Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ένα πρωτοποριακό "πράσινο" έργο εξετάζουν τέσσερις "πετρελαιάδες" και ένας διαχειριστής δικτύου

 


Τέσσερα μεγαθήρια του πετρελαϊκού κλάδου «ενώνουν» τις δυνάμεις τους υπό την σκέπη ενός σχήματος με την ονομασία «Northern Endurance Partnership (NEP)», προκειμένου να αναπτύξουν μια υπεράκτια υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στα βρετανικά ύδατα της Βόρειας Θάλασσας. Πρόκειται για τις εταιρείες BP, Eni, Equinor, Total και τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς της Βρετανίας National Grid, με την BP να αναλαμβάνει ρόλο operator.

Η εν λόγω υποδομή θα εξυπηρετήσει τα προτεινόμενα..

έργα Net Zero Teesside (NZT) και Zero Carbon Humber (ZCH) τα οποία αφορούν στη δημιουργία ενός απανθρακοποιημένου βιομηχανικού συμπλέγματος (industrial clusters) στις πόλεις Teesside και Humberside, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της BP σήμερα.





Τα δύο προτεινόμενα έργα συνιστούν έργα απανθρακοποίησης, όπου φιλοδοξείται  να συνδράμουν στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και του τομέα ηλεκτροπαραγωγής σε δύο από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά συμπλέγματα του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή σε Teesside και Humberside.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του offshore-energy.biz, τα δύο έργα σχεδιάζεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το 2026, πετυχαίνοντας μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2030, μέσω ενός συνδυασμού τεχνολογιών δέσμευσης άνθρακα, υδρογόνου και εναλλαγής καυσίμου.

Σύμφωνα με την BP, αν ευοδωθεί η ιδέα, το NEP συνδεδεμένο με τα NZT και ZCH, θα επιτρέψει βαθμό εξοικονόμησης εκπομπών στην ατμόσφαιρα σχεδόν στο 50% των βιομηχανικών εκπομπών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κοινοπραξία NEP έχει υποβάλει προσφορά για χρηματοδότηση μέσω της Φάσης 2 του κυβερνητικού προγράμματος «Industrial Decarbonisation Challenge»,  επιδιώκοντας να επιταχύνει την ανάπτυξη ενός υπεράκτιου δικτύου αγωγών για την μεταφορά του δεσμευμένου CO2 τόσο από το ΝΖΤ όσο και το ZCH σε θαλάσσια υπόγεια αποθήκη εντός των βρετανικών υδάτων στη Βόρεια Θάλασσα.

Να σημειώσουμε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα Industrial Decarbonisation Challenge με προϋπολογισμό 170 εκατομμύρια λίρες είναι μέρος του Ταμείου Βιομηχανικής Στρατηγικής (Industrial Strategy Challenge Fund) και προϋπολογισμού 4.7 δις λίρες. Το τελευταίο εγκαθιδρύθηκε από την κυβέρνηση της Βρετανίας και αποτελεί την «απάντηση» στις σύγχρονες βιομηχανικές και κοινωνικές προκλήσεις με βάση την έρευνα και ανάπτυξη (Research & Development) στη Βρετανία.

Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου