Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Ένα και μόνο ορυκτό στάθηκε όρθιο απέναντι στον κορονοϊό και το 2020 θα έχει ΑΥΞΗΣΗ στην παγκόσμια παραγωγή!


Από το greeklignite.blogspot.com
Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα εταιρείας του κλιματολάγνου Ομίλου Bloomberg, παρά τις διαταραχές που προκαλεί ανά τον πλανήτη η πανδημία του κορονοϊού, η παγκόσμια παραγωγή κάρβουνου αναμένεται να αυξηθεί το 2020, από 8,13 δισεκατομμύρια τόνους το 2019 σε 8,17 δισεκατομμύρια τόνους το 2020. Λόγω του κορονοϊού η αύξηση θα είναι "μόνο" 0,5%, ωστόσο αυτό το 0,5% θα είναι γύρω στα 40 εκατ. τόνους, κάπου 1,5 φορές η παραγωγή της Ελλάδας, που στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν έβγαζε πάνω από 65 εκατ. τόνους.

Η διαταραχή της παραγωγής ήταν..
πιο σημαντική στην Κίνα. Η παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 6% περίπου κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2020, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις εξόρυξης εξαιτίας της επιδημίας κορωνοϊού. Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Κίνα στην επιδημία της επέτρεψε ώστε η οικονομία της να ανακάμψει επίσης γρήγορα. Στις 4 Μαρτίου ήδη το 83% της παραγωγής κάρβουνου ήταν ενεργό. Στο υπόλοιπο του 2020 η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει, με προβλεπόμενη τελικά μείωση για το σύνολο του έτους μόλις 1,2%.

Οι ΗΠΑ επίσης αναμένεται να έχουν το 2020 μειωμένη παραγωγή, όχι όμως τόσο λόγω κορονοϊού, όσο επειδή εκεί ...
έχουν πολύ σχιστολιθικό φυσικό αέριο και σταδιακά αντικαθιστούν τα γηρασμένα τους εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο με νέα που καίνε φυσικό αέριο.

Η Ινδία ωστόσο μέχρι τώρα δεν χτυπήθηκε σοβαρά απ' τον κορονοϊό κι εκεί η παραγωγή και η κατανάλωση κάρβουνου αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ινδονησία, Ρωσία, Νότια Αφρική & Αυστραλία αναμένεται επίσης να έχουν αυξημένη παραγωγή. Έτσι η πρόβλεψη για τη συνολική παραγωγή κάρβουνου για τα εργοστάσια ηλεκτρισμού είναι πως αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5%, ενώ η παραγωγή κάρβουνου για μεταλλουργίες θα παραμείνει σταθερή. 

Κατά την προσεχή τετραετία η παραγωγή κάρβουνου για τα εργοστάσια ηλεκτρισμού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9%, κάθε χρόνο, φθάνοντας τα 7,6 δισεκατομμύρια τόνους έως το 2023, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την Ινδία και την Κίνα.

Προς το παρόν, το 67% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα και το 75% στην Ινδία παράγεται από κάρβουνο. Μακροπρόθεσμα, όσο η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται, αναμένεται μείωση του άνθρακα ως ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας. Αλλά η μείωση σε ποσοστό δεν θα σημαίνει πολλά πράγματα, καθώς τα απόλυτα μεγέθη θα εξακολουθήσουν να είναι μεγάλα, ενδεχομένως μάλιστα να εξακολουθήσουν να αυξάνονται, απλά θ' αυξάνονται με πιο αργό ρυθμό από ό,τι αυξάνονται μέχρι τώρα.

Η πραγματικότητα αυτή είναι αμείλικτη για τους υποκριτές της ΕΕ, που προωθούν την "απανθρακοποίηση" προκειμένου δήθεν "να σώσουν τον πλανήτη" απ' τις εκπομπές CO2, στην πραγματικότητα για να μαζέψουν με δήθεν "πράσινους", αλλά στην πραγματικότητα κατάμαυρους, φόρους τον πλούτο που παράγουν οι πολίτες. Άλλη μια "αναδιανομή", απ' τους πολλούς προς τους λίγους. Κι όπως θα είδατε αυτές τις μέρες της καραντίνας, με τα SMS, τις κάμερες, τα drones και τις εφαρμογές στα κινητά, ο πλήρης εξηλεκτρισμός της οικονομίας φέρνει πολύ πιο γρήγορα το κράτος-"Μεγάλο Αδελφό", που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τους πολίτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου