Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Την αναμόρφωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Edison E&P προωθεί η Energean – Υπαναχώρησε και καταβάλλει ρήτρα η Neptune

Από το energypress.gr
Την αναμόρφωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Edison E&P προωθεί η Energean, με τις συνομιλίες με την Edison S.p.A να βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.

Η συμφωνία για την πώληση στην Energean του 100% της Edison Exploration and Production και των θυγατρικών της στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων είχε ανακοινωθεί επισήμως πέρυσι το καλοκαίρι.

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν..
διαμορφώσει ένα νέο πεδίο, με αρκετές από τις συνθήκες που διαμόρφωναν το πλαίσιο εντός του οποίου είχε συναφθεί η κατ’αρχήν συμφωνία και αναμένονταν η ολοκλήρωση της συναλλαγής να έχουν διαφοροποιηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Εξάλλου, η ίδια η Energean έχει και απευθείας επίγνωση των σύνθετων συνθηκών που διαμορφώνονται σε αυτή τη συγκυρία, με την κατάσταση στον Πρίνο να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πάντως, η Energean εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Edison, έστω και αν αυτή τροποποιηθεί ως προς κάποιες πλευρές της, υπολογίζοντας ότι οι εξελίξεις, πέρα από τις δυσκολίες που αντικειμενικά επιφέρουν, διαμορφώνουν και νέες ευκαιρίες.

Εξ ου και οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν επικεντρωθεί στην περαιτέρω τροποποίηση της συμφωνίας (Sales and Purchase Agreemend – SPA) η οποία είχε κατ’ αρχήν επιτευχθεί.

Μάλιστα, η πρόθεση της Energean είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. 

Υπαναχώρησε η Neptune από την παράλληλη συμφωνία – Η ρήτρα που θα πληρώσει 

Σε μια παράλληλη προ ημερών εξέλιξη, η Neptune υπαναχώρησε από τη συμφωνία για την εξαγορά των θυγατρικών της Edison E&P στη Βρετανία και τη Νορβηγία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P από την Energean. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η  Neptune αποφάσισε να τροποποιήσει και να περιστείλει το επενδυτικό της πρόγραμμα εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και της καλπάζουσας οικονομικής κρίσης, που έχει «χτυπήσει» και τον κλάδο.

Εξαιτίας της υπαναχώρησής της αυτής, η Neptune θα καταβάλλει στην Energean τη συμφωνημένη ρήτρα ύψους 5 εκατ. ευρώ 

Τα νέα σχέδια της Energean

Όπως διαμορφώνονται πλέον τα πράγματα, η Energean έχει επεξεργαστεί νέο πλάνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών της με την Edison, προσερχόμενη στις σχετικές συζητήσεις για την τροποποίηση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. 

Μεταξύ άλλων,  στις προθέσεις της Energean βρίσκεται πλέον και η εξαίρεση της θυγατρικής της Edison E&P στη Νορβηγία από τη συμφωνία, ζήτημα που ήδη έχει τεθεί στις συζητήσεις με την Edison.

Μέχρι στιγμής, πάντως, είναι παράτολμο να εκτιμηθεί κατά πόσο θα επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παραμένει δεδομένο ότι οι όποιες τροποποιήσεις επέλθουν στην αρχική συμφωνία δεν θα αφορούν τα assets που διατηρεί η Edison στην Αλγερία, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο.

Επίσης, η Energean εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να διατηρήσει τελικά στην κατοχή της τις δραστηριότητες της Edison S&P στη Βρετανία, που περιλαμβάνουν το 25% της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Glengorm (250mmboe – το μεγαλύτερο τέτοιο κοίτασμα που έχει ανακαλυφθεί στην κεντρική Βόρεια Θάλασσα την τελευταία δεκαετία), καθώς και το 10% του ανακαλυφθέντος κοιτάσματος Isabella, όπως ανακοινώθηκε το φετινό Μάρτιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου