Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Κηλίδα στον παράδεισο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Μαυρίκιος [pics]

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Μαυρίκιος: Το τάνκερ που μεταφέρει 3.800 τόνους καυσίμων προσάραξε στην ακτή του νησιού πριν δύο εβδομάδες και – λόγω και των κακών καιρικών συνθηκών – ακόμη η καταστροφή δεν έχει περιοριστεί. Ο πρωθυπουργός του Μαυρικίου, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης οικολογικής ανάγκης και έκανε έκκληση στη Γαλλία για βοήθεια, ενώ το καύσιμο εξακολουθεί να χύνεται στη θάλασσα, σε έναν οικότοπο που θεωρείται προστατευόμενος. Την έκταση της καταστροφής, δείχνουν φωτογραφίες..
από δορυφόρους.


“Κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” δήλωσε ο Πραβίντ Γιούνγκναουθ, την Παρασκευή. Το ιαπωνικών συμφερόντων τάνκερ MV Wakashio, με παναμαϊκή σημαία προσάραξε σε ύφαλο στην περιοχή Pointe d’Esny, η οποία βρίσκεται στον κατάλογο των προστατευόμενων οικοτόπων, κοντά στο θαλάσσιο πάρκο Blue Bay. Επί τόπου βρίσκονται εθελοντές, αλλά τα μέσα είναι λίγα για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Το πετρέλαιο προχωρά μολύνοντας τους κοραλλιογενείς υφάλους, τις λευκές ακτές και τις θαλάσσιες σπηλιές – ένα περιβάλλον σπάνιου κάλλους, που αποτελεί θέλγητρο για τους τουρίστες. Η οικονομία του νησιού, εξαρτάται κυρίως από τον Τουρισμό.

Εκπρόσωπος της Mitsui OSK Lines, που διαχειρίζεται το τάνκερ, ανέφερε πως η εταιρεία μαζεύει το πετρέλαιο από την θάλασσα με ελικόπτερο, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο του καθαρισμού. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε πως ο μηχανισμός που εγκατέστησαν δεν δουλεύει αποτελεσματικά λόγω των μεγάλων κυμάτων, ενώ στο μεταξύ, ο καιρός αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες. “Η βύθιση του πλοίου αυτού είναι ένας κίνδυνος. Η χώρα μας δεν έχει τα μέσα και την εμπειρία να το ανασύρει και για το λόγο αυτό, έχουμε ζητήσει την βοήθεια της Γαλλίας και του προέδρου της, Εμμανουέλ Μακρόν” δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στο μεταξύ, η γαλλική πρεσβεία ανακοίνωσε πως θα σταλεί πολεμικό αεροσκάφος από το νησάκι Reunion με ειδικό εξοπλισμό και δύο επιστήμονες, που ειδικεύονται σε τέτοιες καταστάσεις. Το ζητούμενο είναι, η επιδείνωση του καιρού να μην χειροτερέψει τις ζημιές στο πλοίο και ανοίξει και άλλους χώρους αποθήκευσης καυσίμων στο κύτος του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου