Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου με μια λέξη: "Ανελαστικότητα"

Από το capital.gr
Η ιστορική συντριβή των τιμών του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα  –σε αρνητικά επίπεδα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται– μπορεί να εξηγηθεί με μια λέξη: "ανελαστικότητα".

Η ζήτηση για πετρέλαιο είναι ανελαστική. Δεν επηρεάζεται δραματικά από τις μεταβολές των τιμών βραχυπρόθεσμα. Από τη στιγμή που μένουμε σπίτι λόγω του κορονοϊού, δεν πρόκειται να οδηγήσουμε περισσότερο, ανεξάρτητα από το πόσο φθηνή μπορεί να είναι η βενζίνη.

Η προσφορά πετρελαίου είναι επίσης..
ανελαστική βραχυπρόθεσμα. Η διακοπή λειτουργίας μιας μονάδας είναι δαπανηρή, επομένως ορισμένοι παραγωγοί είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν προσωρινά να αντλούν αργό πετρέλαιο, ακόμη και με ζημιά.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες χώρες παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από αυτό που μπορεί να καταναλώσει η αγορά, με την ελπίδα ότι οι άλλοι παραγωγοί θα υποχωρήσουν πρώτοι. Η προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να μεσολαβήσει ώστε να "κλειδώσει" η συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής απέτυχε να ανακόψει την κατρακύλα της τιμής. Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση είναι πιο ελαστικές, αλλά, όπως έχει πει ο John Maynard Keynes, μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί.

Οι αποθηκευτικοί χώροι είναι συνήθως αυτοί που σταθεροποιούν τις ανελαστικές αγορές. Εάν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, η πλεονάζουσα ποσότητα αργού μεταφέρεται σε δεξαμενές. Ωστόσο, η υπερπαραγωγή έχει διαρκέσει τόσο μεγάλο διάστημα που δεν υπάρχει σχεδόν κανένας διαθέσιμος χώρος για αποθήκευση αργού.

Εξού και η συντριβή των τιμών. Την προηγούμενη Δευτέρα, το συμβόλαιο West Texas Intermediate, παράδοσης Μαΐου, υποχώρησε κατά περισσότερο από 55 δολάρια, στα -37,63 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που το συμβόλαιο βρέθηκε σε υπό το μηδέν επίπεδα. Η τιμή ήταν πιο κάτω κι από τα χαμηλά του Μαρτίου του 1986 και του Δεκεμβρίου του 1998. Η τελευταία φορά που το πετρέλαιο ήταν κατά μέσο όρο κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι ήταν… το 1974. "Ζούμε τον χειρότερο εφιάλτη" για τους παραγωγούς πετρελαίου, λέει ο Steven Schorck, διευθυντής της εταιρείας ανάλυσης του κλάδου ενέργειας Schorck Group.

Οι τιμές μπορούν να γίνουν αρνητικές στις ανελαστικές αγορές: Οι πωλητές πληρώνουν τους αγοραστές για να προμηθευτούν πετρέλαιο. Το φυσικό αέριο που βγαίνει από το έδαφος ως υποπροϊόν της παραγωγής πετρελαίου μερικές φορές έχει αρνητικό κόστος επειδή θεωρείται υπόλειμμα. Οι παραγωγοί ενέργειας ορισμένες φορές πληρώνουν τους πελάτες τους για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική ενέργεια, επειδή είναι φθηνότερο από το να κλείσουν προσωρινά τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων δεν έχουν φτάσει ποτέ στο σημείο να πληρώσουν τους πελάτες τους για να αγοράσουν γάλα, αλλά πετούν το περισσεύον επειδή οι αγελάδες παράγουν περισσότερο γάλα από όσο χρειάζεται η αγορά (δεν μπορείς να διακόψεις την παραγωγή μιας αγελάδας). Κάποτε φαινόταν απίθανο η τιμή του πετρελαίου να γίνει αρνητική, δεδομένου ότι το αργό αποθηκεύεται πιο εύκολα από το γάλα, την ηλεκτρική ενέργεια ή το αέριο που σχετίζεται με την παραγωγή πετρελαίου. Αλλά στα μέσα Μαρτίου, το Wyoming Asphalt Sour, ένα πετρέλαιο υψηλής πυκνότητας που χρησιμοποιείται κυρίως για ασφαλτόστρωση, κόστιζε -19 σεντς το βαρέλι.

Οι πιέσεις μεταφέρονται

Ο λόγος της κατάρρευσης των τιμών είναι ότι οι κερδοσκόποι προσπαθούν να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους πριν από τη λήξη τους – εάν κατέχουν ακόμη το συμβόλαιο όταν σταματήσουν οι συναλλαγές, θα χρειαστεί να παραλάβουν το εμπόρευμα στη φυσική του μορφή. Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τρόπο να το κάνουν. Δεν υπάρχουν δεξαμενές στη Wall Street.

Οι "ταύροι" του πετρελαίου λένε ότι η απότομη πτώση των τιμών είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που επηρέασε κυρίως ένα συγκεκριμένο συμβόλαιο, το WTI παράδοσης Μαΐου του Nymex. Σημειώνουν ότι τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια διαπραγματεύονται σε σημαντικά υψηλότερες τιμές: στα 21 δολάρια το συμβόλαιο του Ιουνίου, στα 27 δολάρια του Ιουλίου και στα 30 δολάρια του Αυγούστου.

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τιμές για τους επόμενους μήνες θα παραμείνουν τόσο υψηλές. Εάν η παραγωγή δεν μειωθεί σημαντικά ή αν η ζήτηση δεν αυξηθεί, θα υπάρξουν έντονες πτωτικές πιέσεις. Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει πετρέλαιο, εάν δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει άμεσα, δεδομένου ότι δεν έχει χώρο να το αποθηκεύσει, ανεξάρτητα από το πόσο χαμηλή είναι η τιμή.

Σύμφωνα με τον Schorck, "τα θεμελιώδη γίνονται ακόμη πιο άσχημα την περίοδο του Ιουνίου. Δεν υπάρχει λόγος γιατί να μην δούμε το συμβόλαιο του Ιουνίου να ακολουθεί την πορεία του συμβολαίου του Μαΐου".

Το απίθανο είναι το πιο τρομακτικό

Το να στοιχηματίσει κανείς στην ανελαστική αγορά πετρελαίου είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Ένας παράγοντας που στήριζε την τιμή του πετρελαίου ήταν οι αγορές από το United States Oil Fund, ένα ETF που είχε στην κατοχή του περίπου το 25% των συμβολαίων παράδοσης Μαΐου. Το fund αγόρασε τα συμβόλαια για λογαριασμό των επενδυτών, στοχεύοντας στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου.

Το fund άρχισε να πωλεί συμβόλαια παράδοσης Μαΐου πολύ πριν λήξουν την Τρίτη και τα αντικατέστησε με συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου και Ιουλίου. Αυτό αφαίρεσε σημαντικό μέρος της υποστήριξης των τιμών για τα συμβόλαια του Μαΐου. Ο John Love, CEO της United States Commodity Funds LLC, η οποία διαχειρίζεται το United States Oil Fund, είχε προειδοποιήσει τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για τις ημέρες που οι τιμές θα καταρρεύσουν, αν και πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια. "Κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν ότι ένα γεγονός που συμβαίνει το 0,25% του χρόνου είναι πολύ απίθανο, ώστε να αξίζει να ανησυχήσουν", έγραψε ο Love. "Ωστόσο, ρωτήστε τον εαυτό σας: Πόσο καλά θα κοιμόσασταν απόψε το βράδυ, εάν ξέρατε ότι μία ή δυο φορές τον χρόνο κάποιος θα ερχόταν να σας ξυπνήσει βάζοντας μια ταραντούλα στο πρόσωπό σας;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου