Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Σιάμισιης: Στόχος το μισό γιγαβάτ ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τριετία - Η αξιολόγηση του target model θα προηγηθεί της τελικής απόφασης για τη νέα μονάδα αερίου

 


Ο όμιλος των ΕΛΠΕ στοχεύει σε μισό γιγαβάτ νέων έργων ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια με πιθανές επενδύσεις και σε γειτονικές αγορές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε συνέδριο της ΗΑΕΕ.

Ο ίδιος ξεκίνησε αναφερόμενος στην πανδημία και τόνισε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για προστασία των..

εργαζομένων και διατήρηση της λειτουργίας στο 100% ώστε να μη γίνει η υγειονομική κρίση μια κρίση ενεργειακή. "Επίσης, το πιο σημαντικό, μια εταιρεία πρέπει να συμμετέχει στα κοινά και εμείς κάναμε μια μεγάλη συνεισφορά στο σύστημα υγείας", πρόσθεσε.

Σχετικά με τις επιπτώσεις για τον όμιλο και την αγορά, δήλωσε πως η κρίση στην αγορά πετρελαίου είχε ξεκινήσει ήδη πριν την έλευση της πανδημίας. "Είδαμε τους τελευταίους 6-7 μήνες μια δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, μια εξέλιξη της ζήτησης με  μείον 80-90% στα αεροπορικά καύσιμα και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις. Θα χρειαστούν 6-12 μήνες για ομαλοποίηση. Ακόμα και στο τέλος της ανάκαμψης δεν θα επανέλθουμε στο αρχικό σημείο", υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "η ενεργειακή μετάβαση έρχεται και είναι θέμα χρόνου. Η κρίση επηρέασε την ταχύτητα αυτή. Απαιτείται ρεαλισμός. Στα πλαίσια της στρατηγικής μας, έχουμε στοχεύσει με πιο γρήγορο ρυθμό στην ένταξη των ΑΠΕ". 

Ο κ. Σιάμισιης τόνισε παράλληλα πως "ξεχνάμε ότι το 50% των ενεργειακών αναγκών θα συνεχίσει να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα. Χρειάζονται κάποια μεγάλα βήματα στις ΑΠΕ και τα ΕΛΠΕ πήραν την απόφαση να μπουν στην εν λόγω αγορά με ένα έργο στην Κοζάνη με 204 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών". 

Όπως πρόσθεσε, το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 18 μήνες, ενώ οι παραγγελίες και η προετοιμασία του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει. "Έχουμε προσπαθήσει να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή ελληνικών και τοπικών εταιρειών. Το 35-40% του συνολικού κόστους των 130 εκατ. θα παραχθεί στην Ελλάδα, δηλαδή το διπλάσιο από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια των ΕΛΠΕ για καθαρή ενέργεια". 

Γενικότερα για τη στόχευση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι υπάρχει στόχος για μισό γιγαβάτ τα επόμενα 2-3 χρόνια και με το έργο Κοζάνης θα φτάσει τα 230 μεγαβάτ, ενώ θα υπάρξουν και εξαγορές. "Πρέπει να ανοίξει η βεντάλια και να δούμε επενδύσεις και στις γειτονικές χώρες. Ήδη βλέπουμε κάποια μικρότερα έργα, όπως π.χ. στη Β. Μακεδονία. Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές στη χώρα να δούμε ξανά το πλαίσιο συνεργασίας και επενδύσεων ΑΠΕ". 

Ο κ. Σιάμισιης δήλωσε σχετικά: "Ευελπιστώ πως τα θέματα των προηγούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Β. Μακεδονία θα μπουν σε μια σειρά στο εξής. Πάνω από 30.000 βυτία πηγαίνουν κάθε χρόνο από τη Θεσσαλονίκη προς Β. Μακεδονία, άρα υπάρχει λόγος να λειτουργήσει ο αγωγός. Η προσπάθεια είναι να μπούμε σε μια συζήτηση που θα λύσει το θέμα του αγωγού και της ΟΚΤΑ. Θα ξεκλειδώσει τα σχεδιά μας στη χώρα αυτή".

Σε ότι έχει να κάνει με την ενεργειακή μετάβαση στα καύσιμα, ο κ. Σιάμισιης είπε πως "έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο λιγνίτη και έχουμε ξεχάσει τα υπόλοιπα. Υπάρχει η υποχρέωση για νέα καύσιμα στη ναυτιλία π.χ. Πρέπει να συμπεριλάβουμε την ένταξη τεχνολογιών στα διϋλιστήρια με παραγωγή καθαρότερων καυσίμων όπου έχουμε πολύ καλή επίδοση, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλες τεχνολογίες όπως βιοκαύσιμα ή υδρογόνο. Να τα στηρίξουμε όπως στηρίζουμε τις ΑΠΕ", τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα στο φυσικό αέριο, ο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ είπε ότι "εμείς θεωρούμε ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι θετική, συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, πλην όμως σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε, θα πουλήσουμε υπό προϋποθέσεις το ποσοστό μας". 

"Το αντικείμενο της Elpedison θα συνεχιστεί. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορίας είναι η χονδρική και θα εξετάσουμε τις επιλογές μας εν καιρώ", πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τη νέα μονάδα αερίου που σχεδιάζει η Elpedison, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε τα εξής: "Λειτουργούμε σαν να έχουμε λάβει ήδη την τελική επενδυτική απόφαση με τις προετοιμασίες μας. Πιστεύουμε σε αυτό το έργο, έχουμε συνεργασία με την Edison και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα έχει ωριμάσει η επένδυση σαν έργο για την τελική έγκριση. Επενδύσεις αυτής της μορφής εξαρτώνται και από την αγορά και το ρυθμιστικό πλαισιο, άρα θα πρέπει να χουμε ξεκαθαρίσει ως πλαίσιο το που θέλουμε να κινηθούμε, δηλαδή η εφαρμογή target model κτλ πρέπει να προηγηθούν πριν επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια".


Από το energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου