Σάββατο 9 Μαΐου 2020

"Άλμα" 25% για το αμερικανικό αργό στην εβδομάδα, κέρδη 17,1% για το brent

Από το capital.gr
Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών κατέγραψε το πετρέλαιο, αντλώντας στήριξη από τις συνεχιζόμενες μειώσεις της παραγωγής και των προσδοκιών ενίσχυσης της ζήτησης καθώς η αμερικανική οικονομία προετοιμάζεται να χαλαρώσει σταδιακά τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Παρότι τα αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν..
να αυξάνονται, όπως έδειξαν τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Τετάρτη, ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιβραδυνθεί, υποδηλώνοντας ότι οι παραγωγοί πετρελαίου προσαρμόζονται στις πρωτόγνωρες συνθήκες της σχεδόν μηδενικής ζήτησης σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου ενισχύθηκαν για 15η διαδοχική εβδομάδα, με χαμηλότερο όμως ρυθμό από την αύξηση-ρεκόρ κατά 19 εκατ. βαρέλια την ημέρα που καταγράφηκε στις αρχές Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, οι πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους, όπως έδειξαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία έδειξαν ότι ενεργές πλατφόρμες εξόρυξης μειώθηκαν για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, έκλεισαν ακόμη 34 πλατφόρμες και πλέον ο αριθμός των ενεργών εγκαταστάσεων διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 374 μονάδων.

Παράλληλα, οι αμερικανικές πολιτείες η μία μετά την άλλη προετοιμάζονται για την σταδιακή άρση των περιορισμών και την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, λοιπόν, το συμβόλαιο Ιουνίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate στο ταμπλό του NYSE ενισχύθηκε σήμερα κατά 1,19 δολάρια ή κατά 5,1% και έκλεισε στα 24,74 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 25%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το συμβόλαιο Ιουλίου για το πετρέλαιο τύπου brent, που αποτελεί και παγκόσμιο σημείο αναφοράς, κέρδισε 1,51 δολάρια ή 5,1% και διαμορφώθηκε στα 30,97 δολάρια το βαρέλι, γράφοντας κέρδη 17,1% σε διάστημα εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου