Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα- Η Συμβολή τους στην Οικονομική Ανάκαμψη και ο Ρόλος της ΕΔΕΥ

Από το energia.gr
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να «πνίγεται» στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Ύστερα από δεκαετιών φαντασιώσεις και άγονες συζητήσεις, η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα έβαλε τη σφραγίδα της σε μια πιο πραγματιστική προσέγγιση του νεόκοπου εθνικού αφηγήματος, για το αν η χώρα διαθέτει, ή όχι, ικανές ποσότητες υδρογονανθράκων που, με τις κατάλληλες επενδύσεις, τεχνογνωσία και υποδομές, θα την έβγαζαν από..
το οικονομικό τέλμα και θα την μετέτρεπαν σε Νορβηγία του Νότου. Η Ελλάδα έπρεπε να ξεκινήσει το φιλόδοξο αυτό ταξίδι στο πολλά υποσχόμενο ενεργειακό Ελντοράντο, από την αρχή. Χρειαζόταν σοβαρούς επιστήμονες, τεχνικό προσωπικό και νομικούς που θα καθόριζαν τους όρους του παιχνιδιού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Έτσι γεννήθηκε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) η οποία, από τα τέλη του 2016 αποτελεί τον θεματοφύλακα των παραχωρήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου που κρύβεται, από καταβολής κόσμου, στα έγκατα της χώρας.

Ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, την τελευταία τριετία, η ΕΔΕΥ κινήθηκε δυναμικά, αποκτώντας τα κατάλληλα στελέχη και τις τεχνικές υποδομές που θα τη βοηθούσαν να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για τις οποίες δημιουργήθηκε, μεταξύ των οποίων και τη δυνατότητά της να σταθεί επάξια στις συζητήσεις και τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις με τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.

Η ΕΔΕΥ εξέδωσε, πρόσφατα, μια συλλογή άρθρων οικονομικής και νομικής υφής, τα οποία συνέγραψε το επιτελείο των συνεργατών και στελεχών της, προκειμένου να κάνει γνωστό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε καθημερινή βάση, αλλά και να παρουσιάσει εμπεριστατωμένα, όλα τα τεχνικοοικονομικά, γεωγραφικά και γεωπολιτικά στοιχεία και δεδομένα που έχει στην κατοχή της και αφορούν τόσο στο χρονικό της εξερεύνησης υδρογονανθράκων τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και την υφιστάμενη κατανομή των παραχωρήσεων αδειών έρευνας και εξόρυξης.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα, διεπιστημονική έκδοση της ΕΔΕΥ, που αποτελείται από 10 κεφάλαια τα οποία είναι εμπλουτισμένα με διαφάνειες, χάρτες και όλα τα τεκμηριωμένα τεχνικά στοιχεία, έχουν συμβάλει ως συγγραφείς, οι Γιάννης Μπασιάς, Σπύρος Μπέλλας, Νίκος Μπάρκας, Κατερίνα Κωστάκη, Μαρία Ματζάκου, Όλγα Κάκκαβα, Δημήτρης Αρβανίτης, Στέλλα Τσάνη, Σπύρος Σπίνος, Δημήτρης Πούλος και Louise Bouvery.          

Στην εισαγωγή του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι σε μια εποχή όπου η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, η εξερεύυνηση υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντικό στοιχείο του ενεργειακού μίγματος της ελληνικής οικονομίας.

«Τα μεγάλα έργα αγωγών αερίου, όπως ο Δια-αδριατικός αγωγός (ΤΑΡ), ο αγωγός διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και ο αγωγός Ανατολικής Μεσογείου (EastMed), αναδεικνύουν τη σημασία του φυσικού αερίου για την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Υπ΄αυτή την έννοια, οι γεωεπιστήμες, η τεχνολογία και η οικονομία αποτελούν σημαντικά συστατικά σε κάθε στάδιο εξερεύυνησης υδρογονανθράκων στη χώρα, από την πρώτη φάση εξερεύνησης μιας γεωγραφικής περιοχής παραχώρησης, μέχρι την παραγωγή και τη μεταφορά φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Μια επιτυχής εξέλιξη της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μεταβάλλει δραστικά το πρόγραμμα ενεργειακής ασφάλειας και εφοδιασμού της χώρας και να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση σε καινούργιες πηγές ενέργειας με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα», προσθέτει στην εισαγωγή του ο κ. Μπασιάς και καταλήγει:

«Σήμερα, η χρονική συγκυρία για την επιτυχή εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είναι ιδανική και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Οι δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης απαιτούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις (25 έως 30 έτη), και η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό επιπέδου, αντίστοιχου μ εκείνο των διεθνών εταιρειών, για τις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ανάπτυξη του τομέα θα αναδείξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για την αναζωογόνηση της ελληνικής βιομηχανίας. Είναι μια από τις τεράστιες προκλήσεις για τα επόμενα χρόνια και η ΕΔΕΥ συμβάλει σε αυτό το κύμα της καινοτομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου