Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Η παραγωγή υδρογόνου θα αυξηθεί 5000% σε μόλις 5 χρόνια

 


Μετά από δεκαετίες στασιμότητας και πολλαπλών ψευδών αυγών, η οικονομία του υδρογόνου φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για μια σημαντική απογείωση. Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών και βιομηχανιών επενδύουν προληπτικά σε τεχνολογίες υδρογόνου , με το υδρογόνο να λέγεται «καύσιμο του μέλλοντος». Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας προβλέπουν ότι το υδρογόνο θα μπορούσε..

να γίνει πηγή ενέργειας παγκοσμίως, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ η Τράπεζα της Αμερικής αναφέρει ότι η βιομηχανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρόκειται να εκραγεί σε μια αγορά 11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Για έναν τομέα που έχει βλασφημιστεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτές οι ανοδικές προβολές μπορούν να φαίνονται σαν μια κακή περίπτωση σκέψης του γαλάζιου ουρανού. Ωστόσο, αρχίζουν να διαμορφώνονται σωστά καθώς παρακολουθούμε.

Λίγους μήνες πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε τη νέα της στρατηγική υδρογόνου ως μέρος του στόχου της να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα για όλες τις βιομηχανίες της έως το 2050, η οποία θα δει το περιφερειακό μπλοκ να αναπτύξει τουλάχιστον 40 gigawatts ηλεκτρολυτών εντός των συνόρων της και παρόμοιο ποσό δυναμικότητας πράσινου υδρογόνου σε γειτονικές χώρες που μπορούν να εξάγουν στην ΕΕ έως την ίδια ημερομηνία.

Και τώρα ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να δώσει στην ΕΕ μια προσπάθεια για τα χρήματά της.

Οι ηγέτες του πράσινου υδρογόνου στον κόσμο ένωσαν τα χέρια τους με έναν φιλόδοξο στόχο να οδηγήσουν μια 50πλάσια αύξηση στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου τα επόμενα έξι χρόνια.

Η Πρωτοβουλία Green Hydrogen Catapult είναι ένα πνευματικό τέκνο των ιδρυτικών συνεργατών της Σαουδικής Ομάδας καθαρής ενέργειας ACWA Power, της Αυστραλιανής εταιρείας ανάπτυξης έργων CWP Renewables, των ευρωπαϊκών ενεργειακών γιγάντων Iberdrola και Ørsted, της κινεζικής κατασκευαστής ανεμογεννητριών Envision, της ιταλικής ομάδας φυσικού αερίου Snam και της Yara, μιας νορβηγικής εταιρείας παραγωγής λιπασμάτων.

Οι εταιρείες ελπίζουν να οδηγήσουν την παραγωγή πράσινου υδρογόνου 25GW έως το 2026, μια κλίμακα που θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το κόστος υδρογόνου κάτω από 2 $ / kg, καθιστώντας έτσι την πηγή καυσίμου ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας. Το πράσινο υδρογόνο παράγεται χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ως πηγή ενέργειας στην ηλεκτρόλυση του νερού.

Υδρογόνο χαμηλού κόστους

Το υψηλό κόστος είναι ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο η αγορά υδρογόνου έχει καθυστερήσει σε μια εποχή που ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται σε άνθηση.

Πράγματι, είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο τα ηλεκτροκίνητα ηλεκτρικά οχήματα πηγαίνουν γρήγορα στο mainstream, ενώ τα οχήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEV) παραμένουν εξειδικευμένη αγορά.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε ότι η τροφοδοσία ενός οχήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου (FCEV) στην Καλιφόρνια κοστίζει περίπου 16,50 $ ανά χιλιόγραμμο σε σύγκριση με 3,182 $ ανά γαλόνι κανονικής βενζίνης στην ίδια κατάσταση. Οι ελαφροί FCEV είναι συνήθως 2,5 φορές πιο αποδοτικοί από τα συγκρίσιμα οχήματα με βενζίνη, πράγμα που σημαίνει ότι η επίτευξη ισοτιμίας τιμών με τη βενζίνη θα απαιτούσε 1 κιλό υδρογόνου να πουλάει όχι περισσότερο από 8,08 $. 

Τα οικονομικά για EV είναι πολύ καλύτερα.

Ο μέσος οδηγός EV πληρώνει επί του παρόντος 1,23 $ για ένα eGallon σε σύγκριση με 2,16 $ για ένα γαλόνι κανονικής βενζίνης για έναν αυτοκινητιστή ICE.

Το κόστος προώθησης υδρογόνου κάτω των 2 $ / kg είναι, ως εκ τούτου, ένας πιθανός αλλαγής παιχνιδιού για ολόκληρο το οικοσύστημα υδρογόνου, διότι θα μπορούσε να σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, το υδρογόνο γίνεται φθηνότερο από το αέριο.

Στην πραγματικότητα, η αναλυτική ανάλυση από το Συμβούλιο Υδρογόνου υποδηλώνει ότι τα $ 2 / kg ως σημείο εκκίνησης που απαιτείται για να καταστεί το πράσινο υδρογόνο και τα παράγωγά του καύσιμα ανταγωνιστικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην παραγωγή χάλυβα και λιπασμάτων και στη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων. Πράσινη αμμωνία , η οποία παράγεται από πράσινο υδρογόνο, και δοκιμάζεται στη θαλάσσια βιομηχανία και επίσης ως πιθανή αντικατάσταση ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. Σε σύγκριση με τα γκρίζα αδέλφια της, η πράσινη αμμωνία παράγει μηδενικό άνθρακα όταν καίγεται, διαθέτει ενεργειακή πυκνότητα 80% υψηλότερη από το υδρογόνο και είναι πολύ ασφαλέστερη από το υδρογόνο.

Το κερασάκι στην τούρτα: η κοινοπραξία των παραγωγών πράσινου υδρογόνου λέει ότι μπορούμε να περιμένουμε να δούμε 2 $ / kg υδρογόνου σε μόλις τέσσερα χρόνια.

«Από τη βιομηχανική σκοπιά, δεν βλέπουμε τεχνικά εμπόδια στην επίτευξη αυτού, οπότε ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε με τον ενάρετο κύκλο μείωσης του κόστους μέσω της αύξησης της κλίμακας. Έχοντας οδηγήσει τον αγώνα για την παροχή φωτοβολταϊκής ενέργειας κάτω από 2 σεντς ΗΠΑ ανά κιλοβατώρα, σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, πιστεύουμε ότι η συλλογική ευφυΐα και η επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα μπορούν να προσφέρουν πράσινο υδρογόνο σε λιγότερο από 2 δολάρια ΗΠΑ ανά χιλιόγραμμο εντός τεσσάρων ετών , Ο Paddy Padmanathan, Διευθύνων Σύμβουλος της ACWA Power, δήλωσε.

Ξαφνικά, φαινομενικά υπερτιμημένα αποθέματα υδρογόνου όπως η Plug Power Inc. (NASDAQ: PLUG), η Bloom Energy Corporation (NASDAQ: BE) και τα Ballard Power Systems (NASDAQ: BLDP) μοιάζουν πραγματικά με ευκαιρίες.

Η μετοχή Bloom Energy έχει ήδη αποκτήσει πάνω από 232% YTD, ενώ το Plug Power σημείωσε άνοδο πάνω από 760% την ίδια περίοδο. Είναι υπερ-κερδοσκοπικό; Ναί. Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι δεν έχουμε δει ακόμα το τέλος αυτού 


Από τον Alex Kimani για το Oilprice.com

Από το oilprice.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου