Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Νορβηγική τεχνογνωσία για LNG, ΑΠΕ και Ταμείο Υδρογονανθράκων αποκτά η Κύπρος

Από το energypress.gr
Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα ενέργειας θα υπογράψουν Κύπρος και Νορβηγία το προσεχές διάστημα.

Μέσω του Μνημονίου, οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, με την κυπριακή πλευρά να επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την τεχνογνωσία..
που έχει αποκτήσει η Νορβηγία σε ζητήματα που αναβαθμίζονται στις προτεραιότητές της, όπως π.χ. το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Μνημόνιο, περιλαμβάνει πέντε τομείς, οι οποίοι θα αφορούν: 

-τον εφοδιασμό πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο ως καύσιμο (LNG bunkering), 

-τη νομοθεσία για θέματα LNG, 

-τη διασυνοριακή διασύνδεση για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια,

 -τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 

- τον τρόπο διαχείρισης του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Αν και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Μνημόνιο βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, η Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Soreide είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κυπριακή κυβέρνηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό της, Νίκο Χριστοδουλίδη, συζήτησαν για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Η κα. Soreide ανέφερε ότι το Όσλο θεωρεί την Κύπρο ως έναν εξαιρετικά σημαντικό εταίρο στην περιοχή, λόγω του γεφυροποιητικού ρόλου που διαδραματίζει μεταξύ Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου