Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πετρέλαιο: Οδεύει προς τον χειρότερο μήνα της ιστορίας του

Από το energypress.gr
Διευρύνονται οι απώλειες του πετρελαίου για να υποχωρήσει σε χαμηλό άνω των 18 ετών καθώς η πανδημία του κορονοιού "βυθίζει" τη ζήτηση για αργό ενώ διογκώνονται οι ανησυχίες πως μια παγκόσμια ύφεση θα προκαλέσει πιο μακροπρόθεσμες διαταραχές στη ζήτηση.

Η τιμή του συμβολαίου του αμερικανικού αργού, WTI, υποχωρεί 14% στα 23,91 δολάρια και βρίσκεται σε τροχιά για το χειρότερο μήνα στην ιστορία του.

Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο..
τύπου brent, υποχωρεί κατά 9% στα 26,16 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα του επιπέδου των 28,26 δολ. της Τρίτης που αποτελεί χαμηλό τετραετίας, συγκεκριμένα από τις αρχές του 2016.

Μια πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ προσέφερε μια μικρή "ανάσα" στήριξης, ωστόσο οι προβλέψεις για τη ζήτηση σε συνδυασμό με τον "πετρελαϊκό" πόλεμο Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας συντρίβουν τις τιμές.

"Η κατάρρευση της ζήτησης αργού λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι εξαιρετικά ταχεία", σημειώνει σε σημείωμά της η Goldman Sachs, προβλέποντας πτώση της τιμής του brent στα 20 δολ. το βαρέλι στο β' τρίμηνο του έτους, επίπεδα που το πετρέλαιο δεν έχει δει από τις αρχές του 2002.

Η τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι η πτώση της ζήτησης σε ετήσια βάση το 2020 θα φθάσει το 1,1 εκάτ. βαρέλια ανά ημέρα, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές αργού στην χώρα υποχώρησαν κατά 9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019.

Η Virgin Australia έγινε η τελευταία εκ των αεροπορικών εταιρειών που ανακοίνωσε την αναστολή των πτήσεών της στο εξωτερικό, ενώ ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε ότι οι έκτακτες συνθήκες μπορεί να διαρκέσουν έξι μήνες ή και περισσότερο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, εξάλλου, ζήτησε άμεση σύγκληση συνόδου των πετρελαοπαραγωγών χωρών, μελών αλλά και μη μελών του OPEC, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχήματος του OPEC+, προκειμένου να αναληφθεί άμεση δράση για την εξισορρόπηση της αγοράς του αργού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου