Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Εύρηκα – Εύρηκα: Μογγολικό πετρέλαιο!

Από το naftikachronika.gr
Η Μογγολία εξήγαγε συνολικά 6,5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου το 2019, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ εξαγωγών για την ασιατική χώρα και άνοδο κατά 355.400 βαρέλια από το προηγούμενο έτος. Από τις εξαγωγές αυτές καταγράφηκαν έσοδα 366,7 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, με την Κίνα να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά.

Αν και τα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας είχαν..
ανακαλυφθεί από τις αρχές του εικοστού αιώνα, η συστηματική εκμετάλλευσή τους ξεκίνησε μετά το 1990, και πλέον περίπου 51 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχουν εξορυχθεί σωρευτικά στη χώρα μεταξύ του 1996 και του 2017. Μέχρι πρόσφατα έχουν καταγραφεί συνολικά 32 μπλοκ πετρελαίου και η Μογγολία έχει συνάψει συμβάσεις έρευνας και εξόρυξης με 22 εγχώριες και ξένες εταιρείες, σε 27 μπλοκ. Τρία από αυτά τα μπλοκ έχουν προχωρήσει στην παραγωγή, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα για τις τρεις εν ενεργεία παραγωγικές μονάδες εξόρυξης κυμαίνονται σε συνολικά 43 εκατ. τόνους (περίπου 320 εκατ. βαρέλια) πετρελαίου.

Εκτός από τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές όπου ήδη υπάρχουν μονάδες εξόρυξης, έχουν ήδη ανακαλυφθεί δύο ακόμα σημαντικά κοιτάσματα στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, στα σύνορα με την Κίνα. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κρατική εταιρεία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ούτε διυλιστήριο εντός της χώρας, το παραγόμενο πετρέλαιο πρέπει να εξάγεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι, από το 1998 έως το 2017, 49 εκατ. βαρέλια πετρελαίου εξήχθησαν στην Κίνα. Το πρώτο όμως διυλιστήριο πετρελαίου της χώρας βρίσκεται υπό κατασκευή στη νοτιοανατολική επαρχία Dornogovi, με αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του τα τέλη του 2022.

Η βιομηχανία εξορύξεων είναι ο σημαντικότερος τομέας της οικονομίας της Μογγολίας. Η χώρα διαθέτει επίσης ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα χρυσού, σιδήρου, άνθρακα και χαλκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου