Καταιγιστικές και ιστορικής σημασίας για τον ενεργειακό χώρο είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται φέτος στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές του κόσμου, καθώς η μια μετά την άλλη ανακοινώνουν πιο φιλόδοξα προγράμματα μετάβασης προς τις νέες καθαρές τεχνολογίες.
Ίσως η πιο σημαντική ανακοίνωση, όμως, ήταν αυτή της BP πριν μερικές ημέρες, καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι με βάση τα σενάρια που επεξεργάστηκε, η κορύφωση της..
ζήτησης πετρελαίου έχει συμβεί ήδη ή θα συμβεί μέσα σε λίγα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, η ΒΡ ήταν η πρώτη που αποστασιοποιήθηκε από την "ομερτά" των πετρελαϊκών που σύσσωμες δήλωναν μέχρι πρότινος ότι η κορύφωση αυτή δεν θα σημειωθεί πριν το 2030-2040. Οι εταιρείες αυτές συμπεριλάμβαναν σενάρια για ένα νωρίτερο peak oil στις αναλύσεις τους, αλλά ήταν πάντα περιθωριακά, ενώ η ΒΡ τα θέτει πλέον στο προσκήνιο ως βάση.Μάλιστα, όπως τονίζει το Bloomberg, η ΒΡ θεωρεί ότι η κορύφωση θα επέλθει νωρίς όχι μόνο ως αποτέλεσμα φιλόδοξων κλιματικών πολιτικών ή εφαρμογής φόρων άνθρακα, αλλά ακόμα και αν η ενεργειακή πολιτική συνεχιστεί ως έχει.
Μαζική στροφή στις επενδύσεις των πετρελαϊκών
Φέτος, υπό το βάρος της πανδημίας, αλλά και των ενισχυμένων προσπαθειών χωρών όπως της Ε.Ε. για ταχύτερη απανθρακοποίηση, αρκετές είναι οι πετρελαϊκές που δείχνουν να αντιλαμβάνονται την κλίμακα της αλλαγής και να στρέφονται πιο μαζικά προς τις νέες τεχνολογίες ώστε να μην αντιμετωπίσουν μελλοντικά ζήτημα επιβίωσης.
Όπως τόνισε σχετικά ο ιστορικός πετρελαίου, Ντάνιελ Γέργκιν, "πρόκειται για μια εποχή ενεργειακής μετάβασης. Οι μεγάλες πετρελαϊκές σχηματίστηκαν από το τραύμα του τέλους της δεκαετίας του 1990 και το τραύμα της πανδημίας επίσης θα είναι μια καθοριστική περίοδος".
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κώδωνας του κινδύνου για τις πετρελαϊκές ηχεί όχι μόνο στο ευρωπαϊκό έδαφος, αλλά και στο αμερικανικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τις πολιτικές του Τραμπ, υπάρχουν απειλητικά σημάδια όπως ο αποκλεισμός της ExxonMobil από τον χρηματιστηριακό δείκτη Dow Jones Industrial Average για πρώτη φορά από το 1928.
Οι πετρελαϊκές με τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές μετάβασης μέχρι στιγμής είναι η ΒΡ και η Eni που επί της ουσίας επιχειρούν να γίνουν ενεργειακοί όμιλοι εν γένει με παρουσία σε όλο το εύρος των τεχνολογιών. Η επέκτασή τους σε τομείς όπως ο ηλεκτρισμός και οι ΑΠΕ θα προκαλέσουν ασφαλώς τριβές με άλλους παραδοσιακούς παίκτες των συγκεκριμένων κλάδων.
Ακόμα όμως και πιο σκληροπυρηνικές εταιρείες, όπως η Chevron, έχουν ανακοινώσει πλέον προγράμματα επέκτασης στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά ύψους δισεκατομμυρίων.
Από την πλευρά του, ο Πολ Σάνκι, βετεράνος αναλυτής του πετρελαίου, είναι σκεπτικός και δήλωσε στο Bloomberg ότι "αν οι πετρελαϊκές δεν μπορούν να έχουν κέρδη στον τομέα ειδικότητάς τους, τότε τι ελπίδα έχουν σε ένα νέο στίβο ανταγωνισμού;".
Ο ίδιος τονίζει ότι τα περιθώρια κέρδους είναι χαμηλότερα στις ΑΠΕ από ότι στο πετρέλαιο, καθώς ένα τυπικό έργο της πρώτης κατηγορίας αποδίδει 8-10% ενώ της δεύτερης κοντά στο 15%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου