Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ισχυρή παρουσία ΕΛΠΕ και Energean στο EGYPS 2020 – Αναβάθμιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τους αιγυπτιακούς υδρογονάνθρακες

Από το energypress.gr
Το δικό τους στίγμα έδωσαν οι ισχυρές ελληνικές παρουσίες στο φετινό Egyptian Petroleum Show, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στο Κάιρο, υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διοργάνωσης, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 1500 ενδιαφερόμενοι, μετείχαν πάνω από 250 ομιλητές, εκπροσωπώντας πολλές κυβερνήσεις και φορείς..
από δεκάδες κράτη, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. 

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν o Όμιλος ΕΛΠΕ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Α. Σιάμισιη και τα στελέχη του Ομίλου κ.κ. Γούτα και Φωτόπουλο, καθώς και η Energean, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μ. Ρήγα.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε και μεγάλη διεθνής έκθεση, με περίπου 450 εκθέτες. Το εντυπωσιακό περίπτερο της Energean προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Η σημασία της EGYPS 2020 αποτυπώνεται και στις σημαντικές επαφές και επιχειρηματικές συμφωνίες που «έκλεισαν» στο περιθώριό της. 

Πέρα από τις συμφωνίες που αφορούν τους αιγυπτιακούς υδρογονάνθρακες, ξεχωριστό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή αποκτά η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των BP και Schlumberger, για την ψηφιοποίηση των συστημάτων και διαδικασιών έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο.

Ενισχυμένη παρουσία των ΗΠΑ

Παρών στο EGYPS 2020 ήταν και ο βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Fannon, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν ενεργειακή πολιτική, με το επίκεντρο της έμφασης να μετατοπίζεται από τις εξαγωγές πετρελαίου στην ανάπτυξη συνεργασιών αμερικανικών εταιρειών στο εξωτερικό, επιδιώκοντας έτσι την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ σε πολλές χώρες στου κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Αίγυπτος.

Από την άποψη αυτή, πέρα από τις διάφορες συμφωνίες που υπέγραψαν αμερικανικοί όμιλοι στο περιθώριο της EGYPS 2020, ξεχωρίζει η συνεργασία που συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργείου Πετρελαίου της Αιγύπτου και της US Trade & Development Agency, με σκοπό την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών, με αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ο κ. Fannon ανέφερε, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ότι «οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να ενθαρρύνουν την ενεργειακή συνεργασία, ως μέσο επίτευξης περιφερειακής ασφάλειας και τερματισμού ενεργειών που μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου