Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Στη Λάρνακα το γεωτρύπανο Tungsten Explorer

   
  
Αναχώρησε χθες από τον Λίβανο και φτάνει σήμερα το μεσημέρι στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Λάρνακας, το γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο θα πραγματοποιούσε τον περασμένο Απρίλιο την πρώτη από σειρά - μέχρι και έξη - γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό των Total-Eni οι οποίες και αναβλήθηκαν για το 2021. Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Φ", επρόκειτο να αναχωρήσει για το Τρινιντάντ για πραγματοποίηση γεώτρησης. 

     Ωστόσο, βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές μεταξύ.. των Total-Eni και της ιδιοκτήτριας εταιρείας του γεωτρύπανου, ώστε αυτό να μείνει για μερικούς μήνες στην Κύπρο και να ξεκινήσει τις ανακληθείσες γεωτρήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

     Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δεν είναι αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο, αφού η παραμονή του Tungsten Explorer θα της εξοικονομήσει αρκετά εκατομμύρια δολάρια που κοστίζει η μετακίνηση του γεωτρύπανου από την Μεσόγειο στο Τρινιντάντ. 

     Ζητήθηκε χρόνος ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί άλλο γεωτρύπανο της ίδιας εταιρείας με τεχνικές προδιαγραφές όπως αυτές του Tungsten Explorer μπορεί να πραγματοποιήσει την γεώτρηση στο Τρινιντάντ. 

     Παράλληλα, η παραμονή και χρήση του Tungsten Explorer για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος και για τις Total-Eni, αφού δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του σχεδιασμού των γεωτρήσεων που θα απαιτούνταν αν αυτές γίνονταν από άλλο γεωτρύπανο. Έτσι, είτε προσωρινά, είτε για μερικούς μήνες, το γεωτρύπανο Tungsten Explorer θα παραμείνει στο αγκυροβόλιο Λάρνακας.(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου