Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Σε πλήρη απαξίωση το πετρέλαιο λόγω κορωνοϊού - Έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ 40 ετών

Από το bankingnews.gr
Το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που βιώνει η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία αποτυπώθηκε πλήρως στις 20 Απριλίου, όταν η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 10 δολάρια το βαρέλι, σε χαμηλό ρεκόρ 40 χρόνων.

Το προηγούμενο καταστροφικό χαμηλό της ήταν στα 38 δολάρια το βαρέλι γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της κρίσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει..
το Reuters, χρειάστηκαν μόλις λίγοι μήνες, για να καταφέρει η πανδημία του κορωναϊού  να προκαλέσει αδιανόητη καταστροφή στην αγορά καυσίμων, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι περιορίζουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις τους με τεράστιες οικονομικές συνέπειες, παρόμοιες με αυτές που καταγράφονται σε περιόδους πολέμου.

Όπως γλαφυρά αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τόσο μεγάλο απόθεμα πετρελαίου που δεν έχουν που να το βάλουν.

Παρόλο που η ασυνήθιστη πτώση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται να μην επαναληφθεί, πολλοί θεωρούν ότι η κρίση αυτή είναι προάγγελος δύσκολων ημερών που θα έρθουν καθώς η υπερβολική εξόρυξη πετρελαίου τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να απορροφηθεί σε διάστημα μηνών.

Στη Ρωσία, έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, η κυβέρνηση σκέφτεται να καταφύγει στην καύση του πετρελαίου της για να μειώσει την διάθεση του από τις αγορές, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ενώ και ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός Equinor (EQNR.OL) μείωσε το τριμηνιαίο μέρισμά του κατά τα δύο τρίτα.

Την επόμενη εβδομάδα που θα παρουσιαστούν τα μερίσματα μεγάλων εταιρειών πετρελαίου στον κόσμο, όπως η Exxon Mobil, η BP και Royal Dutch Shell αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω περικοπές δαπανών με τους επενδυτές να λαμβάνουν πολύ χαμηλά μερίσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου