Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Στα «ραντάρ» του Πεκίνου νέο διυλιστήριο στο Μεξικό

Από το naftikachronika.gr
Τα σχέδια επέκτασης της Κίνας περιλαμβάνουν επενδύσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπως περίτρανα έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, ο Κινέζος πρέσβης..
στο Μεξικό, Zhu Qingqiao, επιβεβαίωσε ότι οι κινεζικές τράπεζες Bank of China και Industrial and Commercial Bank of China (ΙCBC) πρόκειται να επενδύσουν περίπου $600 εκατ. στην κατασκευή διυλιστηρίου στο μεξικανικό λιμάνι Dos Bocas.

To εν λόγω ενεργειακό project, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στη νότια παραθαλάσσια πολιτεία Tabasco, αποτελεί μία από τις ναυαρχίδες της ενεργειακής πολιτικής του Μεξικανού προέδρου Andrés Manuel López Obrador. Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας επιχειρεί να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαϊκών προϊόντων και να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές, κυρίως από το Τέξας.

Το διυλιστήριο στο Dos Bocas αναμένεται να μετατρέπει έως και 340.000 βαρέλια αργού πετρελαίου/ημέρα σε βενζίνη, diesel και άλλα πετρελαϊκά παράγωγα. Διεθνείς αναλυτές παρατηρούν ότι η κίνηση αυτή της Κίνας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κρατική πετρελαϊκή του Μεξικού, Pemex, είναι αντιμέτωπη με τις δυσβάσταχτες οικονομικές απώλειες των τελευταίων ετών.

Από την άλλη, εμπειρογνώμονες της ενεργειακής πραγματικότητας του Μεξικού σημειώνουν ότι ο στόχος ολοκλήρωσης του εν λόγω διυλιστηρίου το 2023 και με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα $8 δις είναι μη ρεαλιστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου