Η αποθήκευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειους γεωλογικούς σχηματισμούς είναι μια καλά κατανοητή, μόνιμη και ασφαλής τεχνολογία κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη των στόχων του Παρισιού.
Οι συνηθισμένοι μύθοι και οι πιθανές παρανοήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία CCS περιλαμβάνουν τον κίνδυνο διαρροής CO2 ή περιβαλλοντικής βλάβης, τη μόνιμη.. αποθήκευση και τον αντίκτυπο στους σεισμούς. Έχουν επίσης εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με το εάν κάποιος θα είναι υπεύθυνος σε περίπτωση συμβάντος.
Ωστόσο, δεκαετίες εμπειρογνωμοσύνης από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και δεδομένα από την παρακολούθηση, τη μέτρηση και την επαλήθευση τόπων αποθήκευσης και πληθώρα ακαδημαϊκών μελετών συνδυάζονται για να ενισχύσουν τον ουσιαστικό ρόλο της τεχνολογίας CCS στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2.
Τα ορυκτά καύσιμα αναμένεται να συνεχίσουν να παρέχουν περίπου το 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2050 (US Energy Information Administration International Energy Outlook 2019, IEO 2019).
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη μελέτη της ΕΔΕΥ υπό τον τίτλο “Υπόγεια Γεωλογική Αποθήκευση C02 και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα” παρουσιάζει μια επιλογή μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση της ορυκτής ενέργειας με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τους μελλοντικούς αναπτυξιακούς στόχους της Ελλάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με την αποφυγή της εξάλειψης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο τη διακοπή των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας.
Στη μελέτη επιχειρείται μια επισκόπηση αντιπροσωπευτικών λεκανών και λοιπών σχηματισμών για την αποθήκευση CO2 και φυσικού αερίου (UGS), εστιάζοντας στη Μεσοελληνική Αύλακα, τη Λεκάνη Φλώρινας, τη Λεκάνη του Πρίνου, τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τις Βασάλτες Βόλου.
Τη μελέτη συνέταξε ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους: Δημήτριος Κτενάς (Γεωλόγος-Γεωφυσικός), Βασιλική Κοσμίδου (Γεωλόγος Πετρελαίου), Σπυρίδων Σπίνος (Περιβαλλοντολόγος).
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου