Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Euractiv: Ανησυχία Ευρωπαίων αξιωματούχων για κατάρρευση του κλάδου σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ

Από το worldenergynews.gr
Φόβους ότι η κατάρρευση αμερικανικών εταιριών σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και βεβαίως ευρωπαϊκή, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Euractiv στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes, προειδοποίησε για τον κίνδυνο πτώχευσης εταιρειών σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, εξ αιτίας..
του κραχ στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου τον Απρίλιο, λέγοντας μάλιστα ότι το σοκ θα μπορούσε να γίνει αισθητό σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική εταιρεία Chesapeake Energy, από τις πρωτοπόρες του «σχιστολιθικού μπουμ», προειδοποίησε πρόσφατα ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να παραμείνει στην αγορά, μετά τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που προκάλεσε η πανδημία του COVID-19 και το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Θέσπιση κατώτατου ορίου στις τιμές CO2

«Εάν οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου καταρρεύσουν, τότε ο αντίκτυπος στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα θα μπορούσε να εξαπλωθεί ταχύτατα στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Turmes, προσθέτοντας ότι στη φάση που βρισκόμαστε το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία θα ήταν μία « Lehman Brothers νούμερο 2».

Με τη ζήτηση πετρελαίου να αναμένεται ότι θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα, ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου τάχθηκε υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου ορίου στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα.

Αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ συμφωνεί ότι υπάρχει κίνδυνος πτώχευσης εταιριών σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου στις ΗΠΑ. «Εάν η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία καταρρεύσει, αυτό θα προκαλούσε κραδασμούς στην παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε, υπενθυμίζοντας ότι το πετρέλαιο είναι το πιο ευρέως εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σε «κίτρινο συναγερμό» οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου

Ωστόσο, αυτός ο κίνδυνος έχει υποχωρήσει μετά τη σχετική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, πρόσθεσε ο κ. Μπιρόλ, λέγοντας ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου παραμένουν προς παρόν σε «κίτρινο συναγερμό».

Πάντως ο κ. Μπιρόλ κάλεσε τους Ευρωπαίους να μην εφησυχάζουν όσον αφορά στο πετρέλαιο, καθώς είναι ένα προϊόν που θα το χρειαζόμαστε για αρκετά χρόνια ακόμα και δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάσουν μια ομαλή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα.

Από την άλλη πλευρά, αναφερόμενος στους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, δήλωσε ότι ο Covid-19 και το κραχ στις τιμές του αργού πετρελαίου τον Απρίλιο δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα των μεγάλων πολυεθνικών του πετρελαίου να περάσουν στις πράσινες τεχνολογίες.

«Οι αγορές πετρελαίου περνούν πολύ ασυνήθιστες στιγμές», δήλωσε ο κ. Μπιρόλ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα πως οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί όμιλοι πετρελαίου θα είναι τελικώς με το μέρος της λύσης για ένα βιώσιμο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου