Μεγάλης κλίμακας πετρελαιοκηλίδα είναι πιθανό να δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα από το δεξαμενόπλοιο «FSO Safer», προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές, και μάλιστα τέσσερις φορές μεγαλύτερες από την αντίστοιχη πετρελαιοκηλίδα του «Exxon Valdez» το 1989, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο χρόνος εξαντλείται προκειμένου να αποτραπεί μια «επικείμενη περιβαλλοντική, οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή» από το δεξαμενόπλοιο που βρίσκεται προσαραγμένο κοντά στην Υεμένη, τονίζει η κ. Inger Andersen, επικεφαλής του Προγράμματος Περιβάλλοντος.. των Ηνωμένων Εθνών.
Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και εμπειρογνώμονες περιβαλλοντικών ζητημάτων εδώ και χρόνια κάνουν λόγο για μια «πλωτή βόμβα», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικολογική κρίση σε περίπτωση διαρροής 1,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τις 34 δεξαμενές του πλοίου.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Kelly Craft, επισημαίνει ότι η όποια προσπάθεια καθαρισμού και περιορισμού τυχόν πετρελαιοκηλίδας δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Ενδεχόμενη καταστροφή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις για περίπου 1,6 εκατ. πολίτες της Υεμένης, αναφέρει ο κ. Mark Lowcock, Ηumanitarian Αffairs Chief των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι «κάθε αλιευτική κοινότητα κατά μήκος των δυτικών ακτών της Υεμένης μπορεί να δει τη ζωή της να καταρρέει».
Σημειώνεται ότι οι κοινότητες αυτές ήδη χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια λόγω των εχθροπραξιών που επικρατούν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Το 2014, σιίτες αντάρτες Χούτι, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, προσπάθησαν να ανατρέψουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Σαναά.
Το πλοίο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1974, είναι αρκετά χρόνια εγκαταλελειμμένο και έχει επιθεωρηθεί αρκετές φορές από τα Ηνωμένα Έθνη. Ωστόσο βρίσκεται αγκυροβολημένο σε περιοχή με έντονη την παρουσία των στρατευμάτων των Χούτι, τα οποία παρεμποδίζουν την πρόσβαση. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταδίκασε τις ενέργειες των ανταρτών.
Φωτό: Abedin Taherkenareh/AΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου