Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ της «Κόντρας» για το κρούσμα COVID-19 στις εγκαταστάσεις τους στη Θεσσαλονίκη

Από το eksegersi.gr
Σε σχέση με το χθεσινό μας δημοσίευμα σχετικά με κρούσμα COVID-19 σε οδηγό βυτιοφόρου, ο οποίος φόρτωνε καύσιμα από τις εγκαταστάσεις του διϋλιστήριου των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σωτήρης Αναστασιάδης, διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου, μας έστειλε πριν από λίγο ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της «Κόντρας» και αποκαλύπτει τις τεράστιες ευθύνες –πρωτίστως του ΕΟΔΥ, αλλά και της εταιρίας- για τη διαχείριση του συμβάντος.

Παραθέτουμε, καταρχάς, ολόκληρη ..
την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, για να τη σχολιάσουμε στη συνέχεια.

«Μαρούσι, 24/06/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή ανάρτηση στην ιστοσελίδα http://www.eksegersi.gr με τίτλο: «ΕΛΠΕ και ΕΟΔΥ κρύβουν σοβαρό κρούσμα CoviD-19 για ν’ αποφύγουν την καραντίνα», η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛΠΕ) ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Η Εταιρία μας ενημερώθηκε ανεπίσημα, στις 23 Ιουνίου 2020, για κρούσμα Covid-19 σε συνεργάτη πελάτη μας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι εκείνη τη στιγμή και ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για επιβεβαιωμένο κρούσμα από κάποιον αρμόδιο Φορέα, ή συνεργάτη. Παρόλα αυτά, και χωρίς επίσημη ενημέρωση, προχωρήσαμε άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των συνεργατών μας.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ από την αρχή της πανδημίας, έχει εκπονήσει την «Πολιτική του Ομίλου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των προβλημάτων από την Επιδημία του Κορωνοϊού», την οποία επικαιροποιεί τακτικά ενώ διατηρεί σε πλήρη εφαρμογή τα πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας που προβλέπονται. 

Η Πολιτική αυτή έχει επίσημα επικοινωνηθεί σε όλους τους συνεργάτες της. Πέρα από τα μέτρα που εφαρμόζει η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τους δικούς της εργαζόμενους, αναφέρεται ρητά και στις υποχρεώσεις των συνεργαζόμενων εταιρειών. Ταυτόχρονα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών, αποστάσεις, κτλ.). 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, είναι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους Φορείς και τις υγειονομικές Αρχές της χώρας για την καταπολέμηση της νόσου. Η αναφορά στο δημοσίευμα ότι για την εταιρεία μας «δεν έχει αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών» είναι αυθαίρετη, τη θεωρούμε δε άδικη, καθώς :

α) Ο Όμιλος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της Πανδημίας

β) Φρόντισε να διατηρήσει στο ακέραιο τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, οι οποίες στηρίζουν κρίσιμες ανάγκες της Ελληνικής αγοράς, χωρίς να λάβει υπ’ όψη τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες

γ) Κάλυψε με δικούς του πόρους όλες τις προβλεπόμενες αμοιβές του προσωπικού

δ) Έχει προχωρήσει σε σημαντική δωρεά για του στήριξη του ΕΣΥ στη μάχη για την αντιμετώπιση του Covid-19 

Για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ύψιστο μέλημα παραμένει η προστασία και η υγεία των εργαζομένων και συνεργατών της».

Η απάντησή μας

1. Τα ΕΛΠΕ επιβεβαιώνουν πλήρως το ρεπορτάζ μας σχετικά με το κρούσμα  COVID-19 που αφορούσε οδηγό βυτιοφόρου. Βέβαια, η ανακοίνωση προσπαθεί να παίξει με τις λέξεις, γράφοντας ότι ο οδηγός που νόσησε «επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις» τους. Θα συμφωνήσει μαζί μας ο κ. Αναστασιάδης ότι αυτό δε συνέβη άπαξ. Ο συγκεκριμένος οδηγός είχε μόνιμη βάση του τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Από αυτές φόρτωνε καύσιμα και τα διένειμε σε πελάτες της εταιρίας του σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

2. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ότι ενημερώθηκαν ανεπίσημα για το κρούσμα στις 23 Ιούνη (προφανώς εννοούν τη δική μας επικοινωνία, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ) και ότι ακόμα και σήμερα (τέσσερις ολόκληρες μέρες μετά τη διάγνωση του ασθενούς και την εισαγωγή του στο ΑΧΕΠΑ και δύο μέρες μετά την εισαγωγή του στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, λόγω επιβάρυνσης της υγείας του) δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα! Η καπιταλιστική επιχείρηση «δίνει στεγνά» τον ΕΟΔΥ, ο οποίος –όπως μας ενημέρωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ κ. Παντελιάδης- είχε ενημέρωση από το νοσοκομείο για το βαρύ αυτό περιστατικό. Παρά ταύτα, δεν έκανε καμιά παρέμβαση στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και γενικότερα στις επαγγελματικές και κοινωνικές επαφές του 53χρονου οδηγού (θυμίζουμε ότι θετικός στον ιό έχει διαγνωστεί και ο 27χρονος γιος του, ο οποίος επίσης νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ)! Κι ακόμα, ο ΕΟΔΥ δεν συμπεριέλαβε τον συγκεκριμένο ασθενή στο άθροισμα αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ!

3. Τα ΕΛΠΕ, έχοντας προφανώς διαπιστώσει ότι το γεγονός που εμείς διερευνούσαμε ήταν πραγματικό, ισχυρίζονται ότι προχώρησαν «άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες». Θα περιμέναμε να μας πουν ποιες είναι αυτές οι ενέργειες, όμως η πρώτη απαραίτητη ενέργεια που θα έπρεπε να κάνουν είναι η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και η απαίτηση να χειριστεί αυτός την κατάσταση. Γιατί πλέον δεν έχουμε μια μεγάλη επιχείρηση βιομηχανικής παραγωγής και εμπορίας πετρελαιοειδών, η οποία λειτουργεί αδιαλείπτως και οφείλει να πάρει μέτρα προστασίας των άμεσα και έμμεσα εργαζόμενων και όσων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της, αλλά έχουμε μια νέα κατάσταση: έχουμε κρούσμα COVID-19 σε εργαζόμενο, ο οποίος –στο πλαίσιο της εργασίας του- έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο εντός και εκτός εγκαταστάσεων ΕΛΠΕ. Το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει είναι ο γενικός διαγνωστικός έλεγχος (με μοριακό τεστ) όλων των σχετιζόμενων ανθρώπων και η προληπτική καραντίνα. Η θερμομέτρηση δεν έχει καμιά προληπτική αξία στη φάση της επώασης της νόσου ή για τους ασυμπτωματικούς. Και οι μάσκες και τα γάντια ξέρουμε πώς χρησιμοποιούνται (στην ίδια χώρα ζούμε όλοι). Μόνο ο μαζικός μοριακός έλεγχος και η καραντίνα θα συνιστούσαν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας έναντι μιας ενδεχόμενης εστίας μετάδοσης του ιού. Αυτά ήθελαν να αποφύγουν τα ΕΛΠΕ, γι’ αυτό και όταν ενημερώθηκαν από εμάς για το περιστατικό και διαπίστωσαν ότι είναι αλήθεια, δεν απευθύνθηκαν επιτακτικά στον ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του στις εγκαταστάσεις τους, στους εργαζόμενους και στους πελάτες. Βολεύτηκαν μια χαρά με τη σκόπιμη αδιαφορία του ΕΟΔΥ. Είναι αυτό που λέμε «το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο». Περιττεύει να σημειώσουμε πως έτσι και το απαιτούσαν τα ΕΛΠΕ, ο Αρκουμανέας και οι δικοί του θα έσπευδαν τρέχοντας. Πέραν της υψηλής κρατικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ, μετράει και το ειδικό βάρος του συγκεκριμένου καπιταλιστικού ομίλου.

4. Τα ΕΛΠΕ θεωρούν άδικη την αναφορά μας ότι γι’ αυτά δεν έχει αξία η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας αλλά μόνο η αποκόμιση κερδών. Θα μας προξενούσε τεράστια εντύπωση αν συμφωνούσαν μ’ αυτή την επισήμανση. Ανήκουμε σε δυο διαφορετικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ, με κυρίαρχο τον όμιλο Λάτση, είναι μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, η οποία κερδοσκοπεί (όπως κάθε καπιταλιστική επιχείρηση) αρπάζοντας την υπεραξία των εργατών της. Οι μανατζαραίοι που τη διοικούν κρίνονται από την «απόδοση» (δηλαδή από το ποσοστό του κέρδους) που θα παρουσιάσουν στους μετόχους. Αλλα στελέχη είναι επιφορτισμένα με το καθήκον να ωραιοποιούν αυτή την αδιάκοπη καταλήστευση της ανθρώπινης εργασίας. Σ’ αυτή την τακτική εντάσσονται και οι δωρεές που επικαλείται η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ. Είναι το αποσμητικό στην τουαλέτα της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούν αζημίως οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις (φοροαπαλλαγές γαρ).

Ο χώρος δεν προσφέρεται για… απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας. Επαναλαμβάνουμε ότι ανήκουμε σε διαφορετικούς, άκρως ανταγωνιστικούς κόσμους. Τα ΕΛΠΕ στον κόσμο του κεφαλαίου, εμείς στον κόσμο του προλεταριάτου. Πέρα από την επί της αρχής τοποθέτηση, όμως, και μόνο αυτά που εκθέσαμε παραπάνω για τους χειρισμούς της επιχείρησης, επιβεβαιώνουν την ορθότητα και το δίκιο της πολεμικής μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου