Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Επενδυτές για το κλίμα «απαιτούν» από πετρελαϊκούς κολοσσούς δεσμεύσεις για σταθερούς στόχους εκπομπών CO2

Από το worldenergynews.gr
Σε διάστημα μόλις έξι μηνών, οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης αγωνίστηκαν να δεσμευτούν για στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Σε άρθρο του Oilprice, γίνεται αναφορά στα βήματα των επενδυτών , οι οποίοι έθεσαν συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Μάλιστα, πολλοί εξ’ αυτών θεωρούν..
ανεπαρκείς τους στόχους αυτούς για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η τρέχουσα κρίση, η αβεβαιότητα στη βιομηχανία πετρελαίου και την ζήτηση αντιπροσωπεύουν μια στρατηγική ευκαιρία για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ευρώπης να αγκαλιάσουν πρόσθετους κλιματικούς στόχους και να πείσουν τους επενδυτές ότι τα σχέδιά τους για τις επόμενες τρεις δεκαετίες είναι εφικτά και κερδοφόρα.
Αυτό γιατί αρκετοί επενδυτές εκφράζουν την δυσπιστία τους για το πώς οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου θα γίνουν εταιρείες μηδενικών εκπομπών έως το 2050 ή νωρίτερα. Σε αντίθεση με την Greenpeace που έχει επικρίνει τα σχέδια μεγάλων εταιρειών του κλάδου, οι επενδυτικοί όμιλοι είναι λιγότερο σκληροί.

Τα παραδείγματα

Η Repsol της Ισπανίας ήταν η πρώτη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο που δεσμεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Σε μόλις πέντε μήνες, την Repsol ακολούθησε η BP, η Eni, η Shell και η Total.  Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Transition Pathway Initiative (TPI), η Shell και η Eni έχουν τώρα τα πιο φιλόδοξα σχέδια μείωσης εκπομπών μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου - Shell, Eni, BP, Σύνολο, Repsol και OMV.

Η Eni έχει την πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για τη μείωση όλων των εκπομπών, υμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής 3, κατά 80% έως το 2050. «Ωστόσο, παρά τις δεσμεύσεις αυτές, καμία από τις εταιρείες δεν είναι ακόμη ευθυγραμμισμένη με« καθαρές μηδενικές εκπομπές» δήλωσε η TPI στην ανάλυσή της.

Η BP απάντησε στην ανάλυση της TPI, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στην ένταση του άνθρακα, ενώ «δεν πιστεύουμε ότι η ένταση του άνθρακα από μόνη της είναι ένα αξιόπιστο ενιαίο μέτρο προόδου προς την επίτευξη των στόχων του Παρισιού». Η εταιρεία θα ενημερώσει την αγορά τον Σεπτέμβριο σχετικά με το πώς ακριβώς σχεδιάζει να επιτύχει τη φιλοδοξία της καθαρού μηδενικού.

Ο μέτοχος της Exxon Legal & General Investment Management (LGIM) δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα καταψηφίσει την επανεκλογή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Exxon στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 27 Μαΐου.
«Μας ανησυχεί η έλλειψη στρατηγικής φιλοδοξίας της Exxon για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η Meryam Omi, επικεφαλής της στρατηγικής για την αειφορία και την υπεύθυνη επένδυση στο LGIM.

Τέλος, δεδομένου ότι οι κολοσσοί της Ευρώπης ανακοίνωσαν μακροπρόθεσμους στόχους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των γιγαντιαίων πετρελαίων των ΗΠΑ, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση των επενδυτών για δράση για το κλίμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου