Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Τα διυλιστήρια ελπίζουν στη βενζίνη για ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lockdowns

Από το worldenergynews.gr
Τα διυλιστήρια πετρελαίου παγκοσμίως, καταπολεμώντας τα αδύναμα περιθώρια κέρδους, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ανάκαμψη της ζήτησης βενζίνης, καθώς τα  lockdowns λόγω του κορωνοϊου αρχίζουν να περιορίζονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η βενζίνη ήταν ένα από τα καύσιμα που επλήγησαν περισσότερο από τα  lockdowns, καθώς οι περιορισμοί στην κινητικότητα μείωσαν..
τη ζήτηση για καύσιμα κινητήρα κατά περισσότερο από 50% σε πολλές περιοχές.

«Ακόμη και μια μικρή αύξηση της ζήτησης βενζίνης θα παρέχει υποστήριξη στα συνολικά περιθώρια», ανέφερε πηγή του Reuters.

Στην Ασία, τα περιθώρια κέρδους βενζίνης GL92-SIN-CRK έγιναν θετικά την Τρίτη 19/5/2020 για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο μήνες καθώς η ζήτηση άρχισε να αυξάνεται.

Τα ευρωπαϊκά περιθώρια παραμένουν αρνητικά, αλλά οι traders ανέφεραν ότι αναμένουν ανάκαμψη, καθώς  τα περισσότερα διυλιστήρια κλείνουν τις μονάδες για να αντιμετωπίσουν την υπερπροσφορά ντίζελ.

«Όσον αφορά την ανάκαμψη της ζήτησης, η βενζίνης θα βελτιωθεί πρώτα, ακολουθούμενη από ντίζελ και αεροπορικά καύσιμα», δήλωσε ο Lee Dal-seok, ερευνητής στο Korea Energy Economics Institute.

Στη Βρετανία, η ζήτηση καυσίμων αυξήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ένωση λιανοπωλητών πετρελαίου, αφού η κυβέρνηση μείωσε μερικούς περιορισμούς. Τόνισαν επίσης ότι η ανάκαμψη της βενζίνης ξεπέρασε το ντίζελ καθώς οι αυτοκινητιστές επέστρεψαν στο δρόμο αποφεύγοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η ανάκαμψη της βενζίνης έρχεται σε αντίθεση με μια ασθενέστερη προοπτική για το ντίζελ όπου η αργή ζήτηση και η υπερπροσφορά εξακολουθούν να πλήττουν τα περιθώρια διύλισης.

«Η άνοδος για τα αποστάγματα μετά το lockdown είναι πολύ μικρότερο από ό, τι για τη βενζίνη», δήλωσε trader αποσταγμάτων στο  reuters. Αν και  όπως είπε η ζήτηση για αποστάγματα από τη γεωργία και τη μεταποίηση παρέμεινε έντονη κατά τη διάρκεια του lockdown.

Τα περιθώρια των ΗΠΑ για διύλιση αργού σε αποστάγματα HOc1-CLc1 μειώθηκαν στα 10,45 $ το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2009.

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στα 252,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Energy Information Administration. Οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα βενζίνης των ΗΠΑ θα μειωθούν για τέταρτη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου