είναι εξαιρετικα πιθανό να γίνει πραγματικότητα το σενάριο αυτό. (βλέπε γράφημα)
Από το energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου