Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Γιατί η Σαουδική Αραβία μπορεί να αναγκαστεί να ξεκινήσει έναν νέο πόλεμο στις τιμές του πετρελαίου

 


Η συνεχιζόμενη αδυναμία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου φαίνεται να προκαλεί εντάσεις στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ +, και τώρα επικρατεί διαφωνία στην ηγεσία του, σύμφωνα με το Oilprice.com.

Από την αρχή της φετινής συμφωνίας περικοπής της παραγωγής οι εσωτερικές διαφορές στον ΟΠΕΚ + έχουν παραμείνει σε αντίθεση με την παγκόσμια πανδημία και τον υψηλό όγκο αποθήκευσης αργού..

πετρελαίου.

Σύμφωνα με το OilPrice.com η αισιοδοξία της αγοράς φαίνεται τώρα να ενισχύεται, από τα στοιχεία σχετικά με τις τιμές του αργού πετρελαίου του επόμενου έτους και ακόμη και τη έκθεση IEA World Energy 2020. Αλλά η πραγματικότητα των αγορών πετρελαίου είναι πολύ πιο ζοφερή.

Η απειλή των ευρωπαϊκών lockdowns είναι πραγματική, χτυπώντας ξανά την παγκόσμια ζήτηση ενώ επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία. Η οικονομική χαλάρωση και οι επιδοτήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν διατηρήσει κάποια ζήτηση, αλλά τα χρηματοοικονομικά των μεγάλων οικονομιών είναι ζοφερά, κάτι που μπορεί να φανεί στο αυξανόμενο επίπεδο ανεργίας.

Αυτό όχι μόνο θα εξαλείψει τη ζήτηση του ΟΟΣΑ για πετρέλαιο αλλά και την ασιατική μεταποίηση.

Ο ΟΠΕΚ + φαίνεται να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, με τις Σαουδική Αραβία, Ρωσία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ + να ανοίγουν τις κάνουλες πετρελαίου για ακόμη μια φορά. Η παραγωγή του ΟΠΕΚ μειώνει τη συμμόρφωση, που είναι περίπου 100%, αλλά τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί μείωση του αριθμού.

Οι συνθήκες για ένα νέο πόλεμο

Κανένας δεν μιλάει για έναν νέο πόλεμο για τις τιμές του πετρελαίου, αλλά αυτό είναι εμφανές με ορισμένους παραγωγούς να στραγγαλίζουν τη δική τους παραγωγή για να αντιμετωπίσουν την υπερπαραγωγή άλλων.

Οι ασιατικοί εισαγωγείς, ειδικά η Κίνα και η Ινδία, αποκομίζουν τα οφέλη από αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών, γεμίζοντας τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου τους αν και οι περισσότεροι ασιατικοί εισαγωγείς φαίνεται τώρα να είναι ικανοποιημένοι με τον αποθηκευτικό χώρο.

Η οικονομική ύφεση του ΟΟΣΑ θα θέσει σε κίνδυνο αρκετά εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της προσδοκώμενης ασιατικής ζήτησης.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, για το τρίτο τρίμηνο 2020 έως το πρώτο τρίμηνο του2021 δεν προβλέπεται μια υγιή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου και προϊόντων του παγκοσμίως.

Τα παγκόσμια επίπεδα αποθήκευσης πετρελαίου εξακολουθούν να είναι υψηλά, ενώ ο κόσμος πλημμυρίζει με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι διεθνείς trader αμφισβητούν ανοιχτά την κίνηση του ΟΠΕΚ + να διαθεσεί επιπλέον πετρέλαιο στην αγορά, καθώς δεν υπάρχει τρέχουσα ανάγκη για αυτά τα πρόσθετα βαρέλια.

Τον Ιανουάριο του 2021, η προηγούμενη περικοπή παραγωγής περίπου 10 εκατομμυρίων bpd (Μάιος 2020) θα μειωθεί στα 6 εκατομμύρια bpd.

Όπως αναφέρθηκε τον Μάιο, ούτε καν οι υπάρχουσες περικοπές είναι επαρκείς και η χαλάρωση των περικοπών θα παρατείνει μόνο τις τρέχουσες αδύναμες συνθήκες της αγοράς.

Είναι μια ανησυχητική στιγμή για τους δύο κύριους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του ΟΠΕΚ +.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το Ριάντ και η Μόσχα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς ό, τι προσπαθούν να κάνουν, η αγορά είναι πιθανότατα πολύ αδύναμη για να αντιδράσει.

Η Σαουδική Αραβία υποστηριζόμενη από τον κύριο σύμμαχό της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και η Ρωσία εξετάζουν και οι δύο μια οικονομική κρίση άγνωστου μεγέθους εάν οι αγορές πετρελαίου δεν ανακάμψουν σύντομα.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλές για να διατηρήσουν την κυβερνητική στρατηγική και των δύο χωρών.

Οι τελευταίες αναφορές για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, που βασίζεται σε σενάριο 50 $ ανά βαρέλι, είναι ρεαλιστικά πολύ αισιόδοξος, καθώς οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι στα χαμηλά των 40 $.

Για τη Ρωσία, η οικονομία της έχει πληγεί από όλες τις πλευρές, καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ασθενή, η ζήτηση παγκοσμίως είναι μειωμένη και η διαφοροποίηση της οικονομίας της δεν διαθέτει εναλλακτικές.

Η ευελιξία του Poutin, ωστόσο, είναι υψηλότερη από εκείνη των Σαουδάραβων ηγετών.

Η παγκόσμια θέση ισχύος της Ρωσίας εξακολουθεί να ανοίγει πόρτες για να κάνει την οικονομία ανθεκτική τους επόμενους μήνες.

Η Σαουδική Αραβία

Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία εξετάζει μια κατάσταση στην οποία δεν φαίνεται να υπάρχει μια απλή στρατηγική.

Χωρίς υψηλότερες τιμές αργού πετρελαίου, δεν υποφέρει μόνο η ναυαρχίδα του Βασιλείου Saudi Aramco, αλλά και τα περισσότερα κυβερνητικά σχέδια.

Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο έχει ήδη θέσει σε αναμονή πολλά μεγάλα νέα έργα, ενώ ταυτόχρονα επανεκτιμά τα επίπεδα επενδύσεων άλλων. Υψηλού προφίλ υπεράκτια έργα, όπως στην Ερυθρά Θάλασσα ή η εγκατάσταση του νέου ναυπηγείου στο Ras Al Khair, δεν εξελίσσονται πλέον τόσο γρήγορα, δείχνοντας κάποιους εσωτερικούς περιορισμούς.

Η Aramco πιέζεται επίσης από το Ριάντ για κεφάλαια προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα τρέχοντα έργα Saudi Vision 2030.

Απαιτείται διαφοροποίηση της οικονομίας, αλλά χωρίς μετρητά, τα έργα καθυστερούν ή ακόμη και έχουν παγώσει.

Τα οικονομικά του Βασιλείου αγωνίζονται, όπως ήδη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το διεθνές ενδιαφέρον για τα σαουδαραβικά (και ρωσικά) κρατικά ομόλογα εξασθενεί.

Τα κρατικά ομόλογα της περασμένης εβδομάδας σε δολάρια ΗΠΑ της Ρωσία και της Σαουδική Αραβία έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των εκλογικών εκδόσεων των ΗΠΑ. Εάν οι κεφαλαιαγορές ανησυχούν, τότε το Ριάντ και η Μόσχα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Διαφορετικοί δρόμοι

Με μια εσωτερική κρίση να εμφανίζεται, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσαν να αναγκαστούν να ακολουθήσουν εντελώς διαφορετικούς δρόμους.

Εάν οι απειλές του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz Bin Salman ότι το Βασίλειο είχε αρκετά κέρδη, μικρούς επενδυτές ή έλλειψη υποστήριξης των μελών, πρέπει να ληφθούν ως ενδείξεις και η αγορά δεν θα πρέπει να εκπλαγεί εάν ο ηγέτης του ΟΠΕΚ αποφασίζει ξανά να πάει με τον δικό του τρόπο.

Μια πιο επιθετική κίνηση του Ριάντ προς το μερίδιο αγοράς ή τις τιμές του πετρελαίου δεν είναι καθόλου αδιανόητη.

Τα έσοδα και τα κέρδη είναι ακόμη υψηλά, αλλά οι κυβερνήσεις τους χρειάζονται μετρητά.

Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας μπορεί να φαίνεται να είναι ένας γάμος που έγινε στον παράδεισο, αλλά τώρα όλα καταρρέουν.

Με εσωτερικές οικονομικές πιέσεις και αυξημένη ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, οι νέοι ηγέτες στη Μέση Ανατολή είναι πιθανό να ακολουθήσουν τις «καρδιές» τους.

Εάν η συνεργασία δεν φέρει τα απαραίτητα οφέλη, η παλιά επιλογή ενός νέου πολέμου για την τιμή του πετρελαίου δεν είναι απίθανη.

Η παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση και οι εκποιήσεις ορυκτών καυσίμων απομακρύνουν ήδη τους αδύναμους από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπάρχει ανάγκη για ενοποίηση, ίσως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία να ακολουθήσουν μια προσέγγιση στο μέλλον. Αυτή τη φορά, τόσο οι ανεξάρτητοι παραγωγοί όσο και ορισμένοι ασθενέστεροι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + θα υποφέρουν.

Δηλώσεις που έγιναν αυτές τις εβδομάδες ότι η Σαουδική Αραβία θέλει να είναι ο τελευταίος παραγωγός πετρελαίου ή ο "Sole Survivor" δεν πρέπει να παραγνωρισθεί. Τα «γάντια» είναι πιθανό να βγουν τους επόμενους μήνες και οι αγορές πετρελαίου θα πρέπει να είναι έτοιμες.


Από το worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου