Έως σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει ελέγξει 7.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μόνο το τελευταίο διάστημα – συνολικά 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα – αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό.
Το Oruc Reis έχει ερευνήσει 6 ενεργειακά κοιτάσματα, εκ των οποίων τα 4 σε καθαρά ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία, τα οποία ωστόσο αποκαλύφθηκε..
ότι ήταν άδεια.Έως σήμερα λοιπόν το Oruc Reis δεν έχει αποκαλύψει κοιτάσματα και η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική στην στρατηγική της Τουρκίας.
Εάν δεν βρεθεί τίποτε δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί το ενδιαφέρον της Τουρκίας με τέτοια ένταση και μπορεί να δούμε αλλαγή στρατηγικής στο Ανατολικό Αιγαίο.
Ωστόσο απομένουν προς έρευνα, περιοχές δυτικά της Κύπρου στις παρυφές με την ελληνική υφαλοκρηπίδα και βεβαίως νότια της Κρήτης.
Το Fatih ερευνά άλλες περιοχές στην Μαύρη θάλασσα
Προς νέα περιοχή εξόρυξης αναμένεται να πλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez.
Υπενθυμίζεται πως το γεωτρύπανο έχει ανακαλύψει, κατά δήλωση των τουρκικών αρχών, 405 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη θέση Tuna-1, στο πεδίο αερίου Sakarya, που βρίσκεται περίπου 100 ναυτικά μίλια βόρεια των τουρκικών ακτών.
Επίσης, θα ξεκινήσει νέες δραστηριότητες στο πεδίο γεώτρησης Türkali-1, σε παρακείμενη θαλάσσια περιοχή.
Το σκάφος επί του παρόντος είναι αγκυροβολημένο στην παραλιακή πόλη του Φιλίου για συντήρηση και τεχνικά έργα.
Ο Dönmez επανέλαβε ότι το φυσικό αέριο που θα εξορυχθεί από το οικόπεδο Sakarya θα αρχίσει να εισέρχεται στην οικονομία το 2023.
Σημειώνεται πως οι ενεργειακές δραστηριότητες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα στοχεύουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από το εξωτερικό, διασφαλίζοντας και διαφοροποιώντας τα κανάλια εφοδιασμού.
Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Τουρκικής Εταιρείας Αγωγού Πετρελαίου (BOTAŞ) στην επαρχία Aksaray της κεντρικής Τουρκίας, όπου βρίσκεται η περίφημη λίμνη Tuz.
Ο Dönmez δήλωσε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο επέκτασης αποθήκευσης φυσικού αερίου στη λίμνη Tuz, η Τουρκία θα έχει τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου