Στις παραχωρήσεις Καρίς, Τανίν και Μπλοκ 12 στρέφονται τώρα οι έρευνες της Energean στο Ισραήλ προκειμένου να αυξήσει τα βεβαιωμένα αποθέματα φυσικού αερίου και ρευστών υδρογονανθράκων.
Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ελληνικής εταιρίας σύμφωνα με τις οποίες ο ανεξάρτητος οίκος D&M πιστοποίησε 98,2 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού..
αερίου και 99,6 εκατ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων συνολικά βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα στα θαλάσσια κοιτάσματα Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, το ερευνητικό πρόγραμμα επανεκκινεί το 2022 για την αύξηση των αποθεμάτων από εκτιμώμενους δυνητικούς πόρους. Βρίσκονται στις άδειες Καρίς, Τανίν και Μπλοκ 12 και η Energean σε δύο χρόνια θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις. Οι εκτιμήσεις δείχνουν 62 δις. κ.μ. φυσικού αερίου και 33,4 εκ. βαρέλια ρευστών υδρογονανθράκων. Συνολικά υπολογίζονται σε 431 εκ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.Η Energean θα δώσει έμφαση μεταξύ άλλων και σε στόχους του Μπλοκ 12, στους οποίους έχει δώσει ονόματα αρχαίων Ελλήνων θεών: Ο Ζευς, η Ήρα, ο Απόλλων, η Αθηνά και η Εστία, εκτιμάται ότι έχουν δυνητικούς πόρους 32,7 δις. κ.μ. αερίου, δηλαδή σχεδόν τους μισούς από τα 62 δις. κ.μ.
Ο εντοπισμός κοιτασμάτων από τους προαναφερόμενους δυνητικούς πόρους αναμένεται να προσδώσουν περαιτέρω ισχύ στην ελληνική εταιρία στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η μετάβαση στην εποχή των καθαρότερων μορφών ενέργειας δεν εμποδίζει την Energean στο να συνεχίζει το ερευνητικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα της με δεδομένο το ό,τι οι ποσότητες του ελαφριού αργού πετρελαίου που εντοπίζει (με βάση την πιστοποίηση των αποθεμάτων από τον D&M) δεν ανεβάζουν τις εκπομπές αέριων ρύπων. Η εταιρία όπως ανακοίνωσε και παρά την αύξηση στα 17,5 εκατ. βαρέλια (αύξηση 21,4%) των βεβαιωμένων (2Ρ) αποθεμάτων των ρευστών υδρογονανθράκων, που σημαίνει παραγωγή 28.000 βαρελιών ημερησίως, δεν αναμένεται να έχει ουσιώδη επίπτωση στις εκπομπές ρύπων (Scope 1 και Scope 2) από τα κοιτάσματα. Αυτή θα παραμείνει στα επίπεδα των 6 kgCO2/boe, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της βιομηχανίας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, ο οποίος είναι στα 18 kgCO2/boe
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου