Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΗΠΑ: Μπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης για εξόρυξη πετρελαίου στην Αλάσκα… από πολικές αρκούδες

Το Κογκρέσο το 2017 ψήφισε νόμο για δύο δημοπρασίες μισθωμάτων για εξόρυξη πετρελαίου σε μια περιοχή τουλάχιστον 400.000 στρεμμάτων

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι κάτοικοι της Αλάσκας έχουν εναντιωθεί την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να πουλήσει τα δικαιώματα γεώτρησης στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής, υποστηρίζοντας ότι δεν έδωσε..
σημασία στον αντίκτυπο στις πολικές αρκούδες και στην άγρια​​ φύση της περιοχής.

Οι ομάδες δήλωσαν ότι κατέθεσαν δυο αγωγές σήμερα σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στην Αλάσκα, ξεκινώντας μια μάχη για το αμφιλεγόμενο σχέδιο κι ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών προετοιμάζεται για μία πιθανή δημοπρασία.

Μία από τις αγωγές κατατέθηκε από την Gwich’in, μια οργάνωση που εκπροσωπεί αυτόχθονες, που ζουν ακολουθώντας το κοπάδι Porcupine των καριμπού. Οι Gwich’in αποκαλούν  στην παράκτια πεδιάδα ως «το ιερό μέρος όπου ξεκινά η ζωή».

«Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να παραβιάσει εδάφη ιερά για τον λαό μου και ουσιώδη για την υγεία της αγέλης Porcupine είναι μια επίθεση στα δικαιώματά μας, στον πολιτισμό μας και στον τρόπο ζωής μας», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκτελεστικός διευθυντής της επιτροπής, Bernadette Demientieff. «Ζούσαμε και ευημερούσαμε στην Αρκτική για χιλιάδες χρόνια. Έχουμε ακούσει και μάθει από τους πρεσβύτερους μας, ξέρουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές, και αυτό σημαίνει να πάμε στο δικαστήριο για να προστατεύσουμε τα ζώα και τα ιερά εδάφη».

Οι ομάδες υποστηρίζουν ότι το Γραφείο Διαχείρισης Γης του Υπουργείου Εσωτερικών παραβίασε τον ομοσπονδιακό νόμο παραμερίζοντας τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της ανάπτυξης του πετρελαίου στην παράκτια πεδιάδα 1,56 εκατομμυρίων στρεμμάτων του Αρκτικού καταφυγίου και δεν εξέτασε επαρκώς τις εναλλακτικές λύσεις που θα ελαχιστοποιούσαν τους κινδύνους.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενέργειας με εντολή του Κογκρέσου που αφήνει το 92% του καταφυγίου  εκτός ορίου για την ανάπτυξη», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών σε ηλεκτρονική δήλωση. «Η απόφαση του τμήματος σχετικά με το πού και πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη περιλαμβάνει εκτεταμέν προστασία για την άγρια ​​φύση, συμπεριλαμβανομένης της καρίμπου και των πολικών αρκούδων.»

Το Κογκρέσο το 2017 ψήφισε νόμο για δύο δημοπρασίες για εξόρυξη πετρελαίου σε μια περιοχή τουλάχιστον 400.000 στρεμμάτων στην παράκτια πεδιάδα πριν από τις 22 Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε περαιτέρω εγκρίνοντας τη μίσθωση σε ολόκληρη την παράκτια πεδιάδα.

Από το newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου