Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

BP- Santos Εταίροι σε 'Eργο Δέσμευσης και Αποθήκευσης CO2 στην Αυστραλία

Από το energia.gr
Ώθηση σε αδρανή έργα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα της Αυστραλίας αναμένεται να δώσει η συνεργασία της BP με την Santos στον τομέα, την ώρα που η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, εντείνει τη μάχη της για την προστασία του κλίματος. Υπ' αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση της Αυστραλίας προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη της..
δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Santos, ο δεύτερος μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός φυσικού αερίου της Αυστραλίας, έχει ξεκινήσει μελέτες μηχανικής για ένα έργο CCS στη λεκάνη Cooper, στην κεντρική Αυστραλία, το οποίο θα εγχύσει 1,7 εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο, σε πρώην δεξαμενή φυσικού αερίου.

"Με τον κόσμο που απαιτεί περισσότερους υδρογονάνθρακες για τουλάχιστον τις επόμενες δύο δεκαετίες, κάθε σοβαρή αντίδραση στην αλλαγή του κλίματος πρέπει να περιλαμβάνει δρόμους για να καταστούν αυτά τα καύσιμα καθαρότερα", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Santos Ltd, κ. Kevin Gallagher.

Το έργο στη λεκάνη Cooper θα μπορούσε ενδεχομένως να επεκταθεί για την έγχυση 20 εκατομμυρίων τόνων ετησίως. Αυτό θα ήταν πέντε φορές μεγαλύτερο από το μοναδικό έργο CCS της Αυστραλίας, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (A $ 1,3 δισεκατομμυρίων) στο εργοστάσιο LNG της Gorgon στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο εκμεταλλεύτηκε η Chevron Corp, καθώς επίσης και ο μεγαλύτερος εμπορικός χώρος CCS στον κόσμο.

Η BP δεσμεύθηκε την Τετάρτη να επενδύσει 20 εκατομμύρια δολάρια στο έργο της Santos. "Πιστεύουμε ότι το CCS διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού", δήλωσε ο Emil Ismayilov, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Εξερεύνησης και Παραγωγής της BP στην Αυστραλίας σε δήλωση με την Santos σχετικά με τη μη δεσμευτική συμφωνία. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους πριν από ένα φόρουμ CCS στην Καμπέρα, με επικεφαλής τον ιδιωτικό οργανισμό CO2CRC, έναν οργανισμό που δημιουργήθηκε αρχικά στο πλαίσιο κυβερνητικού ερευνητικού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου