Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Exxon Mobil – Chevron: Δύο πετρελαϊκοί κολοσσοί, δύο διαφορετικές στρατηγικές, το ίδιο (μηδενικό) αποτέλεσμα

Από το mononews.gr
Την ώρα που όλοι, από τους περιβαλλοντολόγους μέχρι τους επενδυτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα ορυκτά καύσιμα, και οι αμερικανικοί ενεργειακοί κολοσσοί Exxon Mobil Corp. και Chevron Corp. ακολουθούν εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις αντιμετώπισης, καθώς προσπαθούν να ξεπεράσουν τη θύελλα.

Το πρόβλημα είναι ότι καμία..
από τις δύο στρατηγικές δεν φέρνει αποτελέσματα προς το παρόν.

Η Exxon χρησιμοποιεί την κάμψη των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών προϊόντων ως ευκαιρία για να χρησιμοποιήσει τον γιγαντιαίο ισολογισμό της προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια σειρά από μεγάλα έργα σε όλο τον κόσμο. Η Chevron εμμένει στη λιτότητα – σε τέτοιο βαθμό που ο Διευθύνων Σύμβουλος Mike Wirth παραδέχθηκε ότι ακούγεται πλέον περίεργο το να επαναλαμβάνει συνεχώς τα μέτρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θα εφαρμόσει.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα χειρότερα αποτελέσματα των τελευταίων ετών την Παρασκευή, καθώς υποχώρησαν δραματικά από τις αδύναμες επιδόσεις που σημείωσαν σε όλες τις επιχειρηματικές γραμμές.

Η προέλευση των περισσότερων εκ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, εντοπίζεται πίσω στην αμερικανική επανάσταση του σχιστόλιθου, η οποία σε λιγότερο από μία δεκαετία είχε ως αποτέλεσμα την εσωτερική έλλειψη πετρελαίου και φυσικού αερίου και δημιούργησε μια φαινομενικά απεριόριστη πηγή εφοδιασμού, ωθώντας χαμηλότερα τις τιμές του κλάδου ενέργειας.

Επιπλέον, οι Exxon και Chevron αποτελούν τα αλεξικέραυνα των αντιδράσεων απέναντι στα ορυκτά καύσιμα. Καθώς η πίεση  για να μπορέσει η βιομηχανία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών αυξάνεται, οι επενδυτές σταδιακά απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από τον κλάδο. Η ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον μόνο το 3,8% του δείκτη S&P 500, από 16% το 2008.

Και οι δύο εταιρείες «ανταγωνίζονται σε έναν τομέα ο οποίος έχει συστηματικά εξανεμίσει την αξία του για τους επενδυτές κατά την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Mark Stoeckle, διαχειριστής κεφαλαίων της Adams Funds, με έδρα τη Βοστώνη, που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Θα πάρει χρόνο και θα χρειαστούν σταθερά αποτελέσματα για να πείσουν το επενδυτικό κοινό να επιστρέψει».

Η μετοχή της Exxon υποχώρησε κατά 4,1% την Παρασκευή μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου που ήταν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και πετροχημικών δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αρκετά μετρητά για να ξεπεράσουν το μέρισμα αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος Darren Woods, παραμένει σταθερός στην προσπάθειά του να υλοποιήσει το ετήσιο επενδυτικό σχέδιο ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο στοχεύει  στην κατασκευή έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Γουιάνα έως τη Μοζαμβίκη. Πρόκειται για μια κλασική στρατηγική: Επενδύστε ενώ οι τιμές είναι χαμηλές και οι ανταγωνιστές κάνουν πίσω, και αποκομίστε τα οφέλη όταν γυρίζει ο κύκλος των βασικών προϊόντων.

«Ενώ προτιμούμε υψηλότερες τιμές και περιθώρια κέρδους, δεν θέλουμε να χάσουμε την ευκαιρία που προσφέρει αυτό το περιβάλλον χαμηλών τιμών», δήλωσε ο Woods σε τηλεδιάσκεψη. Η Exxon έχει την επιλογή να «αξιοποιήσει την οικονομική της δυνατότητα» ή να αναλάβει χρέη προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της, είπε.

Αντίθετα, η Chevron θεωρεί ότι ο σχιστόλιθος έχει αλλάξει θεμελιωδώς την αγορά, αναγκάζοντας τη βιομηχανία να προσαρμοστεί. Η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απώλειες τριμήνου της δεκαετίας, μετά την καταγραφή της αξίας των πεδίων φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής.

«Θεωρούσαμε τόσο εμείς όσο και οι επενδυτές μας ότι ο μοναδικός δρόμος για το μέλλον ήταν να υλοποιήσουμε αυτά τα μεγάλα μεγάλα έργα», δήλωσε ο Wirth σε τηλεδιάσκεψη. «Δεν είμαστε  τελικά τόσο εξαρτημένοι από αυτά προκειμένου να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις ταμειακές ροές στο μέλλον.»

Ο επικεφαλής της Chevron επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή του να μειώσει το κόστος, να αυξήσει την κεφαλαιακή απόδοση και να διαθέσει μετρητά για την επαναγορά μετοχών. Τα έργα μεγάλης εμβέλειας σε ξένες τοποθεσίες έχουν παγώσει σε μεγάλο βαθμό. Τα πραγματικά κέρδη θα πρέπει να γίνουν σε σχιστόλιθο στο Δυτικό Τέξας.

Ενώ η Chevron πήρε μια «λαμπρή απόφαση» να κάνει πίσω στη συμφωνία ύψους 32 δισ. δολαρίων για της αγορά της Anadarko Petroleum Corp. πέρυσι, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία ότι ο κολοσσός πετρελαίου μπορεί ακόμα να επιδιώξει μια συμφωνία για να επιταχύνει την ανάπτυξή του, σύμφωνα με το Stoeckle. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ανάπτυξη και τα επίπεδα δαπανών είναι πολύ χαμηλά, ενώ της Exxon είναι πολύ υψηλά, πρόσθεσε.

Η μετοχή της Chevron μειώθηκε κατά 3,8% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια σε εννέα μήνες. Περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια εξανεμίστηκαν από τη χρηματιστηριακή αξία της Exxon και της Chevron σε μία ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου