Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Η Ώρα της Μεγάλης Κρίσης για την Πετρελαϊκή Βιομηχανία- Η Δύση Παραδίδει Αμαχητί τα Σκήπτρα του Κλάδου στην Ανατολή

Από το energia.gr
Οι εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών στον πετρελαϊκό τομέα υπήρξαν από κάθε άποψη καταιγιστικές και επιδεινούμενες από την κρίση του κορωνοϊού και την τεράστια κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης και πτώση των τιμών που ακολούθησε, αλλά και μιας προϋπάρχουσας αμφισβήτησης του ισχύοντος ενεργειακού παραγωγικού μοντέλου το οποίο τα τελευταία 150 χρόνια και κάτι έχει βασισθεί στα ορυκτά καύσιμα. Εδώ και μια..
δεκαετία περίπου οι μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές, γνωστές ως IOC's, ευρίσκονται υπό συνεχή πίεση από τους λεγόμενους ακτιβιστές μετόχους (που αποτελούν μια μικρή αλλά ενοχλητική μειοψηφία) οι οποίοι υπό τον μανδύα της Κλιματικής Αλλαγής απαιτούν ριζικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης αλλά και ως προς τις επενδυτικές προτεραιότητές τους.

Οι ταραξίες "ακτιβιστές μέτοχοι", με την αρωγή των παντός τύπου περιβαλλοντολόγων και άλλων συμπαθούντων, απαιτούν την εδώ και τώρα στροφή των πετρελαϊκών αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πλήρη εγκατάλειψη των επενδύσεων τους στους υδρογονάνθρακες. Παρά το γεγονός ότι τα ορυκτά καύσιμα παραδοσιακά αποτελούσαν τον κορμό της παραγωγής και της κερδοφορίας τους. Τώρα το πως οι εταιρείες θα συνεχίσουν αλλάζοντας αντικείμενο εργασιών να έχουν ισόποσα έσοδα και αντίστοιχη κερδοφορία και άρα την δυνατότητα πληρωμής ικανοποιητικών μερισμάτων στους μετόχους, αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο ουδόλως απασχολεί τους κάθε είδους "ακτιβιστές".

Τελικά οι διεθνείς πετρελαϊκές υπό την πίεση της νέας κατάστασης χαμηλής ζήτησης για αργό και προϊόντα που αίφνης διαμορφώθηκε παγκοσμίως, που σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ, θα συνεχιστεί όλο το 2021 ( βλέπε σχετικό άρθρο του Energia.gr εδώ) προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε λογιστικές διαγραφές των εκτιμώμενων αποθεμάτων τους στα υπό έρευνα και ανάπτυξη κοιτάσματα σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.Στόχος τους να εξορθολογήσουν τους ισολογισμούς τους (εν όψει της πτώσης της αξίας της μετοχής τους αλλά και των ζημιών τους), και αφ´ ετέρου να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές ως προς τον ρεαλισμό τους να αντιμετωπίσουν την επιδεινούμενη κρίση που έχει πλήξει την πετρελαϊκή βιομηχανία τους τελευταίους μήνες.

Η ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές ζημιές στις μεγάλες IOC' λόγω απαξίωσης των αποθεμάτων τους (stocks) ενώ έχει οδηγήσει πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες που εκμεταλλεύονται σχιστολιθικά κοιτάσματα, κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, σε πτώχευση. Σαν να μην έφθαναν αυτά οι IOC'ς υπό την πίεση μικρής μερίδας μετόχων και των πολιτικά ορθών γραφειοκρατιών ελίτ που ελέγχουν τις Δυτικές οικονομίες καλούνται τώρα να προχωρήσουν πάραυτα σε αλλαγή του παραγωγικού τους μοντέλου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς την αλλαγή πλεύσης των IOC's αποτέλεσε η Βρετανική BP o διευθύνων σύμβουλος της οποίας Bernard Looney ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την λογιστική διαγραφή assets, κυρίως υπόγειων αποθεμάτων υδρογονανθράκων, ύψους $ 17,5 δισ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της Βρετανικής πετρελαϊκής τα αποθέματα αυτά, αν και επιβεβαιωμένα, (C2) δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν κατά τα επόμενα χρόνια λόγω των χαμηλών τιμών, της εκτιμώμενης μόνιμης κάμψης της παγκόσμιας ζήτησης (κάτι που επιβεβαίωσε εξάλλου η τελευταία έκθεση της νορβηγικής Rystad εδώ) αλλά και την πρόθεση της εταιρείας να στρέψει τα επιχειρηματικά της ενδιαφέροντα προς άλλες κατευθύνσεις- κυρίως, στις ΑΠΕ, τα βιοκαύσιμα και τον ηλεκτρισμό- και πρωτίστως  να ακολουθήσει το όραμα της να καταστεί μια εταιρεία " μηδενικών εκπομπών". Κάτι που ασφαλώς δεν συνάδει με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Συνέχισε την καθοδική της πορεία η μετοχή της BP μετά και τις δηλώσεις του διευθύνοντος σύμβουλού της Bernard Looney


Λογικό και αναμενόμενο μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια της ΒP να πέσει η μετοχή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενισχύοντας έτσι την καθοδική πορεία της κατά τους τελευταίους μήνες. Της απόφασης  της BP ως προς την απομείωση της αξίας των αποθεμάτων υδρογονανθράκων είχαν προηγηθεί παρόμοιες κινήσεις, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, από την Shell ($ 2,0 δισ.), την Αμερικανική Chevron ($ 10 δισ.) την Ισπανική Repsol και την Νορβηγική Equinor. Όλες οι ανωτέρω εταιρείες προετοιμάζονται τώρα για την επερχόμενη νέα ενεργειακή εποχή όπου το κέντρο βάρους των δραστηριοτήτων τους θα μετατοπισθεί σε άλλους κλάδους του ενεργειακού τομέα αλλά και ενδεχομένως εκτός, με την πληροφορική και την βιοτεχνολογία να αποτελούν επιθυμητούς στόχους. 

Έτσι η πρωτοπορία των δυτικών εταιρειών στο Oil & Gas πρόκειται οσονούπω να παραδοθεί σχεδόν αμαχητί στους εξ ανατολών ανταγωνιστές τους (βλέπε Ρωσία και Κίνα) και στις ανερχόμενες εταιρείες του Αραβικού Κόλπου οι οποίες δεν διακατέχονται από εσχατολογικές ιδεοληψίες (περί διάσωσης του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή) και ασφαλώς δεν παίρνουν στα σοβαρά τσαρλατάνους ακτιβιστές τύπου Γκρέτα και οργανώσεις όπως οι Greenpeace και WWF, που ως γνωστό παίζουν διπλό παιχνίδι εκμεταλλευόμενες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και ευαισθησίες των ανυποψίαστων πολιτών. Έτσι εταιρείες όπως οι Ρωσικές Rosneft και Gazprom, οι Κινεζικές CNOOC και China National Oil Corporation, η Saudi Aramco, η Quatar Gas κλπ., για να αναφερθούμε σε λίγες μόνο, δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε λεπτό τις δραστηριότητες τους στην έρευνα  και παραγωγή υδρογονανθράκων, και πολύ σύντομα θα να αναπληρώσουν το κενό που αυτοβούλως θα δημιουργήσουν οι δυτικές πετρελαϊκές

Του Κ.Ν. Σταμπολή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου