Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

Ο αμερικανικός κολοσσός Chevron έρχεται στην Ανατολική Μεσόγειο





Την ενδυνάμωση του αμερικανικού παράγοντα στην εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της εξαγοράς της μεσαίου μεγέθους πετρελαϊκής Noble Energy από τον έναν εκ των δύο oil majors (μεγάλες εταιρείες πετρελαίου) των..

ΗΠΑ, τη Chevron.

Η Ουάσιγκτον πιστή στη διπλωματική της πολιτική που έχει χαράξει τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια επιδιώκει μέσω της ενέργειας να αποκτά γεωστρατηγικές θέσεις και ισχυρό ρόλο στη λεκάνη της Μεσογείου. Η πάγια επιδίωξή της είναι ο περιορισμός της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία μέσα από το άνοιγμα νέων πηγών και δρόμων εφοδιασμού. Το μέσο για να το πετύχει αυτό είναι οι πετρελαϊκές εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων, οι οποίες είτε αναλαμβάνουν την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είτε εξάγουν το εθνικό προϊόν των ΗΠΑ, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που παράγεται με τη μέθοδο του fracking.

Ενας εκ των μεγάλων αμερικανικών κολοσσών που έκανε την εμφάνισή του στον χορό των παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι η ExxonMobil.

Ο έτερος γίγαντας, προέρχεται από την Καλιφόρνια και είναι η Chevron. Το deal που ανακοίνωσε τον Ιούλιο η εξαγορά της Noble Energy έναντι 5 δισ. δολ. (μαζί με τα χρέη 13 δισ. δολ.) φέρνει τη Chevron στη γειτονιά μας. Η τελευταία έχει τεράστια βεβαιωμένα αποθέματα ισοδύναμου πετρελαίου 11,4 δισ. βαρέλια. Η απόκτηση της Noble Energy θεωρείται στρατηγικής σημασίας κίνηση.

Η Noble Energy ήταν εκείνη που έφερε στο φως, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα της εποχής για τους υδρογονάνθρακες, το κοίτασμα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ με απολήψιμα αποθέματα 22 τρισ. κυβικών ποδιών αλλά και του Ταμάρ με 7,1 τρισ. κυβικά πόδια. Η ίδια εταιρεία είναι διαχειριστής της κονοπραξίας με τη Shell και την ισραηλινή Delek του οικοπέδου 12 «Αφροδίτη» στην Κύπρο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αποθέματα της τάξης των 4,5 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου.

Γίνεται κυρίαρχος

Αρα η Chevron, αμέσως, με την εξαγορά όχι απλά μπαίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά είναι και κυρίαρχος του παιχνιδιού που είναι σε εξέλιξη για την αξιοποίηση των ποσοτήτων.

Την περασμένη εβδομάδα, με την ολοκλήρωση του deal, η Chevron μέσω του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Μάικλ Γουίρθ αφού καλωσόρισε τους εργαζόμενους και τους μετόχους της Noble Energy, τόνισε τα πλεονεκτήματα του νέου ενεργειακού χαρτοφυλακίου καθώς και τη σκοπιμότητα της εξαγοράς: «Η Noble Energy διαθέτει χαμηλού κόστους υπεράκτια assets (περιουσιακά στοιχεία) στο Ισραήλ, τα οποία φέρνουν ρευστότητα κι ενδυναμώνουν τη θέση της Chevron στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η κίνηση του πετρελαϊκού κολοσσού επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και την Ελλάδα και ιδίως τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δύο χώρες για την έρευνα του ορυκτού τους πλούτου αλλά και για τη διαμετακόμιση μέσω αγωγών και σταθμών LNG, ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μέσα σε μία περιοχή, όπου η τουρκική προκλητικότητα για την απόσπαση μεριδίου στα ενεργειακά κοιτάσματα δεν σταματά, η νεοεισερχόμενη αμερικανική εταιρεία έχει τον πρώτο λόγο και ως προς το επενδυτικό σχέδιο του αγωγού EastMed. Αγωγό που προωθούν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν και τα κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ προς την Ευρώπη.

Η... μοιρασιά

Μία επίσης πτυχή, που σημειώνουν αναλυτές, είναι ότι η Chevron μπαίνει στα χωράφια… της επίσης αμερικανικής - αλλά ανταγωνίστριά της - ExxonMobil. Η δεύτερη με την Qatar Petroleum ανακάλυψε το κοίτασμα του «Γλαύκου» στην Κύπρο με εκτιμήσεις για αποθέματα 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ενώ η ExxonMobil συμμετέχει με τη γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην κοινοπραξία που ανέλαβε τις έρευνες στις δύο παραχωρήσεις «Νοτιοδυτικά» και «Δυτικά» της Κρήτης. Επίσης πρόσφατα ανέλαβε και τις έρευνες στο μεγαλύτερο μέρος των θαλάσσιων παραχωρήσεων της Αιγύπτου.

Από το tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου